Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Mechatronica in de Smart Industry

Algemeen

Wil jij weten hoe het is om een deeltijdopleiding te volgen?
Meld je aan voor het proefcollege Techniek op 18 juni!

Associate degree Mechatronica in de Smart Industry studeren in deeltijd? In Groningen studeren of liever vanuit huis? Volg de flexibele Hbo deeltijdopleiding Mechatronica in de Smart Industry en bepaal zelf jouw studievorm! We zijn al meer dan 10 jaar specialist in het online aanbieden van technisch onderwijs.

Digitalisering van de industrie, ook wel smart industry genoemd, stimuleert bedrijven om hun machines, apparaten en processen slimmer te laten functioneren. Door deze technologische ontwikkelingen en digitalisering is meer integrale kennis nodig op het snijvlak van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en IT. En die integrale kennis heeft een mechatronicus. Ben jij toe aan de volgende stap in je carrière en wil jij de systeemdenker zijn die praktische vraagstukken oplost vanuit een integrale benadering? Vorm jij de schakel tussen strategie en operationeel werk? Dan is de opleiding Ad Mechatronica in de Smart Industry iets voor jou! 

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan.

Kenmerken

• Associate degree in deeltijd
• Af te ronden in 2 jaar
• Doorstroom naar bachelor mogelijk
• Start: 1 sept
• Graad: Associate degree
• Toetsing d.m.v. (beroeps)opdrachten

Na het volgen van de opleiding:

 • ben je in staat om mechatronische systemen, halffabricaten en producten te assembleren
 • ben je in staat om hightech (productie)machines (in eigen bedrijf of bij de klant) optimaal te laten functioneren
 • los je storingen op in (productie)machines o.b.v. data-analyse en eigen waarnemingen
 • kun je voorstellen doen ter verbetering van veiligheid, opbrengst, kwaliteit en efficiëntie van (productie)machines o.b.v. data-analyse en eigen waarnemingen.
 • voer je preventief en correctief onderhoud uit aan hightech (productie)machines
 • kun je verschillende functies vervullen zoals:
  • Werkvoorbereider
  • Inbedrijfsteller
  • Kwaliteitscontroleur
  • Onderhoudsmonteur
  • (Prototype)bouwer/-tester binnen een R&D-omgeving
  • Assemblagemedewerker van complexe hightech systemen
   Servicemedewerker van complexe hightechsystemen

Docent aan het woord

Let op: de opleiding is geaccrediteerd!

Uitgebreid

Doel

De Associate degree-opleiding Mechatronica in de Smart Industry is gericht op het opleiden van mechatronici die in staat zijn om gepaste oplossingen te realiseren voor praktische vraagstukken. Je zorgt ervoor dat geautomatiseerde machines en/of productielijnen optimaal kunnen functioneren in een complexe, hightechomgeving. Zo word je een belangrijke schakel tussen operationeel werk en strategie.

Binnen de Ad Mechatronica in de Smart Industry ligt veel nadruk op het ontwikkelen van jouw onderzoekend vermogen. Een onderzoekende houding is belangrijk en je leert dan ook om onderzoek van anderen in je dagelijks werk toe te passen. Je wordt uitgedaagd met een kritische bril naar vraagstukken en problemen te kijken.

Inhoud en opbouw

De opleiding bestaat uit 4 modules:

Module 1: Design

In deze module leer je om een aangedreven mechanisme te ontwerpen en construeren. Hiervoor worden de principes van mechanica behandeld en geoefend, de basis van elektronica, toegespitst op de aansturing van een elektromotor aangereikt, en het 3D modeleren en simuleren van een dynamische machine aangeleerd. Deze basis wordt in twee modules getoetst. Door middel van een integrale opdracht wordt de vaardigheid van het ontwerpen en construeren van een machine, in projectmatige setting, via een beroepsproduct getoetst. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

 1. Ontwerpen en construeren van een aangedreven mechanisme (15 EC)
 2. Besturingstechniek (5 EC)
 3. Professionele vaardigheden 1 (10 EC)

Module 2: Data analysis

Deze module richt zich met name op (meet)data en de verwerking hiervan tot informatie. Het gaat om het genereren van data, het versturen van data, het bewerken van data en het omzetten van data in informatie via o.a. visualiseren van de data. De oplevering bestaat uit een bewegende constructie waaraan gemeten moet worden. Deze meetdata zal uiteindelijk gevisualiseerd moet worden. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 3 onderdelen:

 1. Data-analyse (15EC)
 2. Meten = weten (5EC)
 3. Professionele vaardigheden 2 (10EC)

Module 3: Optimisation

In deze module leer je hoe een industriële productielijn is opgebouwd aan de hand van de gangbare technieken als Hydraulica, Pneumatiek, PLC’s en Elektrotechniek. Verder zal ook het logistieke deel aan bod komen in de vorm van Operations Management en Lean. Je leert een (deel van een) productieproces in zijn toepassingscontext of werkomgeving te optimaliseren, daarbij rekening houdend met aspecten op het gebied van veiligheid, milieu, technische en economische levensduur. Je past de opgedane kennis direct toe in de beroepspraktijk.

