Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Elektrotechniek

Algemeen

Wil jij weten hoe het is om een deeltijdopleiding te volgen?
Meld je aan voor het proefcollege Techniek op 18 juni!

Hbo Elektrotechniek studeren in deeltijd? In Groningen studeren of liever vanuit huis? Volg de flexibele opleiding Elektrotechniek en bepaal zelf jouw studievorm! We zijn al meer dan 10 jaar specialist in het online aanbieden van technisch onderwijs.

De vraag naar goed opgeleide technici is erg groot. In hoog tempo volgen technologische ontwikkelingen elkaar op. Consumentenproducten, machines, installaties, systemen en bedrijfsprocessen veranderen voortdurend. Ben je toe aan de volgende stap in je carrière en wil je (verder) aan de slag met elektrotechnische innovaties en uitdagingen? Dan is de opleiding hbo Elektrotechniek iets voor jou!

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan.

Kenmerken

 • Bachelor in deeltijd
 • Thuisstudie, klassikaal of beide
 • Af te ronden in 4 jaar
 • Start: 1 sept & 1 febr
 • Graad: Bachelor of Science

Na het volgen van de opleiding

 • heb je je ontwikkeld tot een Elektrotechnisch Engineer met een brede, multidisciplinaire basis
 • heb je de kennis verschillende disciplines met elkaar te kunnen verbinden
 • kun je de wensen van opdrachtgevers vertalen naar duidelijke productspecificaties
 • ben je verzekerd van goede arbeidsperspectieven
 • kun je verschillende functies vervullen zoals productontwerper, project engineer, netwerkspecialist, elektrotechnisch ingenieur, applicatie ingenieur of R&D engineer.

 

Docent aan het woord: de opleiding in de praktijk

 

Uitgebreid

Doel

In de opleiding hbo Elektrotechniek leer je elektrotechnische apparaten en systemen integraal te ontwerpen, produceren, onderhouden en onderzoeken. Je bent in staat om in te spelen op uiteenlopende technische vraagstukken. Tegelijkertijd kun je het totaaloverzicht behouden over het technische en bijbehorend bedrijfskundige proces.

Gecombineerd studieprogramma

Het bedrijfsleven wil ingenieurs die de kennis van deze verschillende disciplines met elkaar kunnen verbinden. Breed opgeleide engineers dus. De Hanzehogeschool biedt daarom de deeltijd bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde aan. In samenspraak met – en vanuit de behoefte van het bedrijfsleven is een gecombineerd studieprogramma opgezet. De eerste anderhalf jaar van de opleidingen zijn gecombineerd en daarna volg je de gekozen opleidingsrichting. Je kunt op dat moment ook nog van opleidingsrichting veranderen.

Opbouw studieprogramma

De opleiding bestaat uit 8 modules van een half jaar. Je begint met drie basismodules:

 • Productontwikkeling
 • Procesverbetering
 • Technisch projectmanagement


Na het volgen van de basismodules bepaal je zelf in welke volgorde je de vervolgmodules volgt:

 • Energietransitie
 • Mechatronica
 • High Tech Systems and Materials
 • Elektrische Energietechniek


Je sluit de opleiding af met de module Afstuderen. In veel gevallen is het mogelijk om de afstudeeropdracht bij je werkgever te voltooien.

Heb je de juiste vooropleiding en werk je minimaal 3-5 jaar op Hbo-niveau? Dan kun je bij ons een scan doen om te bepalen of we je studie kunnen verkorten of verlichten.

Flexibel studeren in deeltijd

De opleiding is flexibel en modulair van opzet. Daardoor is het goed aan te passen aan jouw persoonlijke situatie. Je bepaalt zelf de manier van studeren.

Ervaring loont, en dat is in het onderwijs niet anders. Wij bouwen voort op 10 jaar ervaring met flexibel onderwijs. Het flexibele karakter van de opleiding maakt het mogelijk vanuit huis, vanuit je werkplek of in een klassikale omgeving te studeren. Ook een combinatie van deze onderwijsvormen is mogelijk. De onderwijsvorm is tijdens de studie tevens gemakkelijk te wijzigen. Ons onderwijs maakt het volgen jouw studie ook vanuit het buitenland mogelijk.

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin je de opleiding volgt. Je kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De opleiding hbo Elektrotechniek deeltijd is zeer praktijkgericht. De studie voer je deels uit op je eigen werkplek. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe en kun je werk en studie optimaal combineren. Beschik je niet over een relevante werkplek, dan moet je stage te lopen.

Praktisch

Doelgroep

 • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien. Neem eens een kijkje bij onze doorstroomkeuzedelen.
 • Mensen die op hbo-niveau werken maar niet het bijbehorende diploma hebben.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.Instroomniveau

Toelatingseisen:
Havo: Profieldiploma Natuur&Techniek, Natuur&Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen)
Vwo: Profieldiploma Natuur&Techniek, Natuur&Gezondheid (met Natuurkunde, Natuur, Leven en Technologie of Onderzoek & Ontwerpen), Economie & Maatschappij (met Natuurkunde)

Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.

Aanvullende toelatingsvoorwaarden: je moet op jaarbasis minimaal 504 uren werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling: ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin jouw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, ben je mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen

Startdata

01-09-2024
01-02-2025

Overige data

De deeltijd(avond)opleiding start ieder jaar per 1 september. De afstandsvariant start, bij voldoende deelname, ook in februari.

Tijden

Maandag- en donderdagavond van 18:00 tot 22:00 uur en incidenteel op andere momenten. Voor de afstandsvariant gelden na de startdag twee verplichte contactdagen per studiejaar.


Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 4 jaar. Heb je met jouw vooropleiding, werkervaring of wellicht cursussen de nodige aantoonbare ervaring op hbo-niveau opgedaan, dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde studieonderdelen.

Voor dat je begint met de opleiding heb je een gesprek met de instroom coördinator om te kijken of je in aanmerking komt voor een versnelde route (en dus voor vrijstellingen).

Persoonlijk studieadvies
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je van de opleiding een persoonlijk studieadvies over de voortzetting van de opleiding. Dit is geen bindend advies.

Tijdsinvestering

Gemiddeld 25 uur per week, niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen. Naast de 2 lesavonden blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Kosten

Zie www.hanze.nl/collegegeld. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor jou van toepassing zijn.

Locatie

Groningen of via afstandsleren

Contactpersonen

Neem contact op met het secretariaat Deeltijd Engineering via (050) 595 2063 of info.eng.dt@org.hanze.nl.

Maak voor een persoonlijk gesprek een afspraak met Annelies Maatman-Mulder via a.e.m.maatman-mulder@pl.hanze.nl

Bijzonderheden

Meer weten? 

Stel al je vragen tijdens de volgende Informatieavond HanzePro of de Open Dag.

Be an Engineer

Deze opleiding kun je volgen als je meedoet aan Be an Engineer.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top