Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Maatwerkopleidingen Zorg en Welzijn

HanzePro werkt intensief samen met bedrijven en organisaties. Samen ontwikkelen we onderwijs dat toepasbaar en praktijkgericht is en oplossingen en innovaties biedt voor de beroepspraktijk en de maatschappij. HanzePro heeft een breed aanbod aan opleidingen - regulier en maatwerk - voor de professionals in jouw organisatie.

Naast het aanbod van de open inschrijvingen voor zorg- en welzijnsprofessionals ontwikkelt HanzePro ook maatwerkopleidingen voor de sector Zorg en Welzijn; toegespitst op de vraag van jouw bedrijf of organisatie en op eigen locatie. Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk mogelijk is.

In een maatwerktraject kijken we echt naar de vraag van de organisatie en wat de wensen zijn bijvoorbeeld qua inhoud, locatie en uitvoering. Aan de hand van deze wensen geven we vervolgens vorm aan de opleiding. Het grote voordeel hiervan is dat we tijdens de opleiding direct inspelen op de unieke werksituatie en behoefte van jouw organisatie.

Meer informatie?

Ben je benieuwd naar meer informatie of naar de mogelijkheden voor maatwerk voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via zorgenwelzijn@org.hanze.nl.  

Hieronder vind je verschillende voorbeelden van maatwerkopleidingen die HanzePro – Academie voor Verpleegkunde voor diverse organisaties ontwikkelt en verzorgt.

 

Maatwerktraject Familiezorg bij UMC Groningen

Het UMCG wilde een groep verpleegkundige van verschillende afdelingen de training familiezorg aanbieden. Voor de verpleegkundigen bij het UMCG ligt er namelijk een grote uitdaging om met families samen te werken en hen te begeleiden en te ondersteunen in de zorg voor de patiënt. Zowel tijdens de ziekenhuisopname als na ontslag uit het ziekenhuis. Gespreksvoering met familie en naasten is cruciaal om de juiste zorgvragen te ontdekken en de goede ondersteuning te bieden. Een familiegerichte benadering is steeds meer vereist boven de traditionele, individuele benadering van alleen de patiënt.

Families hebben behoefte aan verpleegkundigen die hen gezamenlijk begeleiden, die met hen spreekt over wederzijdse verwachtingen, veranderende rollen, verdriet, teleurstellingen, grenzen en zelfzorg. De balans van geven en ontvangen is voor familieleden en hun onderlinge relaties essentieel om de zorg vol te kunnen houden.

De training die wij naar aanleiding van de vraag hebben ontwikkeld, bestond uit een vierdaags programma. In deze training maakte de verpleegkundige zich de competenties eigen die nodig zijn om op een goede, respectvolle wijze met familie in gesprek te gaan en te komen tot optimale samenwerking en een goede balans in draaglast en draagkracht voor ieder familielid.

Over de cursus Familiezorg

In de training familiezorg maakt de zorgprofessional zich de competenties eigen die nodig zijn om op een goede, respectvolle wijze met familie in gesprek te gaan en te komen tot optimale samenwerking en een goede balans in draaglast en draagkracht voor ieder familielid. Meer informatie over de module vind je hier. Ben je nieuwsgierig wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via zorgenwelzijn@org.hanze.nl.  Maatwerktraject Verpleegkundig Leiderschap voor WZA

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft de Hanzehogeschool Groningen gevraagd een vierdaagse training verpleegkundig leiderschap te verzorgen op locatie. De training bevatte een uitgewerkte praktijkopdracht waarin het centrale thema verpleegkundig leiderschap werd verbonden aan andere belangrijke thema’s zoals positieve gezondheid en shared decision making.

Alle lesdagen werden activerend ingestoken. Oftewel, er werden les voorbereidende activiteiten van de professionals verwacht. Dit liep uit een van het lezen van literatuur, tot casuïstiek bespreking of een onderzoekende houding binnen de dagelijkse praktijk met gerichte vraagstukken (denk aan: ga op zoek naar iemand wie jij als leider ziet in jouw organisatie). Daarnaast werd er alle lesdagen gewerkt met theoretische aspecten en een zogenaamd trainingsaspect. Een training bestond bijvoorbeeld uit diverse rollenspellen of het oefenen van gespreksvaardigheden.

Een soortgelijk programma is ook ontwikkeld in opdracht van Revalidatie Friesland. Dit betrof een programma van 4 dagdelen voor mbo-verpleegkundigen.

Over de cursus Verpleegkundig Leiderschap

De huidige maatschappelijke ontwikkelingen en hervormingen binnen de zorg vragen om verpleegkundigen die competenties hebben ontwikkeld om toekomstbestendig zorg te bieden. Het beroeps- en opleidingsprofiel Bachelor 2020 geeft zicht op en inhoudt aan deze competenties. Een belangrijk thema binnen het opleidingsprofiel bachelor of nursing 2020 is vakinhoudelijk/verpleegkundig leiderschap. Deze cursus kan voor zowel hbo-verpleegkundigen (4 hele dagen) als mbo-veprleegkundigen (4 dagdelen) verzorgd worden. 

Heb je interesse in een maatwerktraject voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via zorgenwelzijn@org.hanze.nl.  

Maatwerk Leiderschapsprogramma door ZINN en de Hanze

In de dynamische zorgwereld is de behoefte aan goed leiderschap en effectieve leiders cruciaal. Zorgorganisatie @ZINN heeft samen met de Hanze een uniek leiderschapsprogramma ontwikkeld. Dit programma, op maat gemaakt door en voor leidinggevenden, weerspiegelt de proactieve aanpak van ZINN en de expertise van de Hanze op het gebied van vraaggericht onderwijs.

Binnen ZINN wordt het belang van leidinggevenden in de ontwikkeling van medewerkers erkend. Leidinggevenden fungeren als voorbeeld en spelen een sleutelrol in het binden en boeien van het personeel. Met grote veranderingen op komst in de zorg willen leidinggevenden zich goed voorbereiden. Het leiderschapsprogramma, ontstaan uit de wensen van ZINN-leidinggevenden, speelt in op specifieke uitdagingen binnen de sector.

De samenwerking begon met het ophalen van leervragen van ZINN-leidinggevenden, gevolgd door een gezamenlijke verkenning van deze vragen. Het programma richt zich op drie centrale thema's: oplossingsgericht coachen, teamontwikkeling en omgaan met generaties.

Een deelnemer aan het woord: "Ik sta meer stil bij mijn eigen rol en handelingen in het werk als leidinggevend. Pakkend, goed toepasbaar en leerzaam."

Toekomstige mogelijkheden en brede toepasbaarheid

Hoewel het programma is ontwikkeld met de specifieke behoeften van ZINN in gedachten, ziet HanzePro mogelijkheden voor andere organisaties in de zorg- en welzijnssector. Maatwerk en afstemming op unieke wensen en omstandigheden maken het programma waardevol voor diverse organisaties.

Voor informatie over dit leiderschapsprogramma of de mogelijkheden voor maatwerk voor jouw organisatie kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via: zorgenwelzijn@org.hanze.nl.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top