Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Sporttechnisch kader

Algemeen

In deze cursus Sporttechnisch kader ga je de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om sportteams of groepen van sportdeelnemers te begeleiden en/of trainen. In de rol van trainer/coach/(bege)leider wordt de basiskennis en de vaardigheden aangereikt om motorische ontwikkeling/motorisch leren bij een (talent)diversiteit aan doelgroepen te realiseren.

Na het volgen van deze cursus:

  • Heb je kennis opgedaan over de basisbeginselen van het begeleiden en trainen van een sportdoelgroep en ben je in staat die toe te passen in de sportpraktijk
  • Ben je in staat prestatiebepalende factoren te benoemen bij sporter en omgeving
  • Ben je in staat een aantal didactische grondbeginselen te benoemen die een basis vormen voor het realiseren van motorische ontwikkeling en het motorisch leren bij een sportdoelgroep of individu

Uitgebreid

Deze cursus, met een relatief grote praktijkcomponent, beoogt vooral dat je ervaring opdoet als begeleider/trainer/instructeur in de context van een sporttraining. Dat kan zijn bij een sportvereniging of commercieel sportaanbieder of binnen ongeorganiseerd sportverband.

Aspecten rondom prestatiebepalende factoren (op verschillend talentniveau) worden geduid, evenals interne (blessures, persoonskenmerken) en externe (klimaat, verwachtingen, geldende (sport)regels) omstandigheden waar rekening mee moet worden gehouden. Didactische- en trainingsprincipes worden daarbij toegepast in de praktijk. Tevens is er aandacht voor team of groepsaspecten die van invloed zijn op (sport)prestaties/talentvolgedrag van individuen en de groep zelf en wat dat betekent voor een leidinggevende rol in die actieve sportcontext.

Aandacht gaat uit naar het eigen gedrag van de cursist in de genoemde rol en ook wordt daar gedragingen van anderen bij geanalyseerd (dat kan een sportgroep/team zijn waarbij de student actief is betrokken en/of situaties waarbij de student meer op afstand staat). Praktische verbeteringen tbv een positief sportklimaat waar recht wordt gedaan aan diversiteit en de kwaliteit van aanbod en begeleiding in de sportpraktijk komen daarbij expliciet aan bod en maken onderdeel uit van het performance assessment.

Praktisch

Doelgroep

Sportprofessionals met minimaal mbo-denkniveau 4

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding

Startdata

14-02-2024

Overige data

Contactmomenten doormiddel van flits- en werkcolleges en online Q&A’s. Deze momenten worden altijd gepland op een woensdag middag tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag)

Tijdsinvestering

140 studiebelastingsuren, bestaande uit werkcolleges, online flitscolleges en online Q&A’s worden geboden ter ondersteuning van deze cursus.

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                          50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld             20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld           20%
Intervisie; Instituut/docent                          10%

ETCS credits

 5 ECTS

Kosten

Prijs: €525,- per persoon

Bij de afname van een module krijg je op iedere bijbehorende cursus € 25,- korting.

Locatie

Soms online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden

Afronding

Performance assessment.

Bij positief afsluiten van deze cursus wordt een hbo-waardig certificaat afgegeven.

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van de Ad Sport - parttime.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top