Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Maintenance engineering

Algemeen

Onderhoud wordt steeds meer onderhoudsmanagement, waarin gaat het om het verder professionaliseren van het onderhoud. Onderhoud wordt al langer niet meer als kostenpost of noodzakelijk kwaad gezien, maar ontwikkelt zich tot een functie met aantoonbare economische waarde. Maar deze professionalisering gaat binnen Maintenance Engineering nog verder. Het gaat hierin om op te schuiven van het uitvoeren van onderhoud naar het beheren en managen van het onderhoud, naar een systeem van het kosteneffectief onderhouden van de assets. Van Operationeel Maintenance naar Assetmanagement dus. Met de praktijkgerichte module Maintenance Engineering ontwikkelt u zich tot een professionele procesbegeleider op het brede gebied van Maintenance Engineering

Na het volgen van de module

  • beheerst u het gedachtengoed, de methodiek en principes achter Asset Management en bent u in staat om Assetmanagement een plaats te geven in uw organisatie;
  • kunt u bijdragen aan het realiseren van een optimale samenwerking tussen alle partijen in de keten;
  • kunt u als procesbegeleider gericht instrumenten inzetten om grip te krijgen op, en regie te houden op het oplossen van lastige vraagstukken;
  • heeft u zich ontwikkeld tot een generieke procesbegeleider met inzicht in alle aspecten en processen die spelen binnen Maintenance;
  • heeft u uw leiderschap en persoonlijke effectiviteit versterkt in het leiden van verbetergroepen;
  • heeft u uw kennisniveau op HBO niveau gebracht en bent u in staat om vanuit deze kennis te reflecteren op uw eigen projecten en de door u gevolgde werkwijze. U bent in staat om dit in een Maintenance project en verslag toe te lichten.



Uitgebreid

De horizon van de Maintenance Engineer wordt breder. Het gaat niet meer om het alleen in stand houden van installaties of andere assets, maar ook om het verlengen van de levensduur en technologische modernisering. De tijdsdimensie schuift daarmee op van binnen een jaar naar de langere termijn en de organisatorische dimensie verschuift van operationeel naar strategisch. Daarmee wordt het voor organisaties mogelijk om hun concurrentiekracht te vergroten door met slim onderhoud, innovatie en levensduurverlenging meer economische waarde uit de assets (installaties) te halen.

Het bovenstaande vraagt echter nogal wat van de mensen die werkzaam zijn binnen het terrein van Maintenance. Met de module Maintenance Engineering ontwikkelt u zich tot een professionele procesbegeleider op het brede gebied van Maintenance Engineering. Hiermee wordt u gesprekspartner op alle managementniveaus, met brede kennis en vaardigheden op het gehele gebied van Maintenance: van operationeel onderhoud naar maintenance – en reliability engineering naar assetmanagement. In een module van een half jaar maakt u een enorme groei door in het denken en de uitvoering van Maintenance. U wordt opgeleid tot een procesbegeleider die zich onderscheidt door hoogwaardige kennis, effectief gedrag en kennis van de organisatorische context. U leert bewust maintenanceprojecten aan te sturen op hun bijdrage aan het organisatieresultaat en u kunt dit ook volledig voor het daglicht brengen.

Opzet

Deze module voor een deeltijdopleiding op HBO niveau is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De module duurt een half jaar met 2 avondbijeenkomsten in de week. De ene avond volgt u de colleges en de andere avond werkt u aan het Maintenance project of studeert u zelfstandig. Het zelfstandig studeren gebeurt aan de hand van duidelijke leerpaden, die u automatisch door de leerstof leiden.

De module bestaat uit 5 onderdelen: Asset Management, Maintenance Project, Design and Manufacturing of Supply Chains, Maintenance Engineering, Reliability Engineering & Enterprise Dynamics . Daarnaast kunt u de workshops Leiderschap volgen.

Inhoud van de onderdelen

Assetmanagement
In dit onderdeel maakt u kennis hoe onderhoudsmanagement en systemen voor kwaliteit, milieu en veiligheid steeds meer in elkaar grijpen. Hoe kunnen we daar richting aan geven? Waar kunnen we processen optimaliseren? En welke rol speelt informatisering hierbij? Asset management als systeem vormt hierbij het overkoepelend geheel en gaat dus verder dan onderhoudsmanagement. Het doel is om de optimale prestatie uit de gebruiksmiddelen (de assets) te halen. En dat binnen acceptabele risico’s en tegen aanvaardbare kosten, gemeten over de gehele levensduur van de assets.
De prestaties, risico’s en kosten worden gedefinieerd door de asset owner en gerealiseerd door de asset manager. We gaan in dit onderdeel zowel in op het definiëren als op het uitvoeren. Dit gebeurt middels risicomanagement, life cycle management, prestatiemanagement en informatiemanagement.

