Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Bedrijfskunde Associate degree (deeltijd)

Algemeen

Ben je ambitieus, ondernemend, een verbinder en iemand die het leuk vindt om bedrijfskundige vraagstukken op te lossen? Wil jij je doorontwikkelen en steviger in je schoenen staan? Dan is deze associate degree (Ad)-opleiding Bedrijfskunde iets voor jou!

Uitgebreid

Als afgestudeerde Ad’er weet jij precies hoe het bedrijfsproces van een organisatie in elkaar steekt en hoe je anderen enthousiast krijgt voor jouw plannen. Je weet wat er nodig is om een ondernemingsplan of projectplan te maken voor jouw afdeling en doet voorstellen om de kwaliteit van de dienstverlening en de processen te verbeteren, als inrichter en coördinator van verschillende bedrijfsprocessen, zoals financiële, commerciële, facilitaire en HRM-processen.

Door je proactieve houding signaleer je gedrag en bewaak je dagelijkse bedrijfsprocessen. Ook sta je open voor innovaties en onderzoek je of dit passend is bij de organisatiestrategie. Natuurlijk ga je ook aan de slag met jouw professionele ontwikkeling en identiteit. Daar word je in begeleid en gecoacht.

Zo combineer je denken en doen en word jij dé ondernemende professional die toekomstbestendig en -behendig is!

De vijf competenties

Je werkt doorlopend aan vijf competenties:

 • Samenwerken
 • Communiceren
 • Methodisch handelen
 • Probleemoplossend vermogen
 • Lerend vermogen

Het programma van de Ad-opleiding

Het programma van de Ad-opleiding kent vier modules van een half jaar. Tijdens iedere module staat een Action Learning opdracht uit de praktijk centraal en leer je de theorie die hierbij past. Je vormt met medestudenten een community of learners. Hierdoor kun je de beroepsproducten nog succesvoller doorlopen en leer je samen. Je wordt tijdens de opleiding voorzien van feedback vanuit medestudenten, docenten en het werkveld.

Module 1: beheersen

Welke vraagstukken horen bij bedrijfskunde? Je krijgt vakken als organisatiekunde, bedrijfseconomie, recht en operations management. Ook ga je aan de slag met je eigen professionele ontwikkeling en professionele vaardigheden ‘wie ben ik’ en krijg je daarbij trainingen aangeboden.

Module 2: verbeteren

Nu je een beeld hebt gekregen van een draaiende organisatie, ga je kijken naar de mogelijkheden om processen te verbeteren. Er wordt aandacht besteed aan onderzoeksvaardigheden, strategisch management en managementinformatiesystemen. ‘Wat kan ik’ staat in de trainingen van deze module centraal.

Module 3: vernieuwen

Na module 1 en 2 ben je klaar om de vernieuwing aan te pakken. Je maakt je sterk voor het ontwikkelen of verbeteren van een dienst, product of organisatie. Je maakt een innovatie of verbetering voor de praktijk, waarbij je bezig gaat met het creëren van draagvlak.

Module 4: actiegericht onderzoek

In de modules 1 tot en met 3 zijn de verschillende onderdelen van bedrijfskunde aan de orde geweest. In dit laatste onderdeel verbind je al deze vaardigheden via actiegericht onderzoek. Hierbij leer je de vraag uit de praktijk te achterhalen, te verbinden en multidisciplinair samen te werken. Tenslotte reflecteer je kritisch op je eigen beroepsmatig handelen en geef je zelfstandig sturing aan je loopbaan.

Je thuis voelen in het bedrijfsleven

‘Er is geen mooiere manier van leren, dan leren van elkaar. Dat gebeurt in deze opleiding in een ‘community of learners’. Tel daar je eigen leerervaring bij op door kennis op te doen van bedrijfskundige processen via je eigen werkstage in de praktijk. Zo krijg je nog meer grip op hoe het bedrijfsleven in de volle breedte functioneert en overzie je het bedrijfsproces van begin tot eind.

Praktisch

Doelgroep

De Ad Bedrijfskunde wordt als deeltijdvariant aangeboden en richt zich met name op studenten en professionals met een mbo-opleiding op niveau 4, die zich willen ontwikkelen en (op)scholen.

Met de Associate degree Bedrijfskunde verstevig je je competenties binnen je huidige functie en draag je bij aan het succes van een organisatie. Na de opleiding, maar ook al tijdens je opleiding, kun je aan de slag als:

• Projectmedewerker
• Medewerker kwaliteitszorg
• Procesmanager
• Assistent projectleider
• (Front)officemanager
• Marketing- en sales medewerker

Wat verwachten we van jou?

Jij gaat uit van mogelijkheden, bent onderzoekend, nieuwsgierig, kritisch en reflectief. Je bent een verbinder en werkt graag samen.

Instroomniveau

 • MBO-4 diploma
  Studenten uit alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk vooraf voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
  1: Volg één of meerdere  doorstroomkeuzedelen
  2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbohbonoordnederland.nl . Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal 
 • Havo-diploma
 • Vwo-diploma

Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen en je bent 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingstoets Wiskunde A en Economie maken. Kijk voor meer informatie op https://toelatingstoetsen.nl/

Voor het volgen van de opleiding is het een voorwaarde dat je een werkplek hebt in het bedrijfskundig domein voor 16 uur per week.

Startdata

Introductiedag: 05-09-2024 Start lessen: 12-09-2024

Tijden

De lessen vinden wekelijks plaats op donderdag van 8.30-16.30 uur

Duur

Twee jaar

Tijdsinvestering

20 tot 24 uur per week inclusief de lesdag, naast minimaal 16 uur werk of stage per week. Tijdens de opleiding werk je aan diverse beroepsproducten en aan je persoonlijke en professionele vaardigheden die je grotendeels toepast op jouw werkplek. Hierdoor krijg je vanaf de start van de opleiding gelegenheid om jouw werkplek te verbeteren en dat wat je hebt geleerd toe te passen ten behoeve van jouw organisatie.

ETCS credits

De Associate degree Bedrijfskunde is een tweejarige hbo-deeltijdopleiding bestaande uit 120 ECTS.

Kosten

Kijk voor de actuele hoogte van de collegegelden hier. 

Daarnaast kosten voor literatuur en studiemateriaal; Deze kosten worden nader bepaald.

Locatie

Marie KamphuisBorg, Zernikeplein 23 Groningen

Afronding

Als je deze opleiding succesvol afrondt, ontvang je het hbo-diploma Associate degree Bedrijfskunde (niveau 5).

Vervolg of verdieping

Na de afronding van de opleiding kun je doorstromen naar de vervolgfase van de deeltijd bachelor Bedrijfskunde (niveau 6).

Contactpersonen

Neem voor vragen of studieadvies contact op met Annelieke van Berkel (studentencoördinator):

a.van.berkel-roerig@pl.hanze.nl of 050-5957072

Bekijk deze uitgebreide folder

 

 

 

 

Bijzonderheden

Na het behalen van je Ad-diploma kun je in twee jaar je bachelordiploma Bedrijfskunde behalen bij de deeltijdopleiding Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen.

Als je hebt aangemeld via Studielink, ontvang je een digitale werkplekscan die door jou moet worden ingevuld. Op basis van dit portfolio vindt een intakegesprek plaats. Na dit gesprek ontvang je een bericht over je toelating tot de opleiding.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top