Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Leergang Positieve Psychologie

Algemeen

Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen?

Dit zijn vragen die centraal staan ​​​​​​binnen de positieve psychologie. De positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren en richt zich op de sterke kanten van de mens. Positief psychologen doen onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen floreren en passen de gevonden inzichten toe in interventies om zo het welbevinden van mensen te bevorderen.

In de aangeboden modules krijg je naast een gedegen theoretische basis op het gebied van de positieve psychologie handvatten aangereikt om daadwerkelijk het welbevinden van jezelf en van anderen te vergroten. Dit doen we door op zoek te gaan naar best-practices en door deze best-practices toe te passen in de praktijk, in jouw praktijk!

Ben je werkzaam als leidinggevende, projectleider, consulent, adviseur, klantmanager, trainer, coach, begeleider, praktijkondersteuner of medewerker van een sociaal team? Ben je werkzaam in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, sport, welzijn of in het onderwijs? Dan heb je in je werk te maken met mensen en hun gedrag en kunnen de inzichten uit de positieve psychologie je helpen het beste uit jezelf en uit anderen te halen!

Na het volgen van de leergang:

 • heb je kennis van de positieve psychologie;
 • kun je deze kennis vertalen naar toepassingen/interventies in je eigen werkveld;
 • kun je gebruik maken van positieve gesprekstechnieken;
 • kun je op een waarderende manier kijken en onderzoeken;
 • ken je verschillende toepassingen, methodes en oefeningen die in de positieve psychologie gebruikt worden;
 • beschik je over een overzicht van relevante, recente publicaties, filmpjes en websites met interessante informatie over de positieve psychologie zodat je ook na de leergang verder kunt studeren;
 • beschik je over een groter professioneel netwerk: de leergang brengt je in contact met docenten en studenten uit verschillende profit en non-profit organisaties die jouw belangstelling voor deze nieuwe stroming delen.

Ook op maat voor uw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Inhoud/thema's

Deze leergang bestaat momenteel uit één basismodule van 8 dagdelen en 10 masterclasses van 3 dagdelen waarin we diverse aspecten van de positieve psychologie centraal stellen. Naast theorie besteden we aandacht aan gesprekken- en onderzoeksvaardigheden en geven we veel voorbeelden van toepassingen van concepten uit de positieve psychologie in verschillende verschillende contexten organisaties, maatschappij zowel regionaal en wereldwijd).
De basismodule en de masterclasses zijn afzonderlijk en in willekeurige volgorde te volgen. De keuze is vrij zodat je je eigen tempo kunt bepalen en dus ook de keuze hebt om slechts één masterclass of module te volgen.
Wel raden we aan om te starten met de basismodule, dit is echter geen eis.

Opbouw

De basismodule heeft een studiebelasting van circa 150 uur. Elke avond bestaat uit een inleiding door de docent(en) afgewisseld met filmpjes, dialogen en korte opdrachten.
Een masterclass heeft een studiebelasting van circa 50 uur.

Je schrijft je apart in voor elke module / masterclass op de webpagina van de bewuste module / masterclass.
Per module / masterclass wordt een certificaat verleend als deze met een voldoende is afgerond. Je ontvangt een bewijs van deelname als je ervoor kiest de module of masterclass niet af te ronden met een eindopdracht, maar wel 80% aanwezig bent geweest tijdens de lesavonden en actief hebt meegedaan.
Als je binnen 2 jaar de leergang afrondt (de basismodule en (minimaal) 6 masterclasses) ontvang je een afrondend certificaat van de leergang Positieve Psychologie. 

Ons aanbod bestaat momenteel uit onderstaande module en masterclasses. Er worden regelmatig nieuwe masterclasses aan de leergang toegevoegd. Heb je een wens voor een bepaald thema? Laat het ons weten!

Module en masterclasses

Basismodule

Masterclasses


De masterclasses en modules kunnen in willekeurige volgorde en los van elkaar worden gevolgd. Starten met de basismodule is prettig maar is niet noodzakelijk. Iedereen die enige kennis heeft van positieve psychologie kan zonder bezwaar aan de andere masterclasses deelnemen.

Nieuw in deze materie? Vraag naar onze tips om je alvast wat te kunnen verdiepen in deze stroming binnen de psychologie.

Praktisch

Doelgroep

De aangeboden module en masterclasses zijn bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die kennis en vaardigheden op het gebied van de toegepaste, positieve psychologie willen vergroten.

Startdata


Overige data

De volgende onderdelen van de leergang Positieve Psychologie staan al gepland in het studiejaar 2024-2025:

 • masterclass Positieve gespreksvoering: dinsdag 17 september, 1 en 22 oktober 2024
 • masterclass PP 3.0: Duurzaam geluk; dinsdag 24 september,  8 oktober en 5 november 2024
 • masterclass Positieve Gezondheid: dinsdag 12 en 26 november en 10 december 2024
 • masterclass ACT (onder voorbehoud): dinsdag 19 november, 3 en 17 december 2024
 • module Basis & Interventies: dinsdag 11 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april, 6 en 20 mei, donderdag 12 juni 2025

Aanmelden is mogelijk vanaf half juni.

Tijden

18.30 tot 21.00 uur

Kosten

€ 925,- voor de basismodule (prijzen 2023-2024)
€ 410,- per masterclass (prijzen 2023-2024)

 

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de coördinatoren van de leergang: 
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder a.j.e.schilder@pl.hanze.nl 

Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang van een module of masterclass wordt bekeken of er voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan.

Aanmelden is mogelijk op de websitepagina's van de afzonderlijke masterclasses en/of module.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top