Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Verpleegkunde Deeltijd

Algemeen

In september 2024 starten we met een flexibel curriculum (curriculum 2024). De informatie op deze pagina is nog van toepassing voor de studenten die starten in februari 2024. Vanaf februari 2024 zal de tekst op de website worden aangepast met de informatie voor de studenten die willen starten in september 2024. Ben je alvast nieuwsgierig naar curriculum 2024 en hoe de opleiding eruit komt te zien? Dan vind je hier alvast meer informatie! Heb je een werkplek in de zorg- of welzijnssector? Wil je daarnaast het hbo-diploma Verpleegkunde halen? Kies dan voor de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd bij de Hanzehogeschool Groningen. Wij leiden je in 2,5 tot 4 jaar op tot hbo-Verpleegkundige.

De bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd biedt een flexibel programma dat helemaal is ingericht volgens de laatste eisen die het veranderende beroep stelt. De zorg is in beweging: door de vergrijzing, bevolkingskrimp en een veranderende zorgvraag worden andere eisen gesteld aan professionals in de zorg- en welzijnssector. Het nieuwe opleidingsprogramma bereidt jou voor op het beroepsprofiel Nursing 2020.

Uitgebreid

Je kunt je voor de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als je een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector hebt zodat je opleidingsopdrachten op je eigen werkplek kunt uitvoeren. Meer informatie over de toelatingseisen en specifieke voorwaarden waar je werkplek aan moet voldoen, vind je onder het kopje 'Praktisch' bij ‘Instroomniveau’.

Tijdens deze opleiding werk je in je eigen praktijksituatie aan verpleegtechnische vaardigheden. Wat je niet tijdens je eigen werk kunt oefenen, oefen je in het skillslab van de Academie voor Verpleegkunde. Studenten zonder verpleegkundige achtergrond kunnen hier ook snel extra ervaring opdoen.

Afhankelijk van je vooropleiding kan je starten in één van de modules of trajecten die de opleiding kent, bijvoorbeeld:

 1. Bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd (volledig)
  Heb je een havo, vwo of mbo niveau 4 diploma? Kies dan voor de volledige deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je start dan met module 1. Deze opleidingsvariant duurt 4 jaar.
 2. Bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd (verkort)
  Heb je een diploma MBO-V (of vergelijkbaar)? Kies dan voor de verkorte deeltijdopleiding Verpleegkunde. Je start dan met module 4. Deze opleidingsvariant duurt 2,5 jaar
 3. Module 6: Gezondheid bevorderen
  Heb je al een diploma HBO-V, maar wil je je heel specifiek verdiepen in leefstijl, preventie en motiverende gespreksvoering? Dan kun je ervoor kiezen om module 6 te volgen. Deze module duurt 6 maanden.
  Heb je een diploma MBO-V? Dan biedt deze module je de mogelijkheid om te onderzoeken of je in de toekomst de complete HBO-V wilt volgen. Na het behalen van module 6 ontvang je een certificaat waarmee je vrijstelling kunt aanvragen als je de hele opleiding HBO-V gaat volgen.
 4. Starten in een andere module
  Wil je in een andere module starten dan module 1 of 4? Neem dan contact op met de opleiding.
 5. FastSwitch Verpleegkunde
  Wil jij overstappen naar een beroep in de zorg en ben je al in het bezit van een hbo- of wo-diploma? Dan is het FastSwitch-traject misschien iets voor jou. 
 6. Één module volgen
  Ook kun je als MBO-V, HBO-V of Inservice opgeleide onderstaande modules los volgen. 
  Gezondheid bevorderen
  Kritisch redeneren: uitdaging voor de verpleegkundige
  Deskundigheidsbevordering: groeien in vakbekwaamheid

Programma

Deze opleiding kent een flexibel programma met acht modules van een half jaar. Iedere module of onderwijseenheid duurt zes maanden. Jouw vooropleiding en achtergrond bepalen hoe lang je over de studie doet.

De modules die wij aanbieden:
1. De uitvoerende verpleegkundige*
2. De organiserende verpleegkundige*
3. De zorgprofessional*
4. Klinisch redeneren
5. Samenwerken binnen zorgorganisaties
6. Gezondheid bevorderen
7. Kwaliteitszorg
8. Minor (bijvoorbeeld Critical Care, Oncologie, Kind & Jeugd of Geriatrie & Gerontologie)

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de modules van deze opleiding en de rollen die je als hbo-verpleegkundige vervult.

* Verpleegkundigen met een MBO-V- of Inservice-diploma krijgen vrijstelling voor deze modules. Deze vrijstelling moet individueel aangevraagd worden bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Je wordt daarover na de start van het onderwijs geïnformeerd.

Na het afstuderen

Wil je na je opleiding HBO-Verpleegkunde doorstuderen? Met een HBO-V diploma en minimaal twee jaar werkervaring kun je kiezen voor de masterstudie Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool. Je kunt na je bacheloropleiding ook kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional.

Lesdagen

Als deeltijd student heb je één lesdag per week. Op welke dag deze lesdag plaats vindt, hangt af van de module die je volgt. Onderstaande lesdagen gelden voor de genoemde modules in studiejaar 2023-2024 (semester 1 en 2). Je lesdag wijzigt gedurende je studie.

 • Module 1: vrijdag in semester 1, niet in semester 2 (deze module start niet in februari)
 • Module 2: niet in semester 1, op vrijdag in semester 2
 • Module 3: vrijdag in semester 1, niet in semester 2 (deze module start niet in februari)
 • Module 4: woensdag of vrijdag (afhankelijk van de groep waarin je wordt geplaatst)
 • Module 5: woensdag of vrijdag (idem)
 • Module 6: dinsdag of donderdag (idem)
 • Module 7: dinsdag of donderdag (idem)

Houd rekening met eventueel avondonderwijs. Volg je een module op dinsdag, woensdag of donderdag dan word je ingedeeld in een groep die les heeft van 9.00 – 16.00 of in een groep van 13.30 – 20.30. Op maandag en vrijdag vindt er geen avondonderwijs plaats.

Start

De bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd start elk jaar in september. Heb je een MBO-V diploma dan kun je ook starten in februari (je start met module 4).

Ga je starten met de opleiding Verpleegkunde Deeltijd in module 4 en heb je voorkeur voor een lesdag (woensdag of vrijdag)? Schrijf je dan op tijd in! Wij zullen dan proberen om zoveel mogelijk rekening te houden met jouw voorkeur. Na de onderstaande data kunnen wij helaas niet de voorkeur van jouw lesdag garanderen.

Start opleiding: 12 februari 2024              | Inschrijven vóór 1 december 2023

Start opleiding: 2 september 2024           | Inschrijven vóór 1 juli 2024


Voor meer informatie over deze opleiding kan je terecht op een van onze open dagen  of één van onze informatieavonden.

Wil je alvast verder kennismaken en proefdraaien of de opleiding echt iets voor je is? Kom dan ook naar de voorbereidende avonden! Meer informatie hierover vind je op: Voorbereiding op de HBO-V | HanzePro.

Na het volgen van de opleiding

Als afgestudeerde HBO-V’er ben je een competente beginnende beroepsbeoefenaar. Niet alleen beschik je over de nodige vakkennis, maar je hebt ook geleerd om weloverwogen beslissingen te nemen. Je bent gedegen voorbereid op de beroepspraktijk, je bent in staat kritisch te redeneren, je bent een zelfstandig professional en je bent je bewust van je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Allemaal factoren die het beroep van verpleegkundige interessant maken.

Door te kiezen voor de Academie voor Verpleegkunde kun je functioneren op zowel de nationale als de internationale arbeidsmarkt. Kortom: een toekomst vol perspectief!

Ook op maat voor organisaties

Werkgevers met vragen over de mogelijkheden voor hun medewerkers, kunnen met ons contact opnemen via verpleegkundedeeltijd@org.hanze.nl

Praktisch

Doelgroep

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen die graag het hbo-diploma Verpleegkunde willen halen. 

Instroomniveau

Met een diploma havo, vwo of mbo 4 diploma ben je toelaatbaar tot de opleiding verpleegkunde deeltijd.

Let op: Als voorwaarde geldt dat je een relevante werkplek in de zorg- of welzijnssector hebt die voldoet aan onderstaande werkplekeisen.

21+ Regeling
Beschik je niet over de juiste vooropleiding, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kan je eventueel toch aan de opleiding Verpleegkunde Deeltijd beginnen. Dit kan via de zogenaamde 21+ regeling. Door middel van een toelatingsonderzoek kijken we of je geschikt bent voor de opleiding. Elke opleiding binnen de Hanzeghogeschool stelt zelf de criteria vast. Er is dus geen centraal 21+ toelatingsonderzoek. Binnen de Academie voor Verpleegkunde bestaat de 21+ regeling uit de volgende onderdelen:

 • Capaciteitentest (de MCT-H-test), meer informatie hierover vind je hier.
 • Motivatiebrief en C.V.
 • Gesprek: tijdens dit gesprek kijken we naar je drijfveren om te kiezen voor een opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau. De uitslag van de capaciteitentest en de inhoud van je motivatiebrief worden meegenomen in dit gesprek.

De procedure
Wil je je aanmelden voor de opleiding Verpleegkunde én gebruikmaken van de 21+ regeling? Stuur dan zo vroeg mogelijk een mail naar verpleegkundedeeltijd@org.hanze.nl. De toelatingscommissie van de Academie voor Verpleegkunde neemt vervolgens contact met je op om afspraken te maken en de aanmeldprocedure toe te lichten.

De toelatingscommissie geeft op basis van haar indruk een advies aan de dean van de Academie voor Verpleegkunde. De dean van de Academie voor Verpleegkunde neemt uiteindelijk een besluit op basis van het advies van de toelatingscommissie én de brief. Als het een positief besluit betreft, ontvang je een beschikking die ervoor zorgt dat je toelaatbaar bent voor de opleiding.

Je dient je uiterlijk 1 mei te hebben aangemeld voor een 21+ toelatingsonderzoek.

Werkplekeisen
Omdat je op je eigen werkplek opdrachten moet uitvoeren en ervaring opdoet op hbo-niveau, stelt de opleiding eisen aan jouw werkplek. Nadat je je hebt aangemeld, toetsen we of jouw werkplek geschikt is als basis voor de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd.

Je werkplek moet voldoen aan een aantal eisen, waaronder:

 • Je bent werkzaam binnen de zorg- of welzijnssector waar je samenwerkt met verpleegkundigen. Je bent in het bezit van een contract van minimaal 20 uur per week. Of je hebt de mogelijkheid én de garantie - vastgelegd in een overeenkomst - om stage te lopen binnen de zorg- of welzijnssector. Deze werkplekeis houdt verband met de verplichte 2300 stage-uren in de praktijk (Wet BIG).
 • Tijdens de opleiding faciliteert je werkgever je om leer- en toetsopdrachten van de opleiding te verrichten zoals beschreven in de onderwijs- en examenregeling en bij de modules van de opleiding.
 • Op je werkplek bestaat de mogelijkheid (of wordt de mogelijkheid gecreëerd) om de CanMEDS-rollen te ontwikkelen naar het eindniveau van de Bachelor of Nursing (V&VN 2012)*
 • Je wordt tijdens de uitoefening van de leer- en toetsopdrachten begeleid door een vaste hbo-verpleegkundige.
 • Op je werkplek kom je in aanraking met patiëntproblemen uit de vier domeinen van de kernset patiëntenproblemen: lichamelijk, psychisch, functioneel en sociaal.
 • Je werkbegeleider heeft goed zicht op de activiteiten die je in relatie tot de competenties (behorende bij de CanMEDS-rollen) binnen de opleiding gaat verwerven.
 • Je hebt de mogelijkheid om op een vaste dag in de week lessen bij te wonen.

* Het gaat hier om de rollen van zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve EBP-professional, gezondheidsbevorderaar, organisator en professional & kwaliteitsbevorderaar.

Startdata

De bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd start in september. Mensen met een MBO-V diploma kunnen ook starten in februari (zij starten dan met module 4).
04-09-2023 | Deadline inschrijven: 1 juli 2023
12-02-2024 | Deadline inschrijven: 1 december 2023

Overige data

Mensen met een MBO-V diploma kunnen ook starten in februari (zij starten dan met module 4).

Voor meer informatie over deze opleiding kun je terecht op een van onze informatieavonden.

Tijdens de reguliere Open Dagen van de Academie voor Verpleegkunde hebben we vaak een doorlopend spreekuur voor mensen met interesse in Verpleegkunde Deeltijd. Ga naar www.hanze.nl/opendag voor een overzicht van deze Open Dagen.

Duur

Afhankelijk van je vooropleiding duurt deze opleiding 2,5 tot 4 jaar.

 • Havo, vwo of mbo-diploma (niveau 4): 4 jaar
 • Mbo-verpleegkundigen (niveau 4): 2,5 jaar
 • In-service verpleegkundigen: 2,5 jaar
 • Mbo in de richting Zorg & Welzijn (bijv. doktersassistenten): 4 jaar
 • SAW’ers en SPW’ers (niveau 4): 3 tot 4 jaar*
 • HBO'ers en WO'ers in Zorg & Welzijn: 3 tot 4 jaar*
 • Toelating d.m.v. 21+ toelatingsonderzoek: 4 jaar

*Afhankelijk van loopbaan en achtergrond.

Tijdsinvestering

Deze deeltijdopleiding vraagt een flinke tijdsinvestering. Naast je werkplek in de zorg van minimaal 20 uur, besteed je wekelijks 12 uur aan zelfstudie en volg je lessen. Je maakt deel uit van een leergemeenschap waarin het werkveld, studenten en docenten samenwerken om het onderwijs vorm te geven.

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn afhankelijk van je achtergrond:

 • De meest actuele gegevens over het collegegeld vind je hier.
 • De kosten voor boeken en leermiddelen zijn éénmalig ongeveer 1100 -, euro.

Afronding

Als je met succes deze opleiding hebt doorlopen, heb je recht op de titel Bachelor of Science.

Vervolg of verdieping

Wil je na je opleiding hbo-Verpleegkunde doorstuderen? Met een HBO-V diploma en minimaal twee jaar werkervaring kun je o.a. kiezen voor de masterstudie Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool. Je kunt na je bacheloropleiding ook kiezen voor de Master Healthy Ageing Professional.

Contactpersonen

De opleiding wordt verzorgd door de Academie voor Verpleegkunde Hanzehogeschool Groningen.

We denken graag met je mee over de ontwikkeling van je loopbaan. Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een gesprek? Stuur dan een mail naar verpleegkundedeeltijd@org.hanze.nl

Bijzonderheden

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan via www.studielink.nl.  Je inschrijving is afhankelijk van je individuele situatie:

 • Inschrijven voor Verpleegkunde Duaal: Je werkgever biedt jou alle faciliteiten om de bacheloropleiding Verpleegkunde Deeltijd te volgen. Je volgt Verpleegkunde Deeltijd als duale student.
 • Inschrijven voor Verpleegkunde Deeltijd: Voldoet je werkplek wel aan de werkplekeisen, maar wordt jouw opleiding niet volledig door je werkgever gefaciliteerd, dan volg je deze opleiding als deeltijdstudent.

Deze opleiding doet mee aan het OCW-experiment leeruitkomsten, gericht op het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. Dit experiment loopt van 1 juli 2016 t/m 30 juni 2022. https://www.hanzepro.nl/waarom-hanzepro/experiment-leeruitkomsten/

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top