Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Financieel management in de sport

Algemeen

In de cursus financieel management staat de basiskennis die je als sportprofessional nodig hebt op dit vlak centraal. Na het volgen van deze module ben jij in staat om met voldoende financiële kennis aan de bestuurs- en/of (project)managementtafel plaats te nemen en het onderwerp financiën goed te kunnen volgen en waardevolle bijdragen te leveren. Een cruciaal en belangrijk aspect in de gehele sportwereld.

Na het volgen van de cursus: 
  • Ben je in staat een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting op te stellen en te analyseren op haar sterkte en zwakte; 
  • Ben je in staat een kostenoverzicht e/o een budgetoverzicht op te stellen en te analyseren op haar sterkte en zwakte; 
  • Ben je in staat een financieel (jaarrekening)verslag/rapportage te lezen en te interpreteren en met behulp van een aantal kengetallen te beoordelen op haar financiële gezondheid; 
  • Ben je in staat de financiële basisbegrippen te herkennen, te benoemen en te gebruiken in het dagelijks werk binnen de sportwereld; 
  • Ben je in staat de meest voorkomende organisatie rechtsvormen in de sportwereld (non- profit en profit gerelateerd) te benoemen en te herkennen, inclusief de voor en nadelen van elke organisatie rechtsvorm. 

Uitgebreid

Tijdens de cursus leer je diverse typen (samenhangende) begrotingen voor sportactiviteiten en/of projecten enerzijds en (delen van) sportorganisaties anderzijds te analyseren. Ook de analyse van opbrengsten en kosten (overzichten) gerelateerd aan sportactiviteiten, projecten en organisaties komt aan bod. Als sportprofessional leer je berekenen en interpreteren van kengetallen a.d.h.v. financiële informatie. De meest voorkomende organisatie- en rechtsvormen in de sportwereld komen aanbod samen met de consequenties voor de financiële organisatie, informatie en risico’s. En niet te vergeten het interpreteren van informatie uit/over balans, exploitatie en liquiditeit en het maken van budgetoverzichten zijn een onderdeel van deze cursus.

Praktisch

Doelgroep

Sport professionals met minimaal Mbo-denkniveau 4.

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding.

Startdata

14-02-2024

Overige data

Contactmomenten doormiddel van flits- en werkcolleges en online Q&A’s. Deze momenten worden altijd gepland op een woensdag middag tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag).

Tijdsinvestering

140 studiebelastingsuren, bestaande uit werkcolleges, online flitscolleges. En er worden online Q&A’s geboden ter ondersteuning van deze cursus.

Afhankelijk van gemaakte keuzes, maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                        50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld           20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld         20%
Intervisie; Instituut/docent                        10%

ETCS credits

5 ECTS

Kosten

Prijs: €525,- per persoon
Bij de afname van een module krijg je op iedere bijbehorende cursus € 25,- korting.

Locatie

Veelal online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel en als groep gevolgd worden.

Afronding

Tentamen (multiple choice).

Bij positief afsluiten van deze cursus wordt een Hbo-waardig certificaat afgegeven.

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van deAd Sport - parttime.

  

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

De website www.gripenzicht.nl en de Instagram: gripenzicht ondersteunen deze cursus en zijn vrij toegankelijk voor iedereen.

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top