Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Positieve Psychologie, Masterclass Kennismaken met Transactionele Analyse

Algemeen

U kent veel goede situaties waarin communicatie niet gaat zoals gewenst en dat je met een blijvende blijft zitten. Je begrijpt het gedrag van de ander niet en soms snap je niet waarom je naar die ene persoon doet zoals je doet en anders had willen reageren. Hoe komt dat toch? En hoe kun je dat veranderen?

Transactionele Analyse (TA) is een sociale en psychologische theorie, ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne. TA zich door een humanistische levensvisie en wordt tot de positieve psychologie gerekend. TA is vooral een praktische theorie over de persoonlijkheid, communicatie en het gedrag van mensen. TA richt zich op persoonlijk en professionele groei en ontwikkeling en helpt ons gedragspatronen te herkennen. TA wordt gebruikt in de psychotherapie, ontwikkelingspsychologie, bij coaching en bij team- en organisatieontwikkeling en niet te vergeten: gewoon thuis. Ras dus!

Na het volgen van de masterclass


In deze masterclass leert u hoe eenvoudige nuttig zijn bij het begrijpen en modellen van de communicatie tussen uzelf en de ander. U maakt kennis met de uitgangspunten en een aantal basisconcepten van de TA. Aan de orde komen levenspositie, ego-toestanden, de dramadriehoek en de compassiedriehoek. U speelt ermee en leert de communicatie tussen mensen op een positieve manier te leven, werken en ontspannen.

Na afloop u meer (zelf)inzicht in het herkennen van onbewuste patronen die het denken, voelen en het doen van jou als professional en als individu kunnen sturen. U kunt communiceren en handelen en het gedrag van en anderen op positieve manier gebruiken. Samen-leven en samen-werken gaat veel soepeler!

Uitgebreid

Werkwijze en aantal deelnemers


Theorie wordt afgewisseld met interactieve werkvormen, zoals eenvoudige vragenlijsten, filmpjes en individuele en groepsopdrachten. Opdrachten die ruimte geven aan zelfreflectie, dialoog en dialoog.

Programma en opbouw


Deze masterclass is een onderdeel van de leergang Positieve Psychologie maar kan ook los gevolgd worden.

Deze kennismaking bestaat uit 3 bijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst wordt er stilgestaan ​​bij de filosofie, de uitgangspunten en de kernbegrippen van TA. En TA als motivatietheorie (hongers, en tijdstructureren). Ook het begrip Strooks komt aan bod. Een strook is een eenheid van inter-persoonlijke erkenning en een krachtig middel voor het sturen op gewenst gedrag.

Ego-toestanden en transacties. En alles wat daarbij komt kijken, zoals het begrip Script: de voedingsbodem voor disfunctioneel gedrag (dat ooit heel erg nuttig was, maar nu vaak niet meer).

In de laatste bijeenkomst gaan we aan de slag met zowel je persoonlijke (werk)stijl, psychologische Spel, de dramadriehoek en de compassiedriehoek.


Docent


Miek Hehenkamp

Praktisch

Doelgroep

Iedereen die wil kennismaken met TA en die geïnteresseerd is in communicatie en patronen die gedrag, denken en voelen beïnvloeden. Specifieke voorkennis is niet vereist. Wel een open leerhouding en de bereidheid om naar jezelf te kijken en met anderen te willen delen.

Startdata

september - oktober 2022

Tijden

18.30 tot 21.00 uur

Kosten

€ 395,- (inclusief cursusarrangement*)

Bijkomende literatuurkosten: eigen keuze

*Cursusarrangement: koffie en thee, gebruik van de digitale leeromgeving met lesmateriaal en opnames van de lessen. Gratis wifi tijdens de lessen.

Locatie

Groningen

Afronding

Als u met succes de masterclass heeft afgerond ontvangt u een certificaat. Geen tijd voor opdrachten en voorbereiding maar wel actief aanwezig bij de lessen? Ook dan bent u van harte welkom en ontvangt u na afloop een bewijs van deelname.

Vervolg of verdieping

Overige modules en masterclasses van de leergang positieve psychologie.

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de coördinatoren van de leergang:
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder: a.j.e.schilder@pl.hanze.nl 


Voor praktische informatie kunt u contact opnemen met
Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl

 

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang wordt gekeken of er voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan met de Masterclass.

Tijdige toegang tot de digitale leeromgeving kan gegeven worden bij aanmelding tot uiterlijk 10 werkdagen voor de startdatum.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top