Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Een organisatie verandert voortdurend. Dat moet ook, om de ontwikkelingen in de markt voor te blijven. Natuurlijk wil je als manager veranderingen goed opzetten, implementeren en behouden. Belangrijk is ook dat je medewerkers mee willen en kunnen in de veranderingen. Tijdens de post-hbo opleiding Verandermanagement verwerf je de kennis en vaardigheden om verandertrajecten te managen.

Na het volgen van de opleiding

-heb de kennis en vaardigheden om veranderingen door te voeren in organisatie
-kun je veranderingen initiëren, opzetten en er leiding aan geven
-motiveer je betrokkenen voor een verandertraject
-heb je visie op veranderen ontwikkeld en draag je deze uit
-adviseer je jouw organisatie over (duurzame) verandertrajecten

 

Opleiding op maat

Voor alle opleidingen van HanzePro geldt dat maatwerk mogelijk is. Dus wil je bijvoorbeeld in-company of denk je aan een opleiding die je niet op de website vindt? Neem dan contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Efficiënter werken, een kwaliteitsslag maken, nieuwe producten of diensten implementeren, het zijn veranderingen in de organisatie waar je graag grip op wilt hebben. Tijdens de post-hbo Verandermanagement leer je veranderingen zodanig te managen dat de nieuwe omstandigheden ingebed worden in de organisatie en medewerkers bereid en in staat zijn mee te gaan.

Doel

Je kunt in jouw organisatie een verandertraject initiëren en managen. Ook motiveer je medewerkers mee te gaan in het verandertraject.

Opbouw

Samen met maximaal twintig medestudenten uit diverse organisaties (profit en non-profit) volg je de bijeenkomsten. De opleiding draait om jouw in-company studie in je eigen organisatie. Je bestudeert een verandervraagstuk en formuleert een aanpak en advies. Tijdens deze in-company studie vorm je samen met maximaal zes medestudenten een leergroep. Doel is dat jullie elkaar ondersteunen en adviseren. Je medestudenten komen uit diverse organisaties, waardoor je verschillende visies en strategische keuzes leert kennen. Verder zijn er intervisiemomenten en coachingsgesprekken waarin je samen met medestudenten onder begeleiding kijkt naar je professionele ontwikkeling.

Je begint de opleiding met een nulmeting van je competenties. De nulmeting en het eindprofiel vormen de basis voor jouw studietraject. Dat betekent dat de opleiding altijd goed aansluit bij jouw reeds verworven competenties en die waar je aan gaat werken.

Inhoud

Het post-hbo Verandermanagement bestaat uit zes studieonderdelen.

1: Diagnose
Het studieonderdeel Diagnose geeft je inzicht in de inhoudelijke aspecten van de diagnose van een verandervraagstuk en de methode waarmee je de vragen beantwoordt.
Onderwerpen:

 • Herkennen en ontwikkelen van de ontwikkeling voor de verandering
 • Analyseren van organisatie en omgeving
 • Veranderbaarheid, verandervermogen en veranderbewustzijn


2: Ontwerp: Veranderstrategie en interventieplan
Er zijn geplande veranderingen en organische veranderingen die ontstaan ​​door de ontwikkeling van de organisatie. Beide soorten zijn erop gericht om succesvol te zijn en te blijven. Welke veranderstrategie kies je en welk interventieplan zet je in?
Onderwerpen:

 • Veranderstrategie kiezen
 • Doelgerichte en doelbewuste (integrale) verandering


3: Implementatie
Veranderingen in organisaties gelden vrijwel altijd ook voor de medewerkers. Het top-down invoeren van wijzigingen is geen garantie voor succes. Maar hoe dan wel?
Onderwerpen:

 • Slaag- en faalfactoren
 • Diverse aanpakken voor veranderingen
 • Communicatie


4: Interventie en monitoring
De opleiding legt de nadruk op veranderingen die niet alleen incidenteel effect hebben, maar ook op de lange termijn tot verandering leiden. Welke aanpak kies je voor een duurzame verandering en hoe monitor je?
Onderwerpen:

 • Interventies en interventiestrategieën
 • Weerstand en macht
 • Leiderschap
 • Prestatie-indicatoren
 • Feedback en gedrag


5: Professionele ontwikkeling
Samen met medestudenten kijk je naar jouw professionele ontwikkeling. Je leert hoe je je blijft ontwikkelen en hoe je een bijdrage levert aan de toekomst van jouw organisatie.

6: In-company studie
In leergroepen van ongeveer zes studenten werk je onder begeleiding aan een verandervraagstuk van jouw organisatie.

Praktisch

Doelgroep

Managers, beleidsadviseurs en andere hbo-professionals met een adviserende of actieve rol in verandertrajecten.

Instroomniveau

HBO werk- en denkniveau

Startdata

14-09-2022 | Woensdagavond

Tijden

18.30-21.30 uur

Duur

Effectief 6 maanden (doorlooptijd 9 maanden)

Tijdsinvestering

420 uur, inclusief bijeenkomsten

Kosten

€5.275,-

Bijkomende literatuurkosten: €170,-


Financiële regelingen
Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget per 01 maart 2022.

Locatie

Groningen, locatie HanzePro, Zernikeplein 7

Afronding

Als je met succes de opleiding afrondt, ontvang je het post-hbo diploma Verandermanagement van CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) en word je opgenomen in het landelijk CPION register.

Vervolg of verdieping

Contactpersonen

Productmanager: Annelieke van Berkel, a.van.berkel-roerig@pl.hanze.nl Telefoon: (050) 595 7072

Medewerker opleidingen: Ankelien Werkman a.m.j.werkman@pl.hanze.nl
Telefoon: (050) 595 7058

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top