Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Bedrijfskunde (Bachelor in deeltijd)

Algemeen

Andere uitdagingen vragen om andere oplossingen. De maatschappij en het werkveld veranderen voortdurend. De kennis en vaardigheden van gisteren kunnen morgen al niet meer voldoende zijn. Wil je bijblijven of vooroplopen? Dan is het aan te raden nieuwe vaardigheden, talenten en competenties te blijven ontwikkelen. In de opleiding leer je hoe je met een brede visie organisatie- en bedrijfsprocessen beheerst, verbetert en vernieuwt.

De opleiding Bedrijfskunde is sterk praktijkgericht: we maken gebruik van de werksituatie of die van je medestudenten. Nieuwe toepassingen en inzichten kun je dus meteen benutten. Een ideale combinatie, waar jij niet alleen je voordeel mee doet, maar ook je werkgever.

De opleiding Bedrijfskunde (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen.

 • Wil je (door)groeien naar een management- of adviesfunctie in het bedrijfsleven of de non-profitsector?
 • Ben je al manager of adviseur, maar wil je graag meer theoretische en praktische bagage krijgen op het gebied van bedrijfskunde?
 • Houd je van samenwerken, stuur je graag mensen aan en ben je analytisch, ondernemend en creatief?
 • Vind je het leuk om organisatieproblemen op te lossen en wil je leren hoe je het beste uit organisaties en mensen kunt halen?

Dan past de modulair opgebouwde deeltijdopleiding Bedrijfskunde perfect bij je!

Na het volgen van de deeltijdopleiding:

 • beschik je over uitgebreide theoretische bedrijfskundige kennis en vaardigheden;
 • kun je organisatie- en bedrijfsprocessen beheersen, verbeteren en vernieuwen;
 • kun je praktijkgericht bedrijfskundig onderzoek analyseren, opzetten en uitvoeren;
 • heb je je communicatieve en professionele management- en adviesvaardigheden ontwikkeld.

Professionals aan het woord

Drie professionals van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde delen graag hun ervaring. Renate vanuit haar rol als Bestuursassistent, Marco vanuit zijn rol als inspecteur en Ans vanuit haar rol als adviseur bedrijfsvoering. Jaap Hatenboer deelt zijn ervaring met het coachen en begeleiden van deeltijdstudenten. Jaap  Hatenboer is manager Beleid en Innovatie bij UMCG Ambulancezorg.

Uitgebreid

De kenniseconomie stelt hoge eisen aan professionals, met mensen die creatief zijn en die samen met anderen kennis aanboren en vertalen in concrete ideeën, producten, diensten en verbeterde processen. Die rol is een bedrijfskundige op het lijf geschreven.

Als bedrijfskundige los je organisatievraagstukken praktisch, duurzaam en innovatief op door kennis van verschillende vakgebieden met elkaar te combineren. De focus ligt daarbij op het bepalen van de koers van een organisatie, het verbeteren en vernieuwen van bedrijfsprocessen en het samenwerken van mensen. Je leert organisaties vanuit een breed perspectief en met oog voor (inter-)nationale ontwikkelingen te bekijken. Als 'bruggenbouwer' begrijp je de belangentegenstellingen, communicatieproblemen en cultuurverschillen die in (en tussen) organisaties kunnen ontstaan.

Je wordt een generalist en krijgt goed inzicht op de verschillende mogelijke invalshoeken bij het analyseren en oplossen van problemen waar organisaties voor staan. Je richt je op interactie met zowel groepen als met individuen. Je bent analytisch en commercieel, maar staat ook open voor jouw omgeving, collega's en klanten.

De bachelor Bedrijfskunde slaat een ruim werkterrein met vele mogelijkheden. Je werkt als manager of als stagiair of externe adviseur in het bedrijfsleven of de non-profitsector. Hierdoor wordt je een specialist in het generalisme kun je functies bekleden als afdelingsmanager, accountmanager, projectleider, kwaliteitsmanager, organisatieadviseur, beleidsmedewerker, financieel adviseur, bedrijfsjurist en nog vele meer. Ook ben je toegerust om je eigen onderneming te starten en verder uit te bouwen.

Doel

Je vergroot je kennis en vaardigheden en werkt aan jouw carrièremogelijkheden.

Inhoud en opbouw

De opleiding Bedrijfskunde deeltijd is modulair opgebouwd. Dit betekent dat je ervoor kunt kiezen om de volledige opleiding te volgen waarmee je een hbo-bacheloropleiding volgt. Je kunt er ook voor kiezen om als cursist één of meerdere modules te volgen.

