Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Leerlijn sport- en beweegleider senioren; ‘De theorie’ (module 2)

Algemeen

Ben jij die sportprofessional of -vrijwilliger die zich richt op seniorensport, of dat wil gaan doen? Grijp dan nú je kans en volg deze module 2 ‘de theorie’. Deze module is speciaal ontwikkeld voor als je meer achtergrond informatie wilt hebben over de didactiek/methodiek die gebruikt wordt bij de leerlijn, de fysiologische- en psychosociale aspecten van het ouder worden, praktijk methodiek 55+, 75+, 85+ en ziektebeelden. Deze module kun je los afnemen, maar is inbegrepen bij module 3 en 4. Je sluit de module af met een kennistoets en bij positieve afronding ontvang je een certificaat.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal senioren de komende jaren fors zal stijgen. Het huidige beleid is gericht op zelfredzaamheid en preventie: ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, laten wonen. Om deze zelfstandigheid te behouden is het essentieel dat ouderen zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Bewegen is daarin erg belangrijk. Daarnaast is bewegen goed voor het zelfvertrouwen en sociale contacten; onontbeerlijk voor een goede kwaliteit van leven.

Uitgebreid

Sport en bewegen speelt in op veel aspecten van het gezond en vitaal ouder worden en vergt een, met name voor deze doelgroep, specifieke aanpak. Het is noodzakelijk dat de beweegleider voor zowel de ‘fitte-’ als ‘kwetsbare senioren’ een gekwalificeerde bewegingsdeskundige is. Dat begint allemaal met een basis(theoretische)kennis van en over deze doelgroep.

Deze theoretische module is voorwaardelijke om de modules 3 en/ of 4 (‘fitte- & kwetsbare senioren’) te kunnen volgen. In deze theoretische module behandelen we o.a. de volgende onderwerpen:

  • Bewegen en ouder worden
  • Pryschologische aspecten van het ouder worden;
  • Het didactische- en methodisch handelen (BOLVO + KLUCS;
  • Dimensies van het menselijk zich bewegen
  • Groepsdynamica;
  • Ziektebeelden;
  • Taken en verantwoordelijkheden;

Deze module is volledige zelfstudie. Je ontvangt van ons een digitale reader inclusief 11 kennisclips. Jij bepaalt zelf wanneer je de theorie tot je neemt en in overleg met de academie wanneer je de toets maakt.

Praktisch

Doelgroep

Deze module is geschikt voor combinatie functionarissen, buurtsportcoaches en alle andere sportprofessionals en/ of -vrijwilligers die aan de slag gaan met senioren.

Instroomniveau

Deze module 2 kent geen instroomeis.

Startdata

Deze module bestaat geheel uit zelfstudie. De startdatum en afronding (toets) bepaal je dus zelf.

Tijdsinvestering

±20 uur (zelfstudie)

Kosten

€ 295,-
Inclusief 1 toetsing en een herkansing. Deze module (en dus ook de prijs) is inbegrepen bij module 3 & 4

Afronding

Kennistoets
Bij positieve afsluiting van deze module, ontvang je een certificaat.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

Module Sport- en beweegleider senior; ‘De theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan deze module 3 & 4. Als je voor module 3 of 4 kiest is deze theorie module automatisch inbegrepen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top