Overslaan en naar hoofdcontent gaan

HBO-Rechten (deeltijd)

Algemeen

De samenleving juridiseert steeds meer. De behoefte aan mensen die hun juridische kennis praktisch weten te gebruiken, groeit. Of het nu gaat over contracten, aansprakelijkheid, vergunningen, procedures of Europese regelgeving, de deeltijdopleiding HBO-Rechten leidt je op om deze zaken af te handelen.

Na het volgen van de deeltijdopleiding:

  • heb je een theoretische basis;
  • kun je jouw kennis toepassen in je werk;
  • ben je organisatorisch en beleidsmatig vaardig;
  • kun je zelfstandig werken en verantwoordelijkheid dragen.


Zie ook onze deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) 

Bekijk hier onze live voorlichtingsvideo


Volg vrijblijvend een proefcollege

Op verschillende momenten in het jaar bieden we online proefcolleges aan, zodat je kunt ervaren of een deeltijdstudie HBO-Rechten bij je past. De eerstvolgende datum waarop je online proefcolleges kunt volgen is dinsdag 7 mei 2024. Kijk hier voor meer informatie of meld je direct aan.


Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie contact met ons op, rechtenstudies@org.hanze.nl, of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Een webshop die niet levert, schade door noodweer of een conflict met de gemeente? Recht is overal! Of het nu gaat over aansprakelijkheid, vergunningen, contracten, procedures of Europese regelgeving, de deeltijdopleiding HBO-Rechten leidt je op om deze zaken af te handelen. Je koppelt jouw juridische kennis aan je praktijkervaring en daarmee kun je veel betekenen voor particulieren en organisaties. Je zult tijdens de opleiding veel werken met casussen uit de beroepspraktijk, eventueel samen met medestudenten.

Met een diploma HBO-Rechten ben je juridisch breed opgeleid. In het bedrijfsleven en binnen de overheid is de vraag naar praktisch geschoolde juridisch medewerkers groot.


Doel

Jouw kennis van het recht en praktische vaardigheden (verder) ontwikkelen, zodat je kunt doorgroeien in het vak.

Inhoud en opbouw

De deeltijdopleiding HBO-Rechten bestaat uit acht verschillende modules. De eerste module is de basismodule, waarin je je verdiept in juridische vaardigheden in zowel het publieke als private domein. Je maakt kennis met onderwerpen als staatsrecht, bestuursrecht, sociale zekerheidsrecht, strafrecht, privaatrecht en arbeidsrecht. Ook nemen we je mee in het juridische werkveld en ga je je bekwamen in gespreksvoering binnen het juridisch domein. Je verwerft de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het vervolg van de opleiding.

Na de basismodule volg je drie specifieke opleidingsmodules: Recht & Overheid, Energie- & klimaatrecht en Recht voor Ondernemers. Daarnaast kun je twee modules zelf invullen met een onderwerp van jouw keuze, bijvoorbeeld belangenbehartiging, recht & digitalisering of conflicthantering. Er is volop keuze!

Ook ga je op stage. Als je een relevante werkplek hebt, is het mogelijk deze stage in te vullen bij je huidige werkgever. Het sluitstuk van je studie is de afstudeeropdracht.


Studie op maat

Voor de intakeprocedure van HBO-Rechten vragen we je een motivatiebrief te schrijven en een recent CV op te sturen. Zo willen we graag van je weten hoe je de deeltijdstudie, die minimaal 28 uur per week van je tijd vraagt, gaat combineren met je baan en privésituatie. We vinden het belangrijk dat je van te voren goed weet waar je aan begint. Ook bekijken we jouw CV om te kijken naar je werkervaring en opleidingen die je reeds gevolgd hebt. Er zal tevens informatie gegeven worden over het curriculum, mogelijkheden tot versnellen, stage, studiebelasting en studieloopbaanbegeleiding.

Mocht jouw motivatiebrief of CV aanleiding geven om een gesprek met je in te plannen, dan nemen we hierover contact met je op. In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn.

Praktisch

Doelgroep

De deeltijdopleiding HBO-Rechten is geschikt voor iedereen die graag verder wil in de juridische wereld, maar niet de mogelijkheid heeft om overdag en fulltime te studeren.

Instroomniveau

  • Havo-diploma (elk profiel)
  • Vwo-diploma (elk profiel)
  • Mbo niveau 4


Toelatingsexamen
Ben je 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie en voldoe je niet aan de juiste vooropleidingseisen? Door middel van een toets kun je aantonen dat je over het juiste hbo-niveau beschikt. De toets bestaat uit een capaciteitentest en de toelatingstoets Maatschappijleer. Aanmelden voor de capaciteitentest kan vanaf april, via deze link. Bij het aanmelden vragen we je om een korte motivering te uploaden. Het is handig om deze informatie van te voren te verzamelen. Aanmelden voor de toelatingstoets Maatschappijleer kun je doen via www.toelatingstoetsen.nl. Je bent pas toelaatbaar als je de capaciteitentest en de toelatingstoets Maatschappijleer met voldoende resultaat hebt afgerond. Kijk voor meer specifieke informatie per opleiding op www.toelatingstoetsen.nl.

Startdata

03-09-2024

Tijden

Dinsdag van 14.30 tot 21.00 uur

Duur

240 credits verdeeld over vier jaren. Voor dat je begint met de opleiding heb je een gesprek met de instroomcoördinator om te kijken of je in aanmerking komt voor een versnelde route (en dus voor vrijstellingen).

Tijdsinvestering

Ongeveer 28 uur per week, inclusief bijeenkomsten. Daarvan bestaat 20 uur uit zelfstudie, de overige 8 zijn lesuren.

Kosten

Zie Collegegeld
Per jaar +/- € 700,- voor studieboeken en syllabi.

Financiële regelingen
Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Afronding

Als je met succes de deeltijdopleiding HBO-Rechten hebt doorlopen, heb je recht op de titel Bachelor of Laws.

Contactpersonen

De opleiding HBO-Rechten (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Rechtenstudies, Hanzehogeschool Groningen.

We denken graag met je mee over jouw loopbaanontwikkeling. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Laura van Wijk via l.van.wijk@pl.hanze.nl of 050 595 2073.

Bijzonderheden

Vrijstellingen
De examencommissie kent de vrijstellingen toe na een schriftelijke aanvraag. Het toekennen van vrijstellingen is een maattraject en levert over het algemeen nauwelijks een verkorte studieduur op.

Inschrijven
Inschrijven voor de deeltijdopleiding HBO-Rechten kan via www.hanze.studielink.nl 

Meer informatie: Instituut voor Rechtenstudies,
050-5957200 of e-mail rechtenstudies@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top