Een module is een op zichzelf staande studie over een duidelijk afgebakend onderwerp en is los te volgen. De modules van de Hanzehogeschool Groningen worden gegeven binnen een erkende hbo-opleiding.

Wanneer je in jouw werk kennis mist over een bepaald onderwerp en je je wilt bijscholen, maar je hebt geen behoefte, tijd of mogelijkheden voor een langdurige studie, dan is het volgen van een module een manier om dit te realiseren.

Kenmerkend voor de opleiding is de praktijkgerichtheid en de aandacht voor (multidisciplinair) samenwerken. In elke module werk je in een leergroep bestaande uit 4-6 medestudenten. De opdrachten realiseren je in je eigen organisatie.

De opdrachten worden voornamelijk in de eigen beroepspraktijk uitgevoerd, waardoor je ook een bijdrage kunt leveren aan de beheersing, verbetering en vernieuwing van de bedrijfsprocessen van de onderneming waar je werkt.

Modules
De modules zijn doorlopend rondom een ​​bedrijfskundig thema en iedere module duurt 10 weken. Elke module bestaat uit een combinatie van colleges, trainingen en coachbijeenkomsten rondom een ​​centraal staand, bedrijfskundig thema.
Studie op maat

Het is mogelijk om de deeltijdopleiding af te ronden in drie jaar en één periode, mits de werkplek voldoet aan de eisen. Dit is mogelijk door het werkplekleren uit jaar vier deels te doen naast de overige modules van de jaren één tot en met drie.

Voor de deeltijdopleiding Bedrijfskunde is de verbinding van theorie en praktijk een belangrijk uitgangspunt voor het opleiden van haar studenten.


Praktisch

Doelgroep

Werkenden met een bedrijfskundige functie die graag een bedrijfskundige bachelor willen halen in deeltijd.

Instroomniveau

 • Mbo-niveau 4 diploma.
 • Havo-diploma.
 • Vwo-diploma.
 • 21+ regeling: als je 21 jaar of ouder bent en niet voldoet aan de toelatingseisen, kun je een toelatingstoets WISKUNDE A en ECONOMIE afleggen: www.toelatingstoetsen.nl.
 • Aanvulling voor anderstaligen: NT2 op het hoogste niveau.
 • Werkzaam in een bedrijfskundige functie op MBO+/HBO-niveau op een relevante werkplek voor minimaal 20 uur per week.
 • Werkplekbegeleider aanwezig met minimaal HBO werk- en denkniveau.

Voldoe je hier niet aan? Kijk dan eens bij de opleiding Bedrijfskunde Associate Degree

Startdata

Introductiedag: 02-09-2024 Start lessen: 09-09-2024

Tijden

Lestijden wekelijks op maandag van 13.30 – 20.30 uur 

Duur

De duur van de opleiding is vier jaar. Voor deze opleiding dien je 240 EC's te halen.

Voordat je begint met de opleiding heb je een gesprek met de studentencoördinator om te kijken of je in aanmerking komt voor een versnelde route, waardoor het mogelijk is om de opleiding in drie jaar en in 1 periode af te ronden.

Tijdsinvestering

20 uur per week, inclusief colleges

Kosten

Kijk op https://www.hanze.nl/nl/studeren/aanmelden-en-toelating/collegegeld voor het collegegeld.

Financiële regelingen
Hier vind je regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor jou of jouw werkgever. Deze regelingen kunnen het je soms net even iets gemakkelijker maken om jouw opleidingswens in vervulling te laten gaan.


Kosten literatuur: jaar 1 +/- € 1.000,00 en voor de daarop volgende jaren +/- € 500,00 per jaar.

Locatie

Marie Kamphuisborg, Zernikeplein 23, Groningen

Afronding

Als je met succes de deeltijdopleiding Bedrijfskunde hebt doorlopen, heb je recht op de titel: Bachelor of Science.

Contactpersonen

De opleiding Bedrijfskunde (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen.

Meer informatie?
Contactpersoon: Annelieke van Berkel (studentencoördinator)
E-mail: a.van.berkel-roerig@pl.hanze.nl

 

Bijzonderheden

Als je je hebt aangemeld via Studielink, ontvang je een bevestiging en vindt er een intakegesprek plaats. Na dit intakegesprek ontvang je een bericht over je toelating voor de opleiding.

Vrijstellingen
Wanneer je het propedeutisch examen van een universitaire opleiding Bedrijfskunde of een propedeutisch examen van een hbo-opleiding Bedrijfskunde hebt, kun je instromen in het tweede jaar van de opleiding, mits je voldoet aan de gestelde werkplekeis.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top