Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Positieve Psychologie, Masterclass Positieve gespreksvoering

Algemeen

       

 

Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen?

Dit zijn vragen die centraal staan ​​​​​​binnen de positieve psychologie. De positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren en richt zich op de sterke kanten van de mens. Positief psychologen doen onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen floreren en passen de gevonden inzichten toe in interventies om zo het welbevinden van mensen te bevorderen.

Ben je werkzaam als leidinggevende, projectleider, consulent, adviseur, klantmanager, trainer, coach, begeleider, praktijkondersteuner van een sociaal team medewerker? Ben je werkzaam in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, sport, welzijn of in het onderwijs? Dan heb je in je werk te maken met mensen en hun gedrag en kunnen de bewegingen uit de positieve psychologie en de positieve gespreksvoering je helpen het beste uit jezelf en uit anderen te halen!

Na het volgen van de masterclass

 

  • heb je kennis opgedaan van belangrijke gespreksvaardigheden en uitgangspunten van gespreksvoering binnen de positieve psychologie;
  • heb je kennis gemaakt met enkele bekende oefeningen en toepassingen die veel gebruikt worden in de positieve psychologie;
  • ben je bekend met de belangrijkste literatuur op dit vlak zodat je ook na deze module verder kunt studeren.



Deze masterclass is een onderdeel van de leergang Positieve Psychologie , maar kan ook los gevolgd worden.

Uitgebreid

Motiverende Gespreksvoering (MGV) is ontstaan ​​in de jaren tachtig van de vorige eeuw en heeft zijn wortels in de verslavingszorg. De grondleggers van deze methode zijn William Miller en Stephen Rollnick. MGV is een manier van gesprekken voeren waarin de begeleider op zoek gaat naar de veranderwens van de ander, en de ambivalentie (twijfels, tweeslachtigheid) die deze verandering belemmert. Ze gaat uit ervan uit dat ieder mens meer behoefte heeft om niet te veranderen als om wel te veranderen. De methode helpt mensen deze ambivalentie voor zichzelf op te lossen en op zoek te gaan naar innerlijke doelen, waarden en drijfveren (Van der Pluij, 2018). De coach gebruikt specifieke gesprekstechnieken om deze ambivalentie op te lossen en concrete stappen te zetten richting gedragsverandering. Dat gebeurt niet in een stijl van stiekeme manipulatie, maar altijd vanuit ontvangst, compassie en samenwerking. MGV is een 'evidence based' methode die veel in de gezondheidszorg wordt toegepast, bijvoorbeeld door artsen, verpleegkundigen, levensstijl coaches, etc. Maar ook buiten de gezondheidszorg wordt deze gespreksmethodiek meer en meer toegepast: bijvoorbeeld binnen de re-integratie , het onderwijs, het bedrijfsleven.

Doel

  • Je leert de bekendste en meest recente theorieën en inzichten over (positieve ) gespreksvoering;
  • Je maakt kennis met belangrijke vaardigheden en toepassingen van positieve gespreksvoering;
  • Je wisselt met andere professionals kennis en ervaringen uit via de digitale leeromgeving.
  • Je krijgt een overzicht van recente literatuur en websites met interessante informatie over de positieve psychologie zodat je ook na de leergang verder kunt studeren;
  • Je vergroot je professionele netwerk, de leergang brengt je in contact met docenten en studenten uit verschillende profit en non-profit organisaties die jouw belangstelling voor deze nieuwe stroming in de psychologie delen.

Opbouw

Deze masterclass bestaat uit drie lesavonden en heeft een studiebelasting van circa 50 uur (waarvan 10,5 uur contacttijd; de overige uren zijn gereserveerd voor werken met de digitale leeromgeving, intervisie, besturen van literatuur en het maken van de eindopdrachten). Elke avond bestaat uit een inleiding door de docent(en) afgewisseld met filmpjes, dialogen en korte opdrachten.

Voor elke bijeenkomst is er, naast het lezen van een aantal hoofdstukken uit het aanbevolen boek, een voorbereidende opdracht geformuleerd en na elke training is er een opdracht om thuis of op het werk te doen. Deze opdrachten staan ​​in de digitale leeromgeving. In de 1e les worden intervisiegroepen gevormd waarin tussendoor geoefend kan worden en waarin de thuisopdrachten gedeeld en besproken kunnen worden.

Programma

In deze masterclass besteden we drie avonden aan het leren kennen van positieve gespreksvoering. Deze benaderingen laten zien hoe we mensen kunnen aanspreken op hun talenten, kracht en eigen regie en hoe we de kans op het vergroten van hun welzijn/welbevinden kunnen vergroten. Filmpjes, verhalen, voorbeelden en oefeningen worden afgewisseld met een toelichting op de theorie waarop ze gebaseerd zijn.

Docenten

Annemiek Sinnema

Praktisch

Doelgroep

De aangeboden masterclasses zijn bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die hun  kennis en vaardigheden op het gebied van de toegepaste, positieve psychologie willen vergroten.

Startdata

Deze masterclass is van start gegaan in september 2023 en zal opnieuw worden aangeboden in het studiejaar 2024-2025

Tijden

18.30 tot 21.00 uur

Duur

Doorlooptijd modules: 10 weken (3 lesavonden, om de week; aansluitend 4 weken om de opdrachten af te ronden)

Tijdsinvestering

50 uur, inclusief bijeenkomsten en alle opdrachten per module

Kosten

€ 410,- (inclusief cursusarrangement*)

Bijkomende literatuurkosten: eigen keuze

*Cursusarrangement: koffie/thee/water, gebruik van de digitale leeromgeving met lesmateriaal en opnames van de lessen. Gratis wifi tijdens de lessen.

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers

Afronding

Als je met succes de masterclass hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Geen tijd voor opdrachten en voorbereiding maar wel actief aanwezig bij de lessen? Ook dan ben je van harte welkom en ontvang je na afloop een bewijs van deelname.

Vervolg of verdieping

Overige masterclasses van de leergang positieve psychologie.

Het aanbod bestaat momenteel uit de module Basis en Interventies en 9 andere masterclasses.

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de coördinatoren van de leergang:
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder: a.j.e.schilder@pl.hanze.nl 

Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang wordt gekeken of er voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan met de masterclass.

De masterclass Positieve gespreksvoering is geaccrediteerd door hert Registerplein en deelname levert 50 registerpunten op voor de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor bij Registerplein geregistreerde professionals bij het behalen van het certificaat.

Masterclass Positieve gespreksvoering is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Jeugd in de categorie Formeel leren - Scholing en is gewaardeerd met 12 punten bij het behalen van het certificaat.

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top