Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen?

Dit zijn vragen die centraal staan ​​​​​​binnen de positieve psychologie. De positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren en richt zich op de sterke kanten van de mens. Positief psychologen doen onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen floreren en passen de gevonden inzichten toe in interventies om zo het welbevinden van mensen te bevorderen.

In de aangeboden modules krijgt u naast een gedegen theoretische basis op het gebied van de positieve psychologie handvatten aangereikt om daadwerkelijk het welbevinden van uzelf en van anderen te vergroten. Dit doen we door op zoek te gaan naar best-practices en door deze best-practices toe te passen in de praktijk, in uw praktijk!

Bent u werkzaam als leidinggevende, projectleider, consulent, adviseur, klantmanager, trainer, coach, begeleider, praktijkondersteuner of medewerker van een sociaal team? Bent u werkzaam in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, sport, welzijn of in het onderwijs? Dan heeft u in uw werk te maken met mensen en hun gedrag en kunnen de inzichten uit de positieve psychologie u helpen het beste uit uzelf en uit anderen te halen!

Na het volgen van de leergang:

 • heeft u kennis van de positieve psychologie;
 • kunt u deze kennis vertalen naar toepassingen/interventies in uw eigen werkveld;
 • kunt u gebruik maken van positieve gesprekstechnieken;
 • kunt u op een waarderende manier kijken en onderzoeken;
 • kent u verschillende toepassingen, methodes en oefeningen die in de positieve psychologie gebruikt worden;
 • beschikt u over een overzicht van relevante, recente publicaties, filmpjes en websites met interessante informatie over de positieve psychologie zodat u ook na de leergang verder kunt studeren;
 • beschikt u over een groter professioneel netwerk: de leergang brengt u in contact met docenten en studenten uit verschillende profit en non-profit organisaties die uw belangstelling voor deze nieuwe stroming delen.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Inhoud/thema's

Deze leergang bestaat momenteel uit één basismodule van 8 dagdelen en 10 masterclasses van 3 dagdelen waarin we diverse aspecten van de positieve psychologie centraal stellen. Naast theorie besteden we aandacht aan gesprekken- en onderzoeksvaardigheden en geven we veel voorbeelden van toepassingen van concepten uit de positieve psychologie in verschillende verschillende contexten organisaties, maatschappij zowel regionaal en wereldwijd).
De basismodule en de masterclasses zijn afzonderlijk te volgen. De mogelijkheid is vrij zodat u uw eigen tempo kunt bepalen en dus ook de keuze heeft om slechts één masterclass/module te volgen.
Wel raden we aan om te starten met de basismodule, dit is echter geen eis.

Opbouw

De basismodule heeft een studiebelasting van circa 150 uur. Elke avond bestaat uit een inleiding door de docent(en) afgewisseld met filmpjes, dialogen en korte opdrachten.
Een masterclass heeft een studiebelasting van circa 50 uur.

U schrijft zich apart in voor elke module/masterclass op de webpagina van de bewuste module/masterclass.
Per module /masterclass wordt een certificaat verleend als deze met een voldoende afgerond. U ontvangt een bewijs van deelname u ervoor kiest de module van masterclass niet af te ronden met een eindopdracht, maar wel 80% aanwezig bent geweest tijdens de lesavonden en actieve heeft meegedaan.
Na het voldoende afronden van de basismodule en (minimaal) 6 masterclasses binnen 2 jaar ontvangt u een afrondend certificaat van de leergang Positieve Psychologie. 

Ons aanbod bestaat momenteel uit onderstaande module en masterclasses. Er worden regelmatig nieuwe masterclasses aan de leergang toegevoegd. Heeft u een wens voor een bepaald thema? Laat het ons weten!

Module en masterclasses

Basismodule

Masterclasses


De masterclasses en modules kunnen in willekeurige volgorde en los van elkaar worden gevolgd. Starten met basismodule is prettig maar is niet noodzakelijk. Iedereen die enige kennis heeft van positieve psychologie kan zonder bezwaar aan de andere masterclasses deelnemen.

Nieuw in deze materie? Vraag naar onze tips om u alvast wat te kunnen verdiepen in deze stroming binnen de psychologie.

Praktisch

Doelgroep

De aangeboden module en masterclasses zijn bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die kennis en vaardigheden op het gebied van de toegepaste, positieve psychologie willen vergroten.

Startdata


Overige data

De volgende module en masterclasses staan ​​al gepland:

 • Positieve gespreksvoering: 8 en 29 november, 13 december 2022
 • Basis en interventies:
  31 januari, 14 februari, 7 en 21 maart, 4 en 18 april, 9 en 23 mei 2023
 • Waarderend onderzoeken: 15 februari, 8 en 22 maart 2023
 • Deep Democracy: 21 februari, 14 en 28 maart 2023
 • Echt leren van fouten: 22 februari, 15 en 29 maart 2023
 • Verbindende communicatie: 11 en 25 april, 16 mei 2023
 • Positieve gezondheid: 30 mei, 13 en 27 juni 2023
 • ACT: 31 mei, 14 en 28 juni 2023
 • Boeddhistische psychologie: 6 en 20 juni, 4 juli 2023

Kosten

€ 895,- voor de basismodule 
€ 395,- per masterclass

Deze prijzen gelden tot 01-02-2023

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de coördinatoren van de leergang: 
Annemiek Sinnema: atsinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder ajeschilder@pl.hanze.nl 

Voor praktische informatie kunt u contact opnemen met
Anja Mol, hanzeprosass@ org.hanze.nl

Vanwege de zomervakantie zijn wij niet bereikbaar van 17 juli tot 28 augustus. In die tijd wordt de mailbox niet gelezen. Vanaf 29 augustus worden de aanmeldingen verwerkt en vragen weer beantwoord. 
Voor een aantal masterclasses en de basismodule kunt u zich vanaf 1 september inschrijven.

 

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang van een module of masterclass wordt bekeken of er voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan.

Aanmelden is mogelijk op de websitepagina's van de afzonderlijke masterclasses en/of module.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top