Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Sportethiek

Algemeen

Sport wordt vaak allerlei positieve waarden toegedicht, maar er zijn ook vele ethische kwesties die deze positieve waarden en de beeldvorming beïnvloeden. Opvallend is dat wanneer het gaat om excessen – doping, commercialisering, match fixing, supportersgeweld, seksueel misbruik of frauderende bestuurders –, er vaak een ethische discussie ontstaat. Dit is niet verwonderlijk, ethiek gaat immers om ‘Wat is juist en wat niet juist?’ Om dergelijk vragen op een adequate wijze te behandelen (of beantwoorden) is een systematische benadering, welke waarden met elkaar conflicteren, een vereiste.

Na het volgen van deze cursus:

  • Kun je op ethische wijze redeneren wat ‘juist’ of ‘onjuist’ is m.b.t. ethische kwesties in de sport;
  • Ben je in staat om op ethische wijze een vraagstuk in de sport systematisch te ontleden en tot een moreel oordeel te komen;
  • Beheers je de beginselen in de Sportethiek en ben je in staat om een inhoudelijke onderbouwing, een ethische redenatie, op schriftelijke wijze uiteen te zetten.

Uitgebreid

Sport ligt steeds meer onder een vergrootglas. Ten tijde van Covid-19 wordt dit nog zichtbaarder. Sport (en bewegen) lijkt een ideaal medicijn tegen het oplopen van ziektes. Maar wordt sport niet te veel positieve waarde(n) toegekend? De laatste tijd staat de media ook bol van grensoverschrijdend gedrag in de sport, bijvoorbeeld in het turnen. Of wordt er veel bericht over de vele arbeiders die bij de bouw van stadions in Qatar om het leven zijn gekomen. En is het nog wel te verantwoorden om als overheid veel geld in topsport te investeren, moet dat niet juist in de breedtesport of lichamelijke opvoeding worden geïnvesteerd?

Als sportprofessional is het goed om jezelf bewust te zijn van je eigen perspectief op vraagstukken in de sport, wat betreft ethische kwesties. Want hoe je zelf in het leven staat, bepaalt vaak ook hoe je tegen ethische vraagstukken aankijkt. Wat zou het perspectief van een ander kunnen zijn? Mensen kunnen op verschillende manieren betekenis geven aan hetzelfde vraagstuk, en iedereen kan op zijn manier ‘gelijk’ hebben. Maar er zitten een verschil tussen of iets ‘goed’ is, of ‘juist’.

In deze cursus leer je om vanuit een ethische redenatie tot een moreel oordeel te komen op een gevoelig vraagstuk in de sport. Op basis van verdieping in vakliteratuur over het thema, en literatuur over ethiek kijkt je vanuit het perspectief van een kritische sportprofessional naar een organisatie of ethisch dilemma binnen de wereld van sport, bewegen en gezondheid.

Praktisch

Doelgroep

Sportprofessionals met minimaal mbo-denkniveau 4

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding

Startdata

24-04-2024

Overige data

Contactmomenten doormiddel van flits- en werkcolleges en online Q&A’s. Deze momenten worden altijd gepland op een woensdag middag tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag).

Tijdsinvestering

140 studiebelastingsuren, bestaande uit werkcolleges, online flitscolleges. En er worden online Q&A’s geboden ter ondersteuning van deze cursus.

Variabel, afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                          50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld             20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld           20%
Intervisie; Instituut/docent                          10%

ETCS credits

5 EC

Kosten

Prijs: €525,- per persoon

Bij de afname van een module krijg je op iedere bijbehorende cursus € 25,- korting.

Locatie

Veelal online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden

Afronding

Een essay van minimaal 1500 woorden en maximaal 2500 woorden hoofdtekst.

Bij positief afsluiten van deze cursus wordt een Hbo-waardig certificaat afgegeven.

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van deAd Sport - parttime.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top