Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Persoonlijk talentprogramma

Algemeen

In het licht van de uitstroomroutes van de profielen leefstijlcoach of topsport- en talentcoach heb je in deze cursus (module) de ruimte om meer kleuring te geven aan jouw professionele identiteit.

Na het volgen van deze module:

  • Ben je in staat om duidelijk richting te geven aan een uitstroomroute: leeftstijlcoach of topsport- en talentcoach
  • Ben je in staat om actuele ontwikkelingen in het werkveld in kaart te brengen en te vertalen naar kansen en bedreigingen voor jou als sportprofessional

Uitgebreid

Dit studieonderdeel geeft jouw als cursist de gelegenheid om een verdieping en/of civiel effect (herkenbaarheid en bruikbaarheid van het certificaat in de beroepspraktijk) te behalen passend bij het gekozen profiel. Het is noodzakelijk voor de Ad sportprofessional om zich te specialiseren zodat kans op een baan vergroot wordt.  

In dit studieonderdeel kun jij kiezen om voor 2x 5ec (280 uur) een keuze te maken ter versterking van zijn professionele identiteit. Dit kan variëren tussen het deelnemen aan profileringsruimte, georganiseerd of zelf ingevuld, het doen van een opdracht in het werkveld met een rol in managen/coördineren/ondernemen of met een focus op coachen/adviseren/begeleiden.  

Mogelijke invullingen combinaties van onderdelen (voorbeelden), aangegeven per profiel 

Leefstijlcoach 

  • modulen uit minor tbv erkenning leefstijlcoach 
  • stage/project  
  • A+ plus opleidingen  

Topsport- en Talent coach 

  • Advanced sports coaching 
  • stage/project  
  • NOC NSF seminars evt leefstijlmodule (voeding & training) 
  • A+ plus opleidingen 

Voorafgaande aan de start van deze module maakt student een individueel plan in het studieplan voor de invulling van de 10 ec en bespreekt dit met de studiecoach. 

Bij het invulling geven aan jouw persoonlijke talentprogramma kan je denken aan het maken van een professioneel sportproject voor een externe opdrachtgever, het volgen van 2 modules van 5 ec mits voorzien van praktijkonderdeel in het licht van het profiel, het behalen van civiel effect door extern een certificaat te halen.

Voorbeelden voor de samenstelling van het persoonlijk talentprogramma

Je kunt hierbij denken aan het creëren van een professioneel sportproject voor een externe opdrachtgever, het volgen van cursussen die in de profileringsruimte van het Instituut voor Sportstudies worden aangeboden, het behalen van civiel effect door extern een certificaat te halen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om hier invulling aan te geven:     

  • Cursussen die worden aangeboden in de profileringsruimte van het Instituut voor Sportstudies. Inschrijving via Osiris vanaf 10 mei 2021. Kosten verschillen per cursus (actuele informatie: Blackboard Profileringsruimte Sportstudies).
  • Modules ontwikkelt voor Ad studenten. Inschrijving via het plan van aanpak (Business in sport en (Zelf)leiderschap in sport). Kosten: gratis.
  • Modules uit minoren van de Hanzehogeschool. Inschrijving via Osiris. Kosten: gratis tenzij anders staat aangegeven.
  • Modules van externe aanbieders zoals branche- en koepelorganisaties, commerciële aanbieders, etc. Kosten: afhankelijk van aanbieder

In de volgende alinea’s worden enkele voorbeelden gegeven van modules per profiel. Deze lijst is niet volledig, 0maar geeft een beeld van de mogelijkheden die er zijn.

De leefstijlcoach

Als leefstijlcoach ben je straks werkzaam op het gebied van sport en bewegen en aanverwante gezondheidsdomeinen. Je leert sportieve leefstijlprogramma's op maat samenstellen, uitvoeren en bijstellen, zowel op individueel- als op groepsniveau. De term 'coach' slaat op de primaire taak van jou als professional: het coachen van mensen naar een actieve en gezonde leefstijl. Kenmerkend hierbij is dat je beschikt over een initiatiefrijke, proactieve en ondernemende houding.

  • Eigen stage of project.Je kunt credits behalen voor deze opdracht door een workshop op leefstijlgebied te verzorgen voor een gekozen doelgroep en deze uit te voeren en te evalueren en hier een vlog van in te leveren. Opnemen in plan van aanpak.
  • Behalen van modulen uit de minor Actieve en gezonde leefstijl die je kunnen helpen richting de certificering als leefstijlcoach. Deze minor bestaat uit 6 modulen van 5 ec. Inschrijving via Osiris. Kosten: gratis tenzij anders staat aangegeven.
  • Deelnemen aan het Ad Sport promoteam: gedurende het studiejaar actief verzorgen van vlogs en andere passende promotieactiviteiten. Opnemen in het plan van aanpak. Kosten: gratis.
  • Deelnemen aan onderdelen uit de profileringsruimte: psychomotorische therapie, bewegen van binnen naar buiten. Inschrijving via Osiris. Kosten: gratis tenzij anders staat aangegeven.
  • Deelnemen aan de module (zelf)leiderschap in sport. Inschrijving via plan van aanpak. Kosten: gratis.
  • Elders een certificering behalen voor het begeleiden van een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), bijvoorbeeld SLIMMER/ BeweegKuur GLI/ Coaching op Leefstijl (COOL) . Credits ontvang je op basis van het certificaat en ureninvestering. Aankondiging voor credits via plan van aanpak. Kosten: afhankelijk van aanbieder en voor eigen rekening

