Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Informatieavond op 25 april 2024

Sociaal Juridische Dienstverlening (deeltijd)

Algemeen

De deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening wordt verzorgd door het Instituut voor Rechtenstudies, Hanzehogeschool Groningen.

In het juridische werkveld is steeds meer behoefte aan praktische geschoolde, juridische dienstverleners. Zij kunnen burgers ondersteunen in het doolhof van wetten en regels, rechten en plichten. Een gedegen juridische dossierkennis is dan natuurlijk vereist, maar ook een sociale instelling is belangrijk. De deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) leidt je op tot dit profiel.

Na het volgen van de deeltijdopleiding:

  • heb je een theoretische basis;
  • kun je jouw kennis toepassen in je werk;
  • ben je organisatorisch en beleidsmatig vaardig;
  • kun je zelfstandig werken en verantwoordelijkheid dragen.


Zie ook onze deeltijdopleiding HBO-Rechten 

Bekijk hier onze live voorlichtingsvideo


Volg vrijblijvend een proefcollege

Op verschillende momenten in het jaar bieden we online proefcolleges aan, zodat je kunt ervaren of een deeltijdstudie Sociaal Juridische Dienstverlening bij je past. De eerstvolgende datum waarop je online proefcolleges kunt volgen is dinsdag 7 mei 2024. Kijk hier voor meer informatie of meld je direct aan.


Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie contact met ons op, rechtenstudies@org.hanze.nl, of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Een menselijk gezicht in het woud van wetten en regels, dat is de SJD-er ten voeten uit. Je koppelt jouw juridische kennis aan jouw sociale instelling en daarmee kun je bijzonder veel betekenen voor mensen en organisaties. De opleiding SJD bereidt je voor op die combinatie. Je zult tijdens de opleiding veel werken met casussen uit de beroepspraktijk. Want van een afgestudeerd SJD-er wordt een behoorlijke algemene kennis en maatschappelijk inzicht verwacht.


Doel

Jouw kennis van het recht en sociale vaardigheden (verder) ontwikkelen, zodat je kunt doorgroeien in het vak.


Inhoud en opbouw

De deeltijdopleiding SJD bestaat uit acht verschillende modules. De eerste module is de basismodule, waarin je je verdiept in juridische vaardigheden in zowel het publieke als private domein. Je maakt kennis met onderwerpen als staatsrecht, bestuursrecht, sociale zekerheidsrecht, strafrecht, privaatrecht en arbeidsrecht. Ook nemen we je mee in het juridische werkveld en ga je je bekwamen in het lezen van wetteksten en gespreksvoering binnen het juridisch domein. Je verwerft de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het vervolg van de opleiding.

Na de basismodule volg je drie specifieke opleidingsmodules: Jurist in het Sociaal Domein, Dwang, Ondersteuning & Zorg en Schulden. Daarnaast kun je twee modules zelf invullen met een onderwerp van jouw keuze, bijvoorbeeld belangenbehartiging, recht & digitalisering of conflicthantering. Er is volop keuze!

Ook ga je op stage. Als je een relevante werkplek hebt, is het mogelijk deze stage in te vullen bij je huidige werkgever. Het sluitstuk van je studie is de afstudeeropdracht.


Studie op maat

Voor de intakeprocedure van Sociaal Juridische Dienstverlening vragen we je een motivatiebrief te schrijven en een recent CV op te sturen. Zo willen we graag van je weten hoe je de deeltijdstudie, die minimaal 28 uur per week van je tijd vraagt, gaat combineren met jouw baan en privésituatie. We vinden het belangrijk dat je van te voren goed weet waar je aan begint. Ook bekijken we jouw CV om te kijken naar je werkervaring en opleidingen die je reeds gevolgd hebt. Er zal tevens informatie gegeven worden over het curriculum, mogelijkheden tot versnellen, stage, studiebelasting en studieloopbaanbegeleiding.

Mocht jouw motivatiebrief of CV aanleiding geven om een gesprek met je in te plannen, dan nemen we hierover contact met je op. In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn.


Na je afstuderen

Na je afstuderen krijg je de graad Bachelor of Laws en kun je bij verschillende organisaties aan de slag in uiteenlopende functies. Voorbeelden van functies zijn schuldhulpverlener, consulent Werk en Inkomen bij een gemeente of het UWV, hoor- en beslismedewerker bij de IND, reclasseringswerker, bewindvoerder, casemanager bij de verslavingszorg of juridisch adviseur bij WIJ(K) teams.

Praktisch

Doelgroep

Iedereen die graag verder wil in de juridische wereld, maar niet de mogelijkheid heeft om overdag en fulltime te studeren.

Instroomniveau

  • Havo
  • Vwo
  • Mbo niveau 4

Toelatingsexamen
Ben je 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie en voldoe je niet aan de juiste vooropleidingseisen? Door middel van een toets kun je aantonen dat je over het juiste hbo-niveau beschikt. De toets bestaat uit een capaciteitentest en de toelatingstoets Maatschappijleer. Aanmelden voor de capaciteitentest kan vanaf april, via deze link. Bij het aanmelden vragen we je om een korte motivering te uploaden. Het is handig om deze informatie van te voren te verzamelen. Aanmelden voor de toelatingstoets Maatschappijleer kun je doen via www.toelatingstoetsen.nl. Je bent pas toelaatbaar als je de capaciteitentest en de toelatingstoets Maatschappijleer met voldoende resultaat hebt afgerond. Kijk voor meer specifieke informatie per opleiding op www.toelatingstoetsen.nl.

Startdata

03-09-2024

Tijden

Dinsdag van 14.30 tot 20.30 uur

Duur

240 credits verdeeld over vier jaren.

Voordat je begint met de opleiding heb je een gesprek met de instroomcoördinator om te kijken of je in aanmerking komt voor een versnelde route (en dus voor vrijstellingen).

Tijdsinvestering

Ongeveer 28 uur per week, inclusief bijeenkomsten. Daarvan bestaat 20 uur uit zelfstudie, de overige 8 zijn lesuren.

Kosten

Zie www.hanze.nl/collegegeld 

Financiële regelingen
Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of je werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Afronding

Als je met succes de deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening hebt doorlopen, heb je recht op de titel Bachelor of Laws.

Contactpersonen

De deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening wordt verzorgd door het Instituut voor Rechtenstudies, Hanzehogeschool Groningen.

We denken graag met je mee over jouw loopbaanontwikkeling. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Arnoud Boeve via a.j.boeve@pl.hanze.nl of 050 595 7237.

Bijzonderheden

Vrijstellingen
De examencommissie kent de vrijstellingen toe na een schriftelijke aanvraag. Het toekennen van vrijstellingen is een maattraject en levert over het algemeen nauwelijks een verkorte studieduur op.

Inschrijven
Inschrijven voor de deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening kan via www.hanze.studielink.nl 

Meer informatie: Instituut voor Rechtenstudies,
050-5957200 of e-mail rechtenstudies@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top