Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Eventmanagement in de sport (basis)

Algemeen

Sportevenementen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse sportlandschap. Op lokaal en regionaal niveau brengen sportevenementen grote groepen mensen samen en op nationaal vlak worden met sportevenementen massa’s deelnemers en fans bereikt. Evenementen als het WK voetbal en de olympische spelen houden landen in hun greep en mensen aan het beeldscherm gekluisterd. Daarnaast dragen diverse lokale sportevenementen bij aan het samenbrengen van mensen vanuit verschillende achtergronden, het opvoeden van kinderen en het gezonder maken van de maatschappij. Sportevenementen worden dan ook vaak ingezet als middel op dergelijke maatschappelijke doelen te bereiken. Als sportprofessional is het dan ook van groot belang dat je kennis van deze tak van sport op orde is.

Na het volgen van deze cursus:

  • Kun je een heldere doelgroep analyse maken;  
  • Kun je het evenement afstemmen op de wensen en behoeftes van de doelgroep en de opdrachtgever; 
  • Ben je op de hoogte van diverse trends en ontwikkelingen binnen de evenementenbranche en kan je deze toepassen in jouw eigen sportevenement; 
  • Zet je activiteiten om tot ervaringen om een zo groot mogelijke belevingswaarde voor jouw deelnemers te creëren; 
  • Kun je een evenement op basis van projectmatig werken van A tot Z ontwikkelen, organiseren, uitvoeren en evalueren; 

Uitgebreid

Binnen deze cursus Sportevenement werken je aan het ontwikkelen, organiseren, uitvoeren en evalueren van een sportevenement voor een specifieke doelgroep in opdracht van een externe opdrachtgever. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het vinden en verwerven van een opdrachtgever en bijbehorende doelgroep. In overleg met deze opdrachtgever bepaal je wat je wilt bereiken met de organisatie van het evenement (het sportevenement als middel).

Je werkt volgens de principes van projectmanagement, waarbij vaardigheden in promotie, communicatie, onderzoek, organisatie en begeleiden niet weg te denken zijn. Om het evenement tot een ware belevenis te maken voor de deelnemers speel je maximaal in op de wensen, behoeften en kenmerken van deze doelgroep en op trends en ontwikkelingen op het gebied van betekenisvolle sportevenementen.

Docenten vanuit de opleiding Sportkunde voorzien je van de benodigde achtergrondinformatie tijdens de online lessen en de 2 geplande werkcolleges. Ook geven ze feedback op de plannen en uitdagingen die ontstaan bij het organiseren van het evenement.

Praktisch

Doelgroep

Sport professionals met minimaal mbo-denkniveau 4

Instroomniveau

Minimaal mbo of havo/vwo of gelijkwaardig. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van de 21 + regeling, neem daarvoor contact op met de opleiding

Startdata

13-09-2023

Overige data

Contactmomenten (fysiek dan wel online) voor deze cursus worden altijd gepland op de woensdag middagen tussen 15.30 – 17.30 uur.

Duur

Inschrijving geldt één jaar, incl. 2 tentamenmogelijkheden (op aanvraag).

Tijdsinvestering

140 studiebelastingsuren, bestaande uit het organiseren en uitvoeren van een event. Deze opdracht wordt ondersteund met een gezamenlijke kick-