De topsport- en talentcoach

In deze rol train en coach je topsporters en talenten passend bij de status of fase in hun sportloopbaan, waarbij je voor de opgave staat om hen te begeleiden bij het verleggen van hun grenzen. Dit kan zijn bij een sportbond, landelijke en regionale topsportcentra, een professionele sportploeg, als privétrainer of bij een (top)sportvereniging waar de sportcarrière van topsporters feitelijk begint. Je zorgt voor afstemming van activiteiten rondom de trainingstrajecten en communiceert met belanghebbenden zoals ouders, bestuurders, sponsoren en media. Je bent een echte verbinder die goed kan samenwerken met verschillende partijen en sectoren.

  • Deelnemen aan een TC2 opleiding in een sportspecifieke context. Extern. Kosten: afhankelijk van aanbieder en voor eigen rekening
  • Eigen stage of project. Je kunt credits behalen voor deze opdracht door een workshop op een aspect van dit vakgebied te verzorgen voor een gekozen doelgroep en deze uit te voeren en te evalueren en hier een vlog van in te leveren. Opnemen in plan van aanpak.
  • Deelnemen aan het Ad Sport promoteam: gedurende het studiejaar actief verzorgen van vlogs en andere passende promotieactiviteiten. Opnemen in het plan van aanpak. Kosten: gratis.
  • Deelnemen aan onderdelen uit de profileringsruimte: de opleiding tot sportmasseur, tapen & bandageren, advanced sportstesting I en II of een inleiding in de sportpsychologie. Inschrijving via Osiris. Kosten: gratis tenzij anders staat aangegeven.
  • Deelnemen aan de module (zelf)leiderschap in sport. Inschrijving via plan van aanpak. Kosten: gratis.
  • Deelnemen aan NOC-NSF seminars. Inschrijving bij aanbieder. Kosten: afhankelijk van aanbieder en voor eigen rekening

Toetsing

Het persoonlijk talentprogramma wordt getoetst middels een door jou samengesteld professioneel digitaal portfolio. Je laat zien hoe je aan de leeruitkomsten hebt gewerkt en welke onderdelen daar op welke manier aan hebben bijgedragen. Dit onderbouw je met bewijslast. Dat kan bestaan uit input van referenties, certificaten, bewijzen van deelname, behaalde credits voor cursussen (Osiris), feedback van deelnemers en/of opdrachtgevers. Het plan van aanpak en de voortgangsrapportage zijn ook onderdeel van het portfolio. Ook wanneer je uitvoering afwijkt van het plan van aanpak, dient hiervoor verantwoording afgelegd te worden in het portfolio. De beoordeling vindt plaats door de studiecoach.

Bij het behalen van deze module worden 10 ec bijgeschreven in Osiris.

Let op:

  • Indien je een invulling kiest waar een extra financiële bijdrage wordt gevraagd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze extra kosten.
  • Actuele informatie met betrekking tot cursussen in de profileringsruimte zie Blackboard course Profileringsruimte Sportstudies.

Leeruitkomsten, passend binnen de HBO opleiding Associate Degree Sport, die gelden voor deze module zijn:

Onderzoeken en ontwikkelen

  • LU1
  • De student analyseert het sportkundige vraagstuk op basis van verschillende theoretische én praktijkbronnen.
  • Met vraagstuk wordt hier bedoeld: vraagstuk uit de praktijk waar de cursist een bijdrage aan levert door praktisch/operationeel handelen.

Coördineren, positioneren en begeleiden (projecten/programma’s en activiteiten/concepten)

  • LU4
  • De student toont ondernemend gedrag in het realiseren en positioneren van sport- en beweegconcepten.

Leidinggeven, managen & organiseren (mensen, organisaties en netwerken)

  • LU 7
  • De student geeft leiding aan een operationeel team. Leiding kan ook functioneel  en incidenteel zijn in een bepaalde context.

Professionele identiteit

  • LU 11
  • De student onderzoekt de eigen professionele identiteit en ontwikkelt zelfsturing, veerkracht, gedrevenheid, leergierigheid en een standaard over wie hij wil zijn als beginnend beroepsbeoefenaar.
  • Deze leeruitkomsten worden gerelateerd aan een profielkleuring.

Praktisch

Doelgroep

Sportprofessionals met minimaal mbo-denkniveau 4

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding.

Startdata

02-09-2024 | September 2024

Overige data

Contactmomenten doormiddel van flits- en werkcolleges en online Q&A’s. Deze momenten worden altijd gepland op een woensdag middag tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag).

Tijdsinvestering

280 studiebelastingsuren.

Afhankelijk van gemaakte keuzes, maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                    50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld       20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld     20%
Intervisie; Instituut/docent                    10%

ETCS credits

10 ECTS

Kosten

De cursus is niet los te boeken. Je kunt alleen per module inschrijven.

Locatie

Afhankelijk van de gekozen invulling.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden.

Afronding

Afhankelijk van de gekozen invulling.

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van de Ad Sport - parttime.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

De website www.gripenzicht.nl en de Instagram: “gripenzicht” ondersteunen deze cursus en zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top