Wil je graag werken in de sector Zorg en Welzijn, of ben je daarin al werkzaam? En wil jij je doorontwikkelen? Dan is deze Ad-opleiding iets voor jou! Als Sociaal Werker in de zorg maak jij het verschil voor jouw cliënten en collega’s op de werkvloer. Je leert te denken vanuit mogelijkheden in plaats van ziekte en/of beperking. Naast de zorg voor je cliënt, betrek je het netwerk en collega’s er ook bij. Je hebt daarin een coördinerende rol.
Een tweejarige opleiding op een hogeschool. Het niveau van een Ad (niveau 5) ligt tussen dat van mbo-4 (niveau 4) en hbo-bachelor (niveau 6) in. Een Ad-opleiding is een praktijkgerichte hbo-opleiding. Afronding van de opleiding leidt tot een landelijk erkend diploma en de graad Associate degree, ofwel Ad.
Deze opleiding mag het predicaat 'topopleiding' voeren, zo blijkt uit de keuzegids 2023 en 2024.
De opleiding kent vier modules van een half jaar. Tijdens iedere module staat een Action Learning opdracht uit de praktijk centraal. Dat betekent dat leren plaatsvindt in een continue koppeling tussen theorie en praktijk in interactie tussen studenten, docenten en het werkveld.
Module Preventie en gezondheid
Hoe stimuleer je een gezonde leefstijl bij cliënten? Om te ervaren hoe ingewikkeld gedragsverandering kan zijn, verdiep je je in je eigen socialisatie en leefstijl. Je bedenkt een plan om gezonde leefstijl te bevorderen, passend bij de kenmerken van de doelgroep. Je maakt daarbij onder andere gebruik van digitale technologie. Het geleerde breng je in de praktijk door samen met een cliënt toe te werken naar een gezonde leefstijl. Instrumenten en methodieken die de opdracht ondersteunen zijn bijvoorbeeld: psychologie, positieve gezondheid van Machteld Huber, netwerktaxatie en motiverende gespreksvoering.
Module Sociale inclusie
Binnen deze module ga je aan de slag met de methodiek Kwartiermaken. Je kijkt hierbij naar je eigen werkomgeving: wat wordt daar gedaan om cliënten mee te laten doen in de samenleving? Je maakt vervolgens samen met cliënten en betrokkenen een plan hoe inclusie bevorderd kan worden voor de eigen cliënt(engroep). Kwartiermaken, herstelondersteunend werken, rehabilitatie, wet- en regelgeving, sociologie, destigmatisering en empowerment zijn de methodieken en theoretische concepten die centraal staan.
Module Werken met groepen
Deze module richt zich op hoe je het leefklimaat van cliënten positief kunt beïnvloeden. Je leert signalen op te pikken en de-escalerend te werken. Deze signalen maak je bespreekbaar met het netwerk van de cliënt en andere betrokkenen, om zo tot een gezamenlijke aanpak te komen. Er wordt aandacht besteed aan groepsdynamica, medische basiskennis. omgaan met agressie, ethische vraagstukken en wet- en regelgeving.
Module Innovatie in zorg en welzijn
In deze laatste module ga je aan de slag met het maken van een passend product voor een vraagstuk uit de praktijk. Hierbij leer je de vraag uit de praktijk te achterhalen, te verbinden en multidisciplinair samen te werken. Je maakt een innovatie of verbetering voor de praktijk, waarbij je bezig gaat met het creëren van draagvlak. Tenslotte reflecteer je kritisch op je eigen beroepsmatig handelen en geef je zelfstandig sturing aan je eigen loopbaan.
Na het behalen van je Ad-diploma kun je in twee jaar je Bachelordiploma Social Work halen bij de deeltijdopleiding Social Work aan de Hanzehogeschool Groningen.
Ga naar deze webpagina voor meer informatie over de Bachelor Social Work (deeltijd) en voor het maken van een individueel studieplan.
Doelgroep
Met de Associate degree Sociaal Werk (in de zorg) word je opgeleid voor rollen en functies in de gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en welzijn. Je verstevigt je competenties binnen je huidige beroep. Ook is het mogelijk om nieuwe rollen en functies te vervullen. Denk daarbij aan de functies:
Je gaat uit van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Je bent kritisch en reflectief, je bent een verbinder en werkt graag samen.
Instroomniveau
Indien je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een 21+ toelatingsassessment.
Klik hier voor meer informatie en het aanmelden voor het 21+ toelatingsassessment.
Voor het volgen van de opleiding is het een voorwaarde dat je een stage of werkplek hebt in het verpleegkundige of sociale domein voor 16 uur per week.
Bij het vinden van een stage- of werkplek denken we graag met je mee. Neem contact op met Jacoline van der Slot via adswz@org.hanze.nl.
Intakegesprek
Na aanmelding voor de opleiding via www.studielink.nl krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek. Dit intakegesprek is om te checken of je voldoet aan de toelatingseisen. Dit is een verplicht onderdeel van de toelating. In dit gesprek bespreken we je input vanuit de vragenlijst en komt de stage of werkplek aan bod.
Voor het volgen van de opleiding is het een voorwaarde dat je een stage of werkplek hebt in het verpleegkundige of sociale domein voor 16 uur per week.
Overige data
De opleiding start jaarlijks in september
Tijden
Maandagen van 9.30 uur tot 17.00 uur.
Duur
2 jaar
Tijdsinvestering
20 tot 24 uur per week, naast 16 uur stage of werken per week.
ETCS credits
De Associate degree Sociaal Werk (in de zorg) is een tweejarige deeltijdopleiding bestaande uit 120 ECTS.
Kosten
Kijk voor de actuele hoogte van de collegegelden hier.
Locatie
Marie KamphuisBorg, Zernikeplein 23 Groningen
Contactpersonen
Neem voor vragen contact op met Jacoline van der Slot (programmamanager van de opleiding) via:
adswz@org.hanze.nl.
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.