Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Informatieavond op 25 april 2024

Positieve Psychologie, Masterclass Waarderend onderzoeken

Algemeen

Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we er voor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is? 
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen? 

Waarderend onderzoeken is een krachtige methode om te werken aan verandering en ontwikkeling in organisaties. In plaats van te werken vanuit het probleem zoals we doorgaans doen, start Waarderend onderzoek bij de kracht, talent en potentie die in beginsel al aanwezig zijn in de organisatie. Waarderend betekent daarbij niet hetzelfde als 'alles maar positief bekijken'. Waarderend betekent werken met dat wat er is: zowel van het positieve als van het negatieve valt te leren. Kenmerkend voor deze methode is het uitstellen van je oordeel, het oprecht nieuwsgierig zijn en het voortdurend stellen van vragen. Door te onderzoeken wat er al werkt, komt er verandering op gang. Onderzoek doen is tegelijkertijd een interventie doen, die twee zaken staan ​​niet langer los van elkaar. In deze masterclass leer je het zo kenmerkende 5D-cyclus kennen en toepassen, waarmee je snel zelf aan de slag kan in jje team of organisatie.


Na het volgen van de masterclass:

  • heb je praktische tools en handvatten om een ​​positieve bijdrage te leveren aan verandering en ontwikkeling in je team en organisatie ;
  • heb je praktische kennis van het hele proces van gewaardeerde onderzoeken ;
  • ken je de 5D-cyclus en de verschillende onderdelen daarvan.

Ook op maat voor uw organisatie


Wil je liever incompany? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor alle onderdelen van de leergang Positieve Psychologie geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Opbouw


Deze masterclass bestaat uit drie lesavonden en heeft een studiebelasting van circa 50 uur (waarvan drie dagdelen contacttijd; de overige uren zijn gereserveerd voor werken met de digitale leeromgeving, bestuderen van literatuur en het maken van de eindopdrachten). Alle avonden bestaan uit een inleiding door de docent(en) afgewisseld met filmpjes, dialogen en korte opdrachten.

In deze masterclass schetsen we kort de herkomst van de waarderende benadering. Je maakt kennis met het gedachtengoed van David Cooperrider en leert vervolgens ook met het bijbehorende stappenplan werken dat zo langzamerhand over de hele wereld wordt toegepast.

Doel

 

  • Je leert de 5D-cyclus kenen en toepassen met kleine en grote groepen en in diverse organisaties en contexten;
  • Je doorloopt een waarderend onderzoek cyclus in je eigen dagelijkse (werk)praktijk;
  • Je wisselt met andere professionals kennis en ervaringen uit via de digitale leeromgeving.
  • Je krijgt een overzicht van recente literatuur en websites met inspirerende informatie over de positieve psychologie zodat je ook na de leergang verder kunt studeren;
  • Je vergroot je professionele netwerk, de leergang brengt je in contact met docenten en studenten uit verschillende profit en non-profit organisaties die jouw belangstelling voor deze interessante stroming delen.Programma en opbouw


In deze masterclass besteden we drie avonden aan het bespreken van de belangrijkste aspecten van waarderend onderzoeken. Met korte oefeningen ervaar je zelf het effect van de waarderende vragen en je leert hoe je hier zelf mee aan de slag kan. Filmpjes en voorbeelden worden afgewisseld met een toelichting op de theorie waarop ze gebaseerd zijn.De theorie wordt toegelicht aan de hand van je eigen praktijkvoorbeelden en aangevuld met voorbeelden uit de praktijk van de docent en de internationale en Nederlandse literatuur. Elke avond bestaat uit twee delen afgewisseld met een korte koffiepauze.

Docenten


Agnes Schilder en Arjan van Vembde

Praktisch

Doelgroep

De aangeboden masterclasses zijn bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die kennis en vaardigheden op het gebied van de toegepaste, positieve psychologie willen vergroten. We verwachten van deelnemers dat ze actief deelnemen aan de bijeenkomsten en bereid zijn ervaringen en best-practices te delen via de besloten digitale leeromgeving.

Startdata

14-02-2024

Overige data

6 en 20 maart.
Deze masterclass wordt aangeboden op de woensdagavonden.

Tijden

Van 18:30 – 21:00 uur

Duur

Doorlooptijd: 10 weken (3 lesavonden en aansluitend 4 weken om de opdrachten af ​​te ronden).

Tijdsinvestering

50 uur, inclusief bijeenkomsten, alle oefeningen en oefeningen

Kosten

€ 410,- (inclusief cursusarrangement*)

Bijkomende literatuurkosten: eigen keuze

*Cursusarrangement: koffie en thee, gebruik van de digitale leeromgeving met lesmateriaal en opnames van de lessen. Gratis wifi tijdens de lessen.

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Aantal deelnemers

Min 15 deelnemers

Afronding

Als je met succes de masterclass hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Geen tijd voor opdrachten en voorbereiding maar wel actief bij de lessen? Ook dan ben je van harte welkom en ontvang je een bewijs van deelname.

Vervolg of verdieping

Overige modules en masterclasses van de leergang positieve psychologie

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de coördinatoren van de leergang:
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl  en/of Agnes Schilder: a.j.e.schilder@pl.hanze.nl 


Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang wordt bekeken van voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan met deze masterclass.


Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top