Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Leefstijlcoach

Algemeen

Heb jij een passie voor een gezonde leefstijl en wil je anderen helpen dit ook te bereiken? Volg dan de opleiding tot Leefstijlcoach en lever een belangrijke bijdrage aan persoonlijk welzijn en de landelijke ontwikkelingen, waarbij aandacht voor ziekte en zorg verschuift naar gezondheid en gedrag.

De opleiding bestaat uit 2 modules, is parttime te volgen en goed te combineren met een baan of een topsportcarrière. Er staan wekelijks vaste contactmomenten in de planning (± 2uur), maar verder heb je de vrijheid om zelf je tijd in te delen en je eigen tempo te bepalen. Je krijgt een persoonlijke coach toegewezen die je begeleidt tijdens je scholing en bij het maken van keuzes.

Uitgebreid

Mensen met een inactieve en ongezonde leefstijl hebben een hoger risico op gezondheidsklachten en doen vaker een beroep op het zorgsysteem. De laatste decennia is er sprake van een toename in leefstijl gerelateerde aandoeningen. Het stijgende percentage van volwassen en kinderen met overgewicht en obesitas is hier een voorbeeld van. Aandacht voor een actieve en gezonde leefstijl is daarom ook een heel actueel thema. Er is vraag naar Hbo-opgeleide professionals die binnen de context van complexe Multi causale problematiek ongezond gedrag duurzaam kunnen veranderen in actief en gezond gedrag.

Als leefstijlcoach ben je werkzaam op het gebied van verschillende gezondheidsdomeinen. Je leert sportieve leefstijlprogramma’s op maat samenstellen, uitvoeren en bijstellen, zowel op individueel- als op groepsniveau. De term ‘coach’ slaat op de primaire taak van jou als professional: het coachen van mensen naar een actieve en gezonde leefstijl. Kenmerkend hierbij is dat je beschikt over een initiatiefrijke, proactieve en ondernemende houding.

Na het volgen van de opleiding:

 • Heb je geleerd wat er wordt verstaan onder gezonde leefstijl; 
 • Heb je kennis opgedaan over welke factoren een gezonde leefstijl beïnvloeden; 
 • Heb je inzicht verkregen in de rol die sport en bewegen daar specifiek in speelt; 
 • Ben je in staat om te komen tot een ontwerp van een verantwoorde sport/fitnessactiviteit die bijdraagt aan een individuele-/groepsleefstijlverbetering; 
 • Ben je in staat op een positieve wijze een sport/fitnessactiviteit uit te voeren/te begeleiden die op een verantwoorde manier bijdraagt aan een actieve gezonde leefstijl van een individu/kleine groep;
 • Kun je complexe multidisciplinaire vraagstukken analyseren en diagnosticeren;
 • Ben je vaardig in het begeleiden, coachen en motiveren van individuen en (doel)groepen op basis van evidence informed handelen.

Accreditatie door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN)

Om in aanmerking te komen voor het certificaat Leefstijlcoach van de BLCN via Hanzepro, dien je te beschikken over een hbo-diploma. Cursisten zonder een hbo-diploma hebben echter de mogelijkheid om een individueel EVC-traject te starten voor accreditatie bij de BLCN. Indien je de cursus bij Hanzepro succesvol hebt afgerond en in het bezit bent van een hbo-diploma, kun je bij de BLCN het certificeringsproces in gang zetten en ben je tevens bevoegd om het gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) zorgtraject uit te voeren.

Opbouw

De opleiding is opgebouwd uit 2 modules met elk 2 onderdelen.

Module 1 Fysiek Vitaal

 • Bewegen & Voeding
 • Gedrag & Leefstijl coaching 1

Module 2 Mentaal Vitaal

 • Slaap & Ontspanning
 • Gedrag & Leefstijl coaching 2

De onderdelen zijn helaas niet los van elkaar te volgen, omdat deze altijd in relatie met elkaar worden aangeboden.

Bewegen & Voeding (module 1)

Het onderdeel bewegen is gericht op praktijkgeoriënteerde biologische/medische basiskennis over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Op basis van kennis wordt een globaal beweegplan geformuleerd specifiek aan de hand van de kenmerken van een individu.

Je leert de uitgangspunten van het positief beïnvloeden van een actieve en gezonde leefstijl vanuit multidisciplinair perspectief en toegepast op verschillende doelgroepen.

In het onderdeel voeding komen energie- en voedingsstoffen aanbod net als de invloed van voeding en het afstemmen van energie-inname op het activiteitspatroon.

Naast de theorie is het toepassen van de kennis belangrijk. Dit komt tot uiting in het ontwerpen en beoordelen van een individueel voedingspatroon. Voor meer informatie ga naar module 1.

Gedrag & Leefstijlcoaching (module 1)

Het onderdeel Gedrag in module 1 is gericht op theorieën en toepassingen van het inzicht krijgen in gedrag en ook het veranderen van gedrag.

Op basis van kennis wordt een individueel coaching traject opgesteld waarin de bovengenoemde gedragselementen worden toegepast.

Die toepassing krijgt in module 1 vorm in het onderdeel Leefstijl coaching 1. Bij dit onderdeel is het inleidend deel gericht op coachen van cliënten in een praktijkgerichte eenvoudige context. Het uitgangspunt daarbij is de coachvraag van de te coachen cliënt(en). Voor meer informatie ga naar module 1.

Slaap & Ontspanning (module 2)

In het onderdeel Slaap & Ontspanning van module 2 komt bijvoorbeeld de invloed van slaap en stress op de stofwisseling en de gezondheid aanbod, maar ook de helpende en storende factoren bij slaap; globale kennis over verslaving; stress-, tijd- en energiemanagement en meer. Naast de theorie en het laten zien van de theoretische achtergronden van slaap en stress, is het ontdekken en zelf ervaren (door o.a. zelf te (leren) ontspannen) een onderdeel. Voor meer informatie ga naar module 2.

Gedrag & Leefstijlcoaching 2 (module 2)

Het onderdeel Gedrag in module 2 is net als bij (module) 1 gericht op theorieën en toepassingen van het inzicht krijgen in gedrag en ook het veranderen van gedrag. En ook hier wordt op basis van kennis weer een coaching traject opgesteld in een meer complexere context.

Tijdens het onderdeel leefstijl coaching in module 2 is de praktijk weer leidend en met name in een complexer context dan in module 1. Meer gericht als onderdeel van integrale aanpak van leefstijlproblematiek.

Bij dit onderdeel is het coachen van cliënten in een praktijkgerichte, veelal multidisciplinaire context. Voor meer informatie ga naar module 2.

Praktisch

Doelgroep

Sport- en gezondheidsprofessionals of topsporter met minimaal mbo-denkniveau 4.

Instroomniveau

Sport- en gezondheidsprofessionals met minimaal Mbo-denkniveau; Mbo 4 of vergelijkbaar, 21+ instroomassessment in overleg mogelijk. Sluit aan op Sportstudies, Social work, PABO en HBO-V

Voor het volgen van de modules 1 + 2 zijn onderzoek vaardigheden vereist, wat inhoudt dat men wetenschappelijke literatuur kan zoeken, vinden en beoordelen. Ook is het een voorwaarde dat je zelf, gedurende de cursus, minimaal 3 coachees zoekt binnen je eigen netwerk- of de sport- en beweeg sector of het sociaal domein.

Bij belangstelling voor de opleiding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Dit intakegesprek is om te checken of je voldoet aan de gestelde toelatingseisen en of je eventuele vrijstellingen verdient. In dit gesprek komen ook je coachees aan bod.

Startdata

10-09-2024 | Module 1 ‘Fysiek Vitaal’ start 10 september 2024

Tijden

De wekelijkse contactmomenten module 1 (fysiek dan wel online) zijn op dinsdagmiddagen tussen 13.30 - 16.30 uur. 

De wekelijkse contactmomenten (fysiek dan wel online) voor module 2 zijn op de maandagmiddagen tussen 13.30 - 16.30 uur.

Duur

De inschrijving voor een module geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden per onderdeel (op aanvraag).

Tijdsinvestering

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                       50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld          20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld        20%
Intervisie; Instituut/docent                       10%

1 module van 15 ECTS kent een 420 uur studiebelasting verdeeld over 2 onderdelen en worden ondersteund door o.a. praktijkopdrachten, werkcolleges, (online) hoor- en flitscolleges, Q&A’s.

ETCS credits

30 ETCS (15 ECTS per module)

Kosten

€ 3000,-

De modules zijn helaas niet los van elkaar in te schrijven, omdat beide altijd in relatie met elkaar worden aangeboden. 

Lees hier meer over financiële regelingen. 

Locatie

Variabel; soms online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden.

Afronding

De onderdelen worden afgerond met een kennistoets (+ beweegadviezen d.m.v. portfolio). 

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl

Bijzonderheden

Deze opleiding is onderdeel van het aanbod van de Hanze Educatie Academie. De Hanze Educatie Academie (HEA) is een samenwerkingsverband tussen de educatieve opleidingen van de Hanzehogeschool. Het gaat hierbij om opleidingen op het gebied van onderwijs, kunst en sport. Binnen de HEA leiden we educatieve professionals (verder) op en werken we samen aan een brede benadering van educatieve vraagstukken.

Maatwerk

Wij merken steeds vaker dat we benaderd worden voor het leveren van maatwerk in de vorm van een gerichte training of scholing voor eigen medewerkers. Uiteraard zijn er voor de EHBO-training ook mogelijkheden. Vragen over maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met HanzePro Sportstudies; Robert den Dunnen via telefoonnummer 0655714321 of mail: r.j.k.den.dunnen@pl.hanze.nl.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top