Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Leerlijn sport- en beweegleider senioren; uitstroom ‘Kwetsbare senioren’ (module 4)

Algemeen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal senioren de komende jaren fors zal stijgen. Tot 6 miljoen 55+-ers in 2030. Het huidige beleid is gericht op zelfredzaamheid en preventie: ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, laten wonen. Om deze zelfstandigheid te behouden is het essentieel dat ouderen zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Bewegen is daarin cruciaal. Daarnaast is bewegen goed voor het zelfvertrouwen en sociale contacten; onontbeerlijk voor een goede kwaliteit van leven.

Uitgebreid

Kwetsbare senioren zijn ouderen die niet meer in staat zijn eigen regie te voeren over hun leven en daarmee hun zelfstandigheid verliezen.

Sport en bewegen speelt in op veel aspecten van het gezond en vitaal ouder worden en vergt een, met name voor deze doelgroep, specifieke aanpak. Het is noodzakelijk dat de de beweegleider ‘kwetsbare senioren’ een gekwalificeerde bewegingsdeskundige is. De verwachting is dat de vraag naar sportbegeleiding van deze snelgroeiende groep steeds groter wordt. Parttime werken is in deze richting heel goed mogelijk! Deze module is opgebouwd uit diverse onderdelen:

  • De theorie module 2
  • Methodiek praktijk
  • Ouderdomsmotoriek en niet meer zelf redzaam -ADL
  • Bewegen op muziek
  • Trends en ontwikkelingen
  • Mentale aandoeningen
  • Studieloopbaan begeleiding
  • Interventies zelfredzaamheid
  • Stagelopen (10 lessen)
  • 1 examenles
  • Optioneel aan te vullen met InBalans (zie hiervoor: module 6)

Deze module 4 geeft, na positieve afronding, recht op een MBvO-diploma. MBvO is een erkende interventie. De uitgangspunten van MBvO zijn de sfeerkenmerken, de 5 aan beweging gerelateerde intenties en 2 sociaal gerelateerde intenties. 

Bij de praktijkbijeenkomsten zijn deze sfeerkenmerken en het intentioneel lesgeven dan ook steeds een belangrijk aandachtspunt. Per week zijn er 3 contacturen gedurende 8 weken (excl. pauze). Iedere cursist verzorgt een presentatie en daarnaast wordt er ook lesgegeven aan elkaar in de praktijk. Tijdens de 1ste praktijkles word je getoetst op je kennis van module 2 ‘de theorie’.

Er zijn tijdens de cursus een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen: 

  • Minimaal 90% aanwezigheid tijdens theorie en praktijkbijeenkomsten
  • Uitwerken van opdrachten in een portfolio
  • Minimaal 10 stage lessen
  • Eén examenles
Stage:

De Stageperiode omvat minimaal 10 lessen bij minimaal 2 verschillende groepen of op twee verschillende adressen. Je moet ZELF de beschikking hebben over een stage/ werkplek bij minimaal 2 verschillende lesgroepen waarbij jijzelf (na meelopen & observatie), onder begeleiding, les gaat geven.

De activiteiten van de stage houd je bij in een voortgangsrapportage. Dit wordt een belangrijk document voor je praktijkexamen ‘lesgeven’. Deze module wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid (examenles).

Na het volgen van deze module ‘kwetsbare senioren’

Kun je, mits positief afgerond, MBvO-gecertificeerd en verantwoord lesgeven aan ‘kwetsbare senioren’ in diverse vormen van bewegen.

Praktisch

Doelgroep

Deze module ‘kwetsbare senioren’ is zeer geschikt voor combinatie functionarissen, buurtsportcoaches en alle andere sportprofessionals en/ of -vrijwilligers die aan de slag gaan met senioren in het algemeen en kwetsbare senioren in het bijzonder.

Instroomniveau

Combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches en andere Sportprofessionals en/ of vrijwilligers, met aantoonbaar lesgeefervaring of 1 jaar werk- of stage-ervaring met het voor de groep staan en het organiseren van een ‘les’. Affiniteit met de doelgroep fitte en/ of kwetsbare senioren en de beschikking over een stage/ werkplek met minimaal 2 verschillende lesgroepen.

Heb je nog geen lesgeef ervaring? Volg dan eerst module 1: ‘De basis’.

Startdata

20-09-2024 | Op vrijdag 20 september 2024 zullen de lessen starten.

Overige data

Iedere vrijdagmiddag gedurende 8 praktijkbijeenkomsten + stage momenten.

Tijden

Vrijdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur

Duur

8 praktijkles + 10 stagelessen + 1 examenles

Kosten

€ 975,-
De theoriemodule 2 is bij deze prijs inbegrepen

Locatie

Alfa College; Kardingerweg 48, 9735 AH Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 12
Maximaal 25

Afronding

Bij positieve afsluiting van elke module, ontvang je een erkend MBvO-diploma.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

Deze opleiding Sport- en beweegleider senioren module 4 wordt aangeboden in samenwerking met DNA Next.

 Module Sport- en beweegleider senior; ‘De theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan deze module 4.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top