Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Online Informatieavond HanzePro op 27 januari 2022

Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

Algemeen

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier.

Na het volgen van de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bent u deskundig op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen. Ook kunt u constructies globaal ontwerpen en begrijpt u hoe gebouwen aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden.

Na het volgen van de cursus

 • Heb je kennis over het gedrag van de ondergrond en funderingen bij aardbevingen;
 • Heb je kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen;
 • Ben je op de hoogte van de regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen;
 • Ken je de basisprincipes van Eurocode 8 en de NPR 9998;
 • Weet je hoe constructies globaal ontworpen dienen te worden op aardbevingsbelasting en aan welke constructieve eisen een aardbevingsbestendig gebouw moet voldoen.

Uitgebreid

De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat een grootschalig versterkingsprogramma nodig is. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s van de verschillende gebouwtypologieën en een analyse van de sterkte van de bestaande gebouwen. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geeft u veel kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen.

In het onderdeel Seismiek, geotechniek, funderingen en infra is ruim aandacht voor de geotechnische gevolgen van de seismische belasting. Na een inleiding over grondmechanica en grond-mechanische faalmechanismen als gevolg van aardbevingen (trillingen), worden onderzoekstechnieken voor grondgevoeligheid op aardbevingen behandeld. Verwekingsgevoeligheid van grondlagen, wateroverspanningen, opslingereffecten van grondlagen en natuurlijk zakking en instabiliteit komen uitgebreid aan bod. De invloeden van het grondgedrag (water) op (waterbouwkundige-) constructies worden geanalyseerd.

Het type gebouw, de materiaalsoort en de ondergrond spelen bij versterken een belangrijke rol. Binnen dit onderdeel wordt een eerste aanzet gegeven tot het berekenen en beoordelen van aardbevingsbestendige constructies. Er wordt ruim aandacht besteed aan de beschikbare rekenmethodieken die voorhanden zijn om gebouwconstructies te analyseren, en de relatie van het mogen toepassen van deze rekenmethodes tot het constructieve ontwerp. Uitgangspunt is de Nationale Praktijkrichtlijn NPR 9998, aangevuld met Eurocode 8.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Kenmerken van een aardbevingsbelasting, verschil tussen een opgelegde belasting en een opgelegde vervorming;
 • Wat houdt een aardbevingsbelasting in;
 • Hoe is de balans tussen ondergrond en bovengrond;
 • Principes van aardbevingsbestendig ontwerpen;
 • Waarin verschilt aardbevingsbestendig ontwerpen van reguliere ontwerpen en op welke punten moet specifiek gelet worden om tot een efficiënt en economisch constructief ontwerp te komen;
 • Beschikbare rekenmethodieken om gebouwconstructies te analyseren.

Gespecialiseerde docenten:

Het docententeam dat betrokken is bij de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bestaat uit diverse deskundigen uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs.

Inhoudelijk programmaleider: Ir. Jelle Pama
Jelle is werkzaam als hogeschooldocent aardbevingsbestendig ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als constructief ontwerper / projectleider in de utiliteitsbouw bij diverse adviesbureaus in Nederland. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Docenten:

 • Drs. Remmelt Mastebroek, Manager GeoConsulting bij Fugro. Voorheen vooral werkzaam als geotechnisch adviseur bij Fugro en enkele andere adviesbureaus. Als adviseur was hij betrokken bij diverse projecten waarbij de Groningse aardbevingen een belangrijke rol in het ontwerpproces speelden. Die betrokkenheid is er nog steeds. In zijn huidige rol is hij verantwoordelijk voor een groep geoconsultants van ongeveer 35 mensen die in heel Nederland werkzaam zijn.

 • Ir. Rudi Roijakkers, senior seismisch adviseur bij ABT en bij BORG en algemeen directeur Quake. Vanuit deze functies betrokken bij vele nieuwbouw en versterkingsprojecten op het gebied van aardbevingsbestendige constructies in Groningen. Daarnaast is Rudi betrokken in de normcommissie van de NPR 9998.
 • Ir. Jaap Schaveling, senior seismisch adviseur. Jaap is namens abt Wassenaar betrokken geweest bij aardbevingsbestendige nieuwbouwprojecten in Groningen. Daarnaast heeft Jaap binnen BORG vele versterkingsprojecten voor Groningse huizen geleid. BORG is de samenwerking van ABT, BAM en ABT Wassenaar. Zij zijn betrokken bij de versterkingsopgave voor woningen en CC2/3 gebouwen in Groningen.

Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Praktisch

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappen.

Instroomniveau

Niveau:

HBO denk- en werkniveau

Instroomeisen:

Hbo bouwkundige/civiel-technische opleiding en/of relevante werkervaring.

Startdata

01-10-2021

Tijden

Lesdagen en tijden:

Dag

Datum

Onderdeel

Tijd

Vrijdag

1-okt

Dag 1

9.00-16.30

Vrijdag

15-okt

Dag 2

9.00-16.30

Vrijdag

29-okt

Dag 3

9.00-16.30

Vrijdag

12-nov

Dag 4

9.00-16.30

Vrijdag

26-nov

Dag 5

9.00-16.30

Fysiek of digitaal:

Wij gaan er vanuit dat de lessen fysiek zullen zijn. Mocht dit t.z.t. niet mogelijk zijn, dan wordt het programma aangepast.

 

Kosten

Cursusprijs openinschrijving is € 1.800,- inclusief lesmateriaal.
(prijspeil studiejaar ‘21-’22, wijzigingen voorbehouden)

Locatie

Volgt.

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers.
Maximaal 25 deelnemers.

Afronding

Deze cursus wordt afgerond met een opdracht.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Punten constructeursregister: 20 KE/PE.
www.constructeursregister.nl/cursusinformatie

N.B. Deze cursus is onderdeel van de Post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden. Wanneer je naast deze cursus ook de cursussen Inleiding aardbevingen en Bevingsschade en herstel met goed gevolg afrond heb je de opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond voltooid. Je ontvangt dan het diploma post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION. De genoemde cursussen worden niet meer aangeboden.

Contactpersonen

Kim Bode - productmanager
(050) 595 2760
hanzepro.sofe@org.hanze.nl

Bijzonderheden

Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top