Maintenance Project
In het project van dit thema volgt u de invoering van Asset Management en lost u een Maintenance probleem op. Dit kan een probleem uit uw eigen organisatie zijn, maar ook het probleem van een medestudent. Asset Management kan ingevoerd worden vanuit de ISO norm, maar dat is niet het eerste doel; het gaat er om dat helder wordt wat de organisatie moet doen om waarde met assets te creëren en verbeterkansen te vinden en benutten. Goed Asset Management ontwikkelt u niet zomaar. Het is een groeiproces binnen de organisatie. Het project zal dan ook niet leiden tot invoering van Asset Management, maar het project kan wel leiden tot bewustwording binnen de organisatie, tot ontwikkeling van Asset Management of misschien zelfs tot completering van het bestaande Asset Management. Dit al naar gelang hoe ver de organisatie is gevorderd met Asset Management. Het doel van het project is om de organisatie 1 stap verder te brengen in het geheel van assetmanagement & maintenance engineering.
Vanuit dit overkoepelend kader pakt u een concreet Maintenance probleem aan en brengt dit tot een oplossing, d.w.z. in elk geval een stapje verder.

Design and Management of Supply Chains
Dit onderdeel zult u misschien niet direct binnen de module Maintenance Engineering verwachten. Bedenk dan dat maintenance engineering een onderdeel vormt van alle zaken die moeten gebeuren om een functionerende Supply Chain te realiseren. De Supply Chain wordt gevormd door alle gerelateerde processen binnen en tussen bedrijven die ervoor zorgen dat producten en of service naar tevredenheid van de klant worden uitgevoerd. Het management en ontwerp van deze keten zorgt ervoor dat de levering van producten en/of service efficiënt en effectief verloopt.
Om het bovenstaande te realiseren hebben we een efficiënte en effectieve inzet van personeel, materiaal en middelen nodig. Verschillende aan Maintenance gerelateerde methodieken om het bovenstaande te realiseren passeren in het vak Design en Management van Supply Chains de revue.

Maintenance Engineering
Vanuit het onderdeel Asset Management als kader worden Maintenance Engineering en Maintenance Execution weergegeven: van planning & analysis, technical support naar de uitvoering in werkplanning en safe execution. In dit onderdeel loopt u het hele traject van analyse tot uitvoering langs. Hierbij komt u zowel Maintenance als Reliability Engineering tegen. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar het project. Voor zowel Maintenance – als Reliability Engineering zult u verschillende deelopdrachten moeten maken. Deze deelopdrachten monden uiteindelijk uit in 2 eindopdrachten: een voor Maintenance en een voor Reliability.

Reliability Engineering & Enterprise Dynamics
Vanuit de doelstellingen van het Asset worden de doelstellingen voor het onderhoud bepaald. Vanuit deze doelstellingen inventariseert u de reële risico’s Zo kunt u pro-actief handelen en een aanpak bepalen. Daarna bepaalt u de voor deze aanpak benodigde informatie en bekijkt u of, en hoe, uw aanpak een bijdrage levert aan de bedrijfsresultaten en risico’s beperkt. Ook beoordeelt u de technische haalbaarheid van uw aanpak.
Op deze manier kunt per storingsoorzaak bepalen welke aanpak geschikt is en welke taken niets opleveren of zelfs contraproductief werken.

Leiderschap
In Maintenance draait het ook om persoonlijke effectiviteit en het onbevangen leiden van verbetergroepen. Hier krijgt u te maken met uw persoonlijkheid en de bewuste- dan wel onbewuste keuze voor een leiderschapsstijl. De ene leidinggevende kiest ervoor om de medewerkers veel ruimte te geven, een andere leidinggevende houdt de touwtjes strak in eigen hand. De vraag is echter wat het meest effectief is. Welke taken een leidinggevende heeft en welke leiderschapsstijlen er zijn, komen in twee workshops aan bod. U krijgt inzicht in uw eigen stijl én die van anderen. Deze workshop heeft tot doel u meer inzicht in al deze aspecten te geven, waardoor u kunt leren een doelgerichte en slagvaardige verbeteraar te zijn. In de eerste workshop ligt de nadruk op de theorie en uw ervaringen. In workshop 2 zullen we verder op de persoonlijke situaties ingaan.

Praktisch

Doelgroep

  • Hbo Engineers
  • MTS’ers met Hbo werk- en denkniveau ruime werkervaring in het onderhoud



Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau
Relevante baan, bij voorkeur in het onderhoud

Startdata

01-09-2024

Overige data

Startdata

Deze module start jaarlijks in september.

Tijden

Maandag- en donderdagavond van 18-22 uur

Duur

5 – 6 maanden

Tijdsinvestering

20-25 uur per week (obv 6 maanden)

Kosten

€ 2500,- exclusief literatuur

Locatie

Zernikecampus te Groningen

Afronding

Tijdens de module Maintenance wordt u getoetst via 2 praktische tentamens over de onderdelen Assetmanagement en Design and Management of Supply Chains. Daarnaast maakt u 3 opdrachten: Maintenance – en Reliability Engineering en Leiderschap
Tijdens de hele module werkt u samen met medestudenten aan het Maintenance Project, waarmee u de module afrondt.

Contactpersonen

Keimpe de Vries
Te bereiken via het secretariaat van Engineering deeltijd:
T 050-5952063
E k.r.de.vries@pl.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top