Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Organisatieontwikkeling

Algemeen

De sportwereld is een snel veranderende wereld die continu in beweging is. Sportorganisaties dienen zich continu aan te passen aan de ontwikkelingen in de omgeving en tegelijkertijd goed inzicht te hebben in hun eigen functioneren om zich daarmee te kunnen onderscheiden van de concurrent. Het is daarom van belang om met een organisatiekundige bril naar sportorganisaties te kunnen kijken en analyses te kunnen omzetten naar adviezen die de organisatie helpen om toekomstbestendig te zijn.

Na het volgen van deze cursus:

  • Ben je in staat om verschillende onderzoekinstrumenten in te zetten om de sterkten en zwakten van de sportorganisatie in kaart te brengen
  • Ben je in staat om ontwikkelingen in de omgeving in kaart te brengen en te vertalen naar kansen en bedreigingen voor de sportorganisatie
  • Ben je in staat uw analyses om te zetten in een praktisch advies naar de sportorganisatie

Uitgebreid

Nieuwe technologie, andere vormen van organiseren, opkomende (trend)sporten, verandering van waarden. De sportwereld is continu in beweging en dit vraagt van sportorganisaties dat zij moeten meebewegen. Hoewel elke organisatie op gezette tijden na dient te denken over haar bestaansrecht en strategische koers, geldt dit zeker voor sportaanbieders in het algemeen en sportverenigingen in het bijzonder. Sportorganisaties kennen soms een lange historie, hebben soms een sterke cultuur, hebben vaak te maken met veel vrijwilligers, zijn soms in sterke mate afhankelijk of hebben te maken met veel concurrentie.

Als (sport)professional kan je ingezet worden vanuit een adviserende rol richting sportaanbieder. Bijvoorbeeld in de rol van verenigingsondersteuner, buurtsportcoach, clubkadercoach, organisatieadviseur of projectmanager. In deze module richten we ons op een sportaanbieder en het krachtenveld waarin die zich bevindt en ga je ervaring opdoen met de rol van adviseur. Om het functioneren van de sportorganisatie goed te leren begrijpen, wordt er een organisatiediagnose uitgevoerd en een advies gegeven. Hierbij wordt er uitgebreid en zelfstandig diagnostisch onderzoek gedaan bij een eigen gekozen sportaanbieder (opdrachtgever). Dit vraagt een actieve en ondernemende houding. Er wordt een interne- en externe analyse gemaakt die leidt tot sterkte- en verbeterpunten en kansen en bedreigingen voor de sportorganisatie (SWOT-analyse). Tijdens verschillende werksessies ga je de methodiek bepalen om de sportorganisatie in kaart te brengen en verdiep jij je in thema’s die betrekking hebben op het bestaansrecht van de organisatie (o.a. financiën, personeels- vrijwilligersbeleid, veilig sportklimaat). 

Op basis van het uitgevoerde onderzoek wordt er een advies gepresenteerd aan de sportorganisatie, hoe deze haar bestaansrecht in de toekomst kan verbeteren en/of versterken. Dit advies betreft een concreet en realistisch implementatieplan.

Leeruitkomsten, passend binnen de HBO-opleiding Associate Degree Sport, die gelden voor deze cursus zijn:

Onderzoeken en ontwikkelen:

  • De cursist analyseert het sportkundige vraagstuk op basis van verschillende theoretische én praktijkbronnen (LU1).
  • De cursist past theorieën en methodes toe uit zijn vakgebied om praktische vraagstukken op te lossen (LU2).

Ontwikkelen en evalueren:

  • De cursist ontwikkelt op basis van interne en externe ontwikkelingen en beleid, sport- en beweegprogramma’s (LU8).
  • De cursist hanteert de kwaliteitscyclus met als doel het implementeren, borgen van de kwaliteit en de continue (door)ontwikkeling van sport- en beweegprogramma’s (LU9).

Praktisch

Doelgroep

Sportprofessionals met minimaal mbo-denkniveau 

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding.

Startdata

02-09-2024

Overige data

Contactmomenten doormiddel van flits- en werkcolleges en online Q&A’s. Deze momenten worden altijd gepland op een woensdag middag tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag).

Tijdsinvestering

280 studiebelastingsuren, bestaande uit werkcolleges, online flitscolleges. En er worden online Q&A’s geboden ter ondersteuning van deze cursus.

Afhankelijk van gemaakte keuzes, maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                   50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld      20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld    20%
Intervisie; Instituut/docent                   10%

ETCS credits

10 ECTS

Kosten

De cursus is niet los te boeken. Je kunt alleen per module inschrijven.

Locatie

Veelal online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden.

Afronding

PvB; bij positief afsluiten van deze cursus wordt een Hbo-waardig certificaat afgegeven

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van de Ad Sport - parttime.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

De website www.gripenzicht.nl en de Instagram: “gripenzicht” ondersteunen deze cursus en zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top