Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Werktuigbouwkunde

Algemeen

Wil jij weten hoe het is om een deeltijdopleiding te volgen?
Meld je aan voor het proefcollege Techniek op 18 juni!

Hbo Werktuigbouwkunde studeren in deeltijd? In Groningen studeren of liever vanuit huis? Volg de flexibele opleiding Werktuigbouwkunde en bepaal zelf uw studievorm! We zijn al meer dan 10 jaar specialist in het online aanbieden van technisch onderwijs.

De maatschappij stelt steeds hogere eisen aan 'werktuigen'; slimmer produceren, grotere nauwkeurigheid, beter rendement, spaarzamer gebruik van grondstoffen en minder belasting voor het milieu. Dát zijn uitdagingen waarvoor werktuigbouwkundige ingenieurs innovatieve technische oplossingen ontwikkelen.

We hebben nu, meer dan ooit ingenieurs nodig die het verschil kunnen maken. Wilt u deze ingenieur zijn? Dan is de opleiding hbo Werktuigbouwkunde iets voor u!

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan.

Kenmerken

 • Bachelor in deeltijd
 • Thuisstudie, klassikaal of beide
 • Af te ronden in 4 jaar
 • Start: 1 sept, 1 nov, 1 febr & 1 apr
 • Graad: Bachelor of Science, Ing.

Na het volgen van de opleiding

 • heeft u zich ontwikkeld tot werktuigbouwkundig engineer met kennis van productontwerp en productieproces
 • kunt u wensen van opdrachtgevers vertalen naar duidelijke productspecificaties
 • kunt u het totaaloverzicht behouden over het technische en bijbehorende bedrijfskundige proces
 • bent u verzekerd van goede arbeidsperspectieven
 • kunt u verschillende functies vervullen zoals technisch werkvoorbereider, productieplanner, constructeur, project engineer of field engineer.

Docent aan het woord

Uitgebreid

Doel

In de opleiding Werktuigbouwkunde leert u apparaten en machines te ontwerpen en produceren. U bent in staat om in te spelen op uiteenlopende technische vraagstukken. Tegelijkertijd kunt u het totaaloverzicht behouden over het technische en bijbehorende bedrijfskundige proces.

Gecombineerd studieprogramma

In hoog tempo volgen technologische ontwikkelingen elkaar op. Aan de ene kant worden de producten ingenieuzer en de technologie hoogwaardiger. Aan de andere kant speelt kennis van het productieproces en het vermarkten van producten een steeds belangrijkere rol. Het bedrijfsleven wil ingenieurs die de kennis van deze verschillende disciplines met elkaar kunnen verbinden. Breed opgeleide engineers dus.De Hanzehogeschool biedt daarom de deeltijd bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde aan. In samenspraak met – en vanuit de behoefte van het bedrijfsleven is een gecombineerd studieprogramma opgezet. De eerste anderhalf jaar van de opleidingen zijn gecombineerd en daarna volgt u de gekozen opleidingsrichting. U kunt op dat moment ook nog van opleidingsrichting veranderen.

Opbouw studieprogramma

De opleiding Werktuigbouwkunde bestaat uit 8 modules van een half jaar. U begint met de drie basismodules:

 • Productontwikkeling
 • Procesverbetering
 • Technisch projectmanagement

Na het volgen van de basismodules bepaalt u zelf in welke volgorde u de vervolgmodules volgt:

 • Energietransitie
 • Mechatronica
 • High Tech Systems and Materials
 • Greenbelt

U sluit de opleiding af met de module Afstuderen. In veel gevallen is het mogelijk om de afstudeeropdracht bij uw werkgever te voltooien.

Heeft u de juiste vooropleiding en werkt u minimaal 3-5 jaar op Hbo-niveau? Dan kunt u bij ons een scan doen om te bepalen of we uw studie kunnen verkorten of verlichten.

Flexibel studeren in deeltijd

Ervaring loont, en dat is in het onderwijs niet anders. Wij bouwen voort op 10 jaar ervaring met flexibel onderwijs. Het flexibele karakter van de opleiding maakt het mogelijk vanuit huis, vanuit uw werkplek of in een klassikale omgeving te studeren. Ook een combinatie van deze onderwijsvormen is mogelijk. De onderwijsvorm is tijdens de studie tevens gemakkelijk te wijzigen. Ons onderwijs maakt het volgen van jouw studie ook vanuit het buitenland mogelijk.

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin u de opleiding volgt. U kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De opleiding hbo Werktuigbouwkunde deeltijd is zeer praktijkgericht. De studie voert u deels uit op uw eigen werkplek. Zo past u de opgedane kennis meteen toe en kunt u werk en studie optimaal combineren. Beschikt u niet over een relevante werkplek, dan dient u stage te lopen.

Ervaringen studenten

Een aantal studenten van Werktuigbouwkunde hebben voor de camera hun blik op de opleiding gedeeld.Alumnus Jaap Toering deelt zijn ervaringen over de opleiding Werktuigbouwkunde (deeltijd). Wat vind hij goed aan de opleiding? Wat is minder goed? Ook komt Jaap zijn afstudeerperiode bij Nedmag aan bod, waarbij de werkveldbegeleider van Nedmag uitlegt wat zijn ervaringen zijn met afstudeerders en wat de doorgroeimogelijkheden zijn voor afstudeerders.

Praktisch

Doelgroep

 • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien.
 • Mensen die op hbo-niveau werken maar niet het bijbehorende diploma hebben.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.

Instroomniveau

Toelatingseisen
Havo: Profieldiploma Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)

Vwo: Profieldiploma Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen), Economie & Maatschappij (met Natuurkunde)


Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.

Aanvullende toelatingsvoorwaarden: u moet op jaarbasis minimaal 504 uren werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling: Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en eventueel Natuurkunde getoetst wordt, bent u mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen

Startdata

01-09-2024
01-02-2025

Overige data

De deeltijd(avond)opleiding start ieder jaar per 1 september. De afstandsvariant start, bij voldoende deelname, ook in november, februari en april.

Tijden

Maandag- en donderdagavond van 18:00 tot 22:00 uur en incidenteel op andere momenten. Voor de afstandsvariant gelden na de startdag twee verplichte contactdagen per studiejaar.

Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 4 jaar. Heb je met jouw vooropleiding, werkervaring of wellicht cursussen de nodige aantoonbare ervaring op hbo-niveau opgedaan, dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde studieonderdelen.

Voor dat u begint met de opleiding heeft u gesprek met de instroom coördinator om te kijken of u in aanmerking komt voor een versnelde route (en dus voor vrijstellingen)

Persoonlijk studieadvies
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je van de opleiding een persoonlijk studieadvies over de voortzetting van de opleiding. Dit is geen bindend advies.

Tijdsinvestering

Gemiddeld 25 uur per week niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen. Naast de 2 lesavonden blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Kosten

Zie hanze.nl/collegegeld. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor u van toepassing zijn.

Locatie

Groningen of via afstandsleren

Contactpersonen

Neem contact op met het secretariaat Deeltijd Engineering via (050) 595 2063 of info.eng.dt@org.hanze.nl

Maak voor een persoonlijk gesprek een afspraak met Annelies Maatman-Mulder via a.e.m.maatman-mulder@pl.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Meer weten? 

Stel al je vragen tijdens de volgende Informatieavond HanzePro of de Open Dag.

Be an Engineer

Deze opleiding kun je volgen als je meedoet aan Be an Engineer.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top