Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen?
Dit zijn vragen die centraal staan binnen de positieve psychologie. De positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren en richt zich op de sterke kanten van de mens. Positief psychologen doen onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen floreren en passen de gevonden inzichten toe in interventies om zo het welbevinden van mensen te bevorderen.
Ben je werkzaam als leidinggevende, projectleider, consulent, adviseur, klantmanager, trainer, coach, begeleider, praktijkondersteuner of medewerker van een sociaal team? Ben je werkzaam in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, sport, welzijn of in het onderwijs? Dan heb je in je werk te maken met mensen en hun gedrag en kunnen de inzichten uit de positieve psychologie je helpen het beste uit jezelf en uit anderen te halen!
Deze module is een onderdeel van de leergang Positieve Psychologie , maar kan ook los gevolgd worden.
De positieve psychologie als stroming binnen de wetenschappelijke psychologie is rond de millenniumwisseling ontstaan als reactie en aanvulling op de stand van zaken in de psychologie op dat moment. De focus lag vooral op onderzoek en behandeling van menselijke tekortkomingen, op klachten in plaats van krachten. Martin Seligman en Mihaly Chikzentmihaly, de grondleggers van de nieuwe stroming, hebben ervoor gezorgd dat de focus van de psychologie meer is komen te liggen op de sterke kanten van mensen en op wat er goed gaat in hun leven. In de afgelopen jaren is het vakgebied enorm gegroeid en wordt er wereldwijd onderzoek gedaan naar theorieën en vooral naar interventies die mensen kunnen helpen gelukkiger te zijn in hun werk in hun leven.
De positieve psychologie heeft zeker geen pasklaar antwoord op alle vragen maar biedt wel handvatten en aanknopingspunten om met mensen in gesprek te gaan over gezondheid en gedrag waarbij de focus ligt op wat er wel kan en op zingeving, groei, zelfvertrouwen en het laten floreren van mensen, ongeacht hun leeftijd, inkomen, inkomen, gezondheid en sociaal economische klasse.
Annemiek Sinnema en Agnes Schilder
Doelgroep
De aangeboden module is bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die kennis en vaardigheden op het gebied van de positieve psychologie willen vergroten.
Startdata
13-02-2024
Overige data
Dinsdag 5 en 19 maart, 2 en 16 april, 7 en 21 mei en donderdag 6 juni 2024
Tijden
Dinsdag 18.30-21.00 uur, behalve de laatste les; deze vindt plaats op donderdag
Tijdsinvestering
150 uur, inclusief bijeenkomsten en alle opdrachten per module
Kosten
€ 925,- inclusief cursusarrangement *
Bijkomende literatuurkosten: eigen keuze
*Cursusarrangement: koffie en thee, gebruik van de digitale leeromgeving met lesmateriaal en opnames van de lessen. Gratis wifi tijdens de lessen.
Locatie
Hanzehogeschool Groningen
Aantal deelnemers
Minimaal 15 deelnemers
Afronding
Als je met succes de module hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Geen tijd voor opdrachten en voorbereiding maar wel aanwezig en actief bij de lessen? Ook dan ben je van harte welkom en ontvang je een bewijs van deelname.
Vervolg of verdieping
Overige masterclasses van de leergang Positieve Psychologie.
Op dit moment bestaat de leergang behalve uit de module Basis en Interventies uit 10 masterclasses, welke afzonderlijk en ook in willekeurige volgorde gevolgd kunnen worden.
Contactpersonen
Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de coördinatoren van de leergang:
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder: a.j.e.schilder@pl.hanze.nl
Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl
Bijzonderheden
Twee weken voor aanvang wordt bekeken van voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan met de module.
Deelname aan Positieve Psychologie: Module Basis/Interventies levert 150 registerpunten op voor de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor bij Registerplein geregistreerde professionals.
Is 1 ontwikkelactiviteit van 150 uur voor de bij Registerplein geregistreerde Sociaal Werker.
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.