De leergang Team- en organisatiebegeleiding is een specialisatie voor professioneel begeleiders gericht op het begeleiden van teams bij professionele vraagstukken.
Team- en Organisatiebegeleiding is een van de twee uitstroomprofielen van de opleiding Begeleidingskunde. De tweede is de leergang Supervisie en coaching.
Professioneel begeleiders begeven zich steeds meer op het pad van het begeleiden van teams en organisaties. Dit ligt voor de hand in deze tijd van intensieve interdisciplinaire samenwerking in teams met wisselende samenstellingen. De begeleiding van deze teams is complex en vraagt om specifieke scholing. Als team- en organisatiebegeleider weet je een combinatie van begeleidingsmethodieken te kiezen die aansluit bij wat er zichtbaar en onzichtbaar speelt in team en organisatie.
Kenmerkende woorden voor de Team- en organisatiebegeleider zijn: teams, leren, ontwikkelingsprocessen, professionals, co-creatie, complexe vraagstukken, dialoog en methodisch begeleidingstraject. Een team- en organisatiebegeleider zoals wij die opleiden richt zich dus op teamleren en professionele ontwikkeling van het team en niet primair en uitsluitend op het begeleiden bij het realiseren van team- en organisatiedoelen, wat meer aan de orde is bij teamcoaching. Het niveau is post-HBO en praktijkgericht, wat in dit geval betekent dat de studenten hun specifieke begeleidingspraktijk en aanpak wel theoretisch onderbouwen en verantwoorden naar collega’s, maar hun onderzoeksmethodologie niet hoeven onderbouwen op wetenschappelijk niveau.
Na het volgen van de leergang:
Als organisatiebegeleider zorg je voor rust én je bent aanjager en uitdager. Je denkt in mogelijkheden én durft te behouden wat al goed is. Je bent sensitief én staat stevig in je schoenen. Je weet om te gaan met spanningsvelden in jezelf en in de teams die je begeleidt. Met deze competenties, houding en professionele ervaring weet je voor alle betrokkenen een leeromgeving te creëren waarin zij nieuwe inzichten en handelswijzen kunnen ontwikkelen. De basis hiervoor vind je met name in de theorie rond ervaringsleren, organisatieontwikkeling en de dynamiek van sociale systemen.
De leergang Team- en organisatiebegeleiding bestaat uit lesdagen, een handelingsonderzoek en Fenomenologisch onderzoek.
Lesdagen
Er zijn negen lesdagen, waarin je wordt uitgenodigd je visie op organiseren, veranderen en leren te ontwikkelen en te verbinden met jouw vermogen tot begeleiden. Dit doe je met behulp van literatuur, praktijkervaring, dialoog en oefening.
Webinars
Ieder leerjaar van de opleiding Begeleidingskunde, volg je vier webinars over actuele onderwerpen in de begeleidingskunde.
Dialoogmiddagen
Tijdens dialoogmiddagen doe je ervaring op met voorbereiden, begeleiden van en deelnemen aan verschillende vormen van leren in groepen, zoals begeleide intervisie, dialoog en moreel beraad. Jouw leergang organiseert en begeleidt twee van de vier dialoogmiddagen met elk een centraal maatschappelijk thema.
Digitaal profiel
Je rondt de leergang af met een digitaal profiel waarin je laat zien wie jij bent als professioneel begeleider, voor wie je wilt werken en wat je daarbij voor ogen staat.
Begeleidingskundig handelingsonderzoek
Tijdens de leergang heb je een begeleidingspraktijk van minimaal veertig uur, die je tijdens je werk realiseert. Het gaat om begeleiding van een teamvraagstuk in de vorm van een handelings- of actie-onderzoek. De scope van de praktijkopdracht betreft een team van professionals, waarbij er wel oog is voor de organisatorische- en maatschappelijke context, maar geen interventies op organisatieniveau worden verwacht. Dit onderzoek wordt in leergroepen van vier personen begeleid. Je presenteert in een posterpresentatie je eindopdracht. Je geeft de presentatie in groepsverband, bijgewoond door gasten uit het werkveld.
Fenomenologisch onderzoek
Het fenomenologisch onderzoek is een intensief proces waarin je in jezelf afdaalt aan de hand van een ervaring of waarneming die je geraakt heeft in een begeleidingssituatie. Mocht je in een eerdere opleiding al fenomenologisch onderzoek hebben gedaan, dan kan je daarvoor mogelijk een vrijstelling krijgen.
Doelgroep
Professioneel begeleiders, die hun begeleidingsvermogen willen uitbreiden naar ontwikkelvraagstukken op team- en organisatieniveau. Professioneel begeleiders die toewerken naar een registratie als Organisatiebegeleider bij de LVSC.
Instroomniveau
Je hebt de leergang Ambacht van het begeleiden (leerjaar 1) van HanzePro succesvol afgerond.
Ook als je een diploma van een LVSC erkende supervisorenopleiding hebt, kan je de leergang volgen.
Startdata
03-10-2023 | einddatum 02-07-2023
Fenomenologisch onderzoek 12-09-2023 I einddatum 13-02-2024
(alleen als je dit onderdeel nog niet op een eerder moment hebt gevolgd en afgerond)
Tijden
Lesdagen op dinsdag van 9.15 tot 16.30 uur.
Webinars op wisselende dagen van 19.00 tot 21.00 uur.
Dialoogmiddagen op donderdag van 13.30 tot 16.30 uur.
Digitaal atelier op dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur.
Begeleidingskundig handelingsonderzoek (werken in peergroepen) op donderdag 13.30 tot 16.30 uur.
Fenomenologisch onderzoek op dinsdag 9.15 tot 12.30 uur. (vrijstelling mogelijk)
Duur
1 studiejaar
ETCS credits
9 EC Leergang Team- en organisatiebegeleiding
4 EC Fenomenologisch onderzoek
(1 EC is 28 uur studiebelasting)
Kosten
Inclusief studentlidmaatschap LVSC, cursusarrangement koffie/thee/lunch op lesdagen, gebruik digitale leeromgeving.Exclusief literatuur (ongeveer € 200,-)
*Prijspeil studiejaar 2023-2024
**Mocht je in een eerdere opleiding al fenomenologisch onderzoek hebben gedaan, dan kan je daarvoor mogelijk een vrijstelling krijgen.
Locatie
ZernikeCampus in Groningen en Melkfabriek in Bunne
Aantal deelnemers
Minimaal 12 en maximaal 16
Afronding
Je ontvangt een certificaat als je de leergang met een voldoende afgerond en kunt je bij de LVSC registreren als organisatiebegeleider.
Vervolg of verdieping
De Master Begeleidingskunde in Rotterdam of Arnhem/Nijmegen of de Master Organisatie-coaching in Den Haag bieden verdieping en verbreding, met name op het gebied van methodisch organisatieonderzoek.
Ter verdieping van psychologische achtergrondkennis kun je een of meer onderdelen van de leergang Positieve Psychologie volgen.
Contactpersonen
Petra Bolt, hanzeproSASS@org.hanze.nl
Bijzonderheden
Meer informatie over de leergang Team- en organisatiebegeleiding?
of
De leergang is tot 9 maart 2027 erkend door de LVSC (OTO0002).
Inschrijven voor de leergang Team- en organisatiebegeleiding kan tot uiterlijk 1 september en inschrijven voor het Fenomenologisch onderzoek kan tot uiterlijk 1 juli met een of beide buttons op deze pagina
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.