Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Werktuigbouwkunde

Erik Bulsink

Van onwetende scholier tot aanstaand professional

In eerste instantie was ik gezakt voor de havo. Uiteindelijk heb ik via de vavo (deeltijd/deelcertificaten havo) alsnog mijn diploma gehaald. Om de vrije uren naast de vavo op te vullen ging ik opzoek naar een bijbaan in de techniek. Techniek vond ik van jongs af aan al interessant. Ik was altijd bezig met sleutelen en knutselen. Bij Mubo Metaal, een metaalbewerking bedrijf gespecialiseerd in RVS en aluminium plaatwerk voor de voedingsmiddelenindustrie en machinebouw, vond ik een bijbaan. Stap voor stap kon ik mij ontwikkelen en kreeg ik de kans om als tekenaar/werkvoorbereider intern te worden opgeleid. Ik groeide uit van een scholier die geen idee had wat hij precies zou willen tot een aanstaand professional. Mijn keuze voor de opleiding Werktuigbouwkunde was dan ook een logisch gevolg. Deze opleiding biedt voor mij een brede basis in de techniek. Dat de baangarantie in de techniek hoog is, is een mooi bijkomend voordeel.

Werken en leren is tijd managen

Ik hou van aanpakken en werk gedaan krijgen. De keuze voor deeltijd, waarin werken en leren wordt gecombineerd, was zo gemaakt. Toch moest ik in het eerste jaar wennen aan de manier van werken. Je moet echt leren je tijd te managen. In de loop van de opleiding kreeg ik hier handigheid in. Ook het kunnen sparren met mede-studenten die in dezelfde situatie zitten hielp mij enorm.

Verder (leren) kijken dan je eigen werkgebied

De opleiding heeft een brede bachelor. Dit houdt in dat de disciplines Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde in de opleiding aan bod komen. Hierdoor sluit niet alles uit de opleiding aan bij mijn werkomgeving. Toch vind ik dit juist een interessant onderdeel van de opleiding. Het leert mij verder te kijken dan alleen naar mijn eigen werkgebied. Mede-studenten hebben ieder hun eigen achtergrond en indirect ontwikkel mij ik daardoor ook als een engineer met een bredere kennis. Het heeft mij zelfs doen besluiten om ook Eletrotechniek en Technische Bedrijfskunde te gaan volgen. Een combinatie die erg gewaardeerd wordt in het bedrijfsleven. Na het behalen van de bachelordiploma's wil ik mij internationaal ontwikkelen.

Uitgroeien tot een smart-factory

Binnen Mubo Metaal zag ik mogelijkheden om het productieproces te automatiseren. Ik creëerde op die manier een functie die nog niet bestond. Ik houd mij nu bezig met het automatiseren van bedrijfsprocessen op de engineering- en productieafdeling. Bij de lasersnijmachines zijn de grootste veranderingen doorgevoerd. Overal duiken nu schermen, tablets of QR-scanners op. Papier gebruiken we tegenwoordig niet meer. Daarnaast maak ik maatwerk add-in tools voor het tekenpakket om de engineering van maatwerkproducten met seriematige efficiëntie mogelijk te maken. Met mijn kennis ondersteun ik Mubo Metaal bij het worden van een smart-factory. Slimme procesaansturing is daarbij het toverwoord.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top