De module bestaat uit de volgende 5 onderdelen:

 1. Aandrijfsystemen (5 EC)
 2. Operations Management (5EC)
 3. Industriële automatisering (5EC)
 4. Project ‘Optimalisatie’ (5 EC)
 5. Professionele vaardigheden 3 (10 EC)

Module 4: Control Engineering

Voor deze afsluitende module wordt op individuele basis een dynamisch systeem, bestaande uit een aandrijving met een terugkoppeling, opgeleverd. Het mechanisme moet door een regeling (PID) zo optimaal mogelijk aangedreven moet worden. Voor de sensorinput wordt (in ieder geval) met beeldherkenningstechnieken gewerkt. De toegepaste regeling moet onderbouwd en gesimuleerd zijn. Het gehele traject wordt op een gestructureerde wijze doorlopen. De oplevering wordt ondersteund met een demonstratie en presentatie. Daarnaast reflecteer je op je eigen ontwikkeling tot Ad Mechatronicus.

De module bestaat uit de volgende twee onderwijseenheden:

1. Regeltechniek (10 EC)
2. Eindassessment (20 EC)

Doorstroommogelijkheden
Na afloop van de opleiding en na het volgen van een schakelprogramma kun je doorstromen naar de deeltijd bacheloropleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Het is dan mogelijk om in twee jaar tijd je bachelordiploma te behalen.

Flexibel studeren in deeltijd

De opleiding is modulair van opzet. 

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin je de opleiding volgt. Je kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De deeltijdopleiding Mechatronica in de Smart Industry is zeer praktijkgericht. De studie voer je deels uit op jouw eigen werkplek. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe en kun je werk en studie optimaal combineren. Beschik je niet over een relevante werkplek, dan moet je stage te lopen.

Praktisch

Doelgroep

 • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien naar een schakelfunctie tussen strategie en operationeel werk.
 • Praktische ingestelde havisten die zich wil verdiepen in het vakgebied van mechatronica.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.

Instroomniveau

Toelatingseisen:

Havo
Profieldiploma Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek en Ontwerpen)

Vwo: 
Profieldiploma Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek en Ontwerpen)
Economie & Maatschappij (met Natuurkunde)

Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbohbonoordnederland.nl.  Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.

Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Je moet minimaal 252 uur per module werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling 
Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, ben je mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen.

Startdata

01-09-2024

Overige data

Startdata

De opleiding start ieder jaar in september.

Tijden

Colleges zijn op donderdagmiddag- en avond. Incidenteel ook op maandagavond.

Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 2 jaar. Heb je de juiste vooropleiding, werk je op mbo+-niveau en heb je minimaal drie tot vijf jaar relevante werkervaring? Dan kun je bij ons een assessment doen om te bepalen of we de studie kunnen verkorten of verlichten.

Tijdsinvestering

Gemiddeld 25 uur per week, niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen. Naast de colleges blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Kosten

Zie hanze.nl/collegegeld. Het eerste jaar betaal je ongeveer € 700,- voor studieboeken en syllabi, het daaropvolgende studiejaar is dit bedrag lager. We adviseren om een eigen laptop aan te schaffen of ervoor te zorgen dat je administratorrechten hebt op jouw werkcomputer. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor jou van toepassing zijn.

Afronding

Per module ontvang je een certificaat. Heeft u alle vier modules afgerond, dan ontvang je het geaccrediteerde diploma Associate degree Mechatronica in de Smart Industry.

Vervolg of verdieping

Afhankelijk van de gekozen specialisatie tijdens deze opleiding kun je doorstromen naar de hoofdfase van de Bachelor deeltijdopleidingen Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde.

Contactpersonen

Neem contact op met het secretariaat Deeltijd Engineering via (050) 595 2063 of info.eng.dt@org.hanze.nl.

Maak voor een persoonlijk gesprek een afspraak met Annelies Maatman-Mulder via a.e.m.maatman-mulder@pl.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Meer weten? 

Stel al je vragen tijdens de volgende Informatieavond HanzePro of de Open Dag.

Be an Engineer

Deze opleiding kun je volgen als je meedoet aan Be an Engineer.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top