Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Positieve Psychologie, Masterclass PP@Work

Algemeen

Hoe kunnen wij het geluk van onszelf en van anderen positief beïnvloeden? Hoe houden we onze mentale en fysieke conditie op peil? Hoe blijven we bevlogen en veerkrachtig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we duurzaam inzetbaar zijn? Moet het altijd maar beter, sneller en anders of kunnen we tevreden zijn met wat er is, aandacht hebben voor het moment en voor wat er al bereikt is?
Kortom: hoe bewerkstelligen we positieve veranderingen in organisaties, bij onszelf, bij onze medewerkers, teamleden en/of bij onze kinderen?

Dit zijn vragen die centraal staan ​​​​​​binnen de positieve psychologie. De positieve psychologie is de wetenschappelijke studie van optimaal menselijk functioneren en richt zich op de sterke kanten van de mens. Positief psychologen doen onderzoek naar de omstandigheden waaronder mensen floreren en passen de gevonden inzichten toe in interventies om zo het welbevinden van mensen te bevorderen.

Ben je werkzaam als leidinggevende, projectleider, consulent, adviseur, klantmanager, trainer, coach, begeleider, praktijkondersteuner of medewerker van een sociaal team? Ben je werkzaam in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, sport, welzijn of in het onderwijs? Dan heb je in je werk te maken met mensen en hun gedrag en kunnen de inzichten uit de positieve psychologie je helpen het beste uit jezelf en uit anderen te halen!
Deze masterclass is een onderdeel van de leergang Positieve Psychologie , maar kan ook los gevolgd worden.

Na het volgen van de masterclass

  • heb je theoretische kennis opgedaan van de Positieve Psychologie en toepassingen daarvan in organisaties;
  • kun je deze kennis vertalen naar toepassingen/interventies in je eigen werkveld;
  • heb je kennis en vaardigheden opgedaan van een aantal technieken die de duurzame  inzetbaarheid, veerkracht en vitaliteit van mensen verhogen;
  • kun je interventies combineren tot een programma passend bij je doelstelling en doelgroep.

De positieve psychologie heeft zeker geen pasklaar antwoord op alle vragen maar biedt wel handvatten en aanknopingspunten om met mensen in gesprek te gaan over gezondheid en gedrag waarbij de focus ligt op wat er wel kan en op zingeving, groei, zelfvertrouwen en het laten floreren van mensen ongeacht hun leeftijd, inkomen, afkomst, gezondheid en sociaaleconomische klasse.

Ook op maat voor uw organisatie


Wil je liever incompany? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

De kern van de drie lessen die samen deze masterclass vormen is (hoe kan het ook anders gezien de titel): hoe kunnen we de lessen uit de positieve psychologie toepassen in de context van werk. Benutten we onze talenten en die van anderen? Is er voldoende ruimte voor leren en ontwikkelen en welke behoeftes liggen daaraan ten grondslag? Is de sociale en psychologische veiligheid gewaarborgd? Wat zijn signalen dat dat niet (meer) zo is en wat kan je dan doen?

Hoe staat het eigenlijk met onze ‘zin in werk’? Zingeving is één van de pijlers uit de Positieve Psychologie en de vraag naar zingeving en betekenis wordt steeds vaker gesteld in relatie tot werk. Wat verwachten we van ons werk? Is er nog wel een goede fit tussen mens en organisatie? In de derde bijeenkomst maken we zingeving concreet aan de hand van twaalf thema’s die naar voren komen uit onderzoek naar zingeving. Een deel van die thema’s hebben te maken met de existentiële dimensie van arbeid en organisaties. Organisaties die werk maken van deze dimensies organiseren daarmee voorwaarden voor zin.

In deze drie avonden nemen verschillende docenten je mee in tal van onderwerpen die te maken hebben met werk: psychologische veiligheid, wat vraagt deze tijd van leiderschap, hoe kunnen we werken met talenten en ook het thema zingeving komt aan bod. Wat drijft ons, wat maakt dat we duurzaam inzetbaar zijn, wat is de rol van de werkgever, HR en de leidinggevende en wat ligt binnen de invloedssfeer van de medewerker zelf?

Je maakt kennis met diverse thema’s die aandacht krijgen in de positieve psychologie en gaat op zoek naar hoe je deze tot hun recht kunt laten komen in jouw organisatie en jouw werk.

Doel

Je leert de laatste inzichten over betekenis van werk, veerkracht, benutten van talent en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid en je leert ook enkele bijbehorende interventies kennen;

Je leert welke interventies voor individuen en kleine en grote groepen al toegepast worden en wat daarvan de resultaten zijn;

Je ontwerpt (kleine) interventies voor je eigen dagelijkse (werk)praktijk;

Je wisselt met andere professionals kennis en ervaringen uit in de lessen en via de digitale leeromgeving;

Je krijgt een overzicht van recente literatuur en websites met interessante informatie over de Positieve Psychologie zodat je ook na de leergang verder kunt studeren;

Je vergroot je professionele netwerk; de leergang brengt je in contact met docenten en studenten uit verschillende profit en non-profit organisaties die jouw belangstelling voor deze interessante stroming delen.

Programma en Opbouw

In deze masterclass besteden we drie avonden aan het bespreken van belangrijke, actuele thema’s als psychologische veiligheid, positief leiderschap, veerkracht, vitaliteit, bevlogenheid, flow, draagkracht vs draaglast.
Onder welke arbeidsomstandigheden floreren mensen (d.w.z. zijn ze op hun best) en hoe kunnen we de kans dat talenten tot hun recht komen zo groot mogelijk maken? Wat is er bekend over jobcrafting? We vertellen over succesvolle interventies, mythes en nieuwe waarheden, over onderzoeksresultaten en modellen die de basis vormen voor nieuwe interventies en theorieën. De onderwerpen die aan bod komen zijn afkomstig uit werk en het dagelijks leven in zowel Nederland als in andere landen op de wereld. We wisselen tijdens de lessen theorie en praktijk af. Deze masterclass is geen training of workshop maar een interactief college met de nadruk op in de dagelijkse (werk)praktijk goed bruikbare modellen, theorieën en interventies. We zijn zowel heel enthousiast over deze kijk op mens en werk maar houden onze kritische blik en stellen ook zaken ter discussie.

Docenten

Rixt Post, Mariska Wegink en Agnes Schilder.

 

Praktisch

Doelgroep

De aangeboden module en masterclasses zijn bestemd voor professionals met hbo werk- en denkniveau, die kennis en vaardigheden op het gebied van de toegepaste, positieve psychologie willen vergroten. We verwachten van deelnemers dat ze actief deelnemen aan de bijeenkomsten en bereid zijn ervaringen en best-practices te delen via de besloten digitale leeromgeving.

Startdata

De masterclass wordt opnieuw gepland in het studiejaar 2024-2025

Tijden

18.30 tot 21.00 uur

Duur

Doorlooptijd masterclass: 10 weken (3 lesavonden, om de week; aansluitend 4 weken om de opdrachten af te ronden)

Tijdsinvestering

50 uur, inclusief bijeenkomsten en alle opdrachten per module

Kosten

€ 410,- (inclusief cursusarrangement*) per module.

Bijkomende literatuurkosten: eigen keuze

*Cursusarrangement: koffie en thee, gebruik van de digitale leeromgeving met lesmateriaal en opnames van de lessen. Gratis wifi tijdens de lessen.

Locatie

Hanzehogeschool Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers

Afronding

Als je met succes de module heeft afgerond, ontvang je een certificaat. Geen tijd voor opdrachten en voorbereiding maar wel actief aanwezig bij de lessen? Ook dan ben je van harte welkom en ontvang je na afloop een bewijs van deelname.

Vervolg of verdieping

Overige modules en masterclasses van de leergang positieve psychologie

Contactpersonen

Voor meer inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de coördinatoren van de leergang:
Annemiek Sinnema: a.t.sinnema@pl.hanze.nl en/of Agnes Schilder: a.j.e.schilder@pl.hanze.nl 

Voor praktische informatie kun je contact opnemen met Anja Mol, hanzeprosass@org.hanze.nl

 

 

Bijzonderheden

Twee weken voor aanvang wordt gekeken of er voldoende deelnemers zijn om van start te kunnen gaan met deze module.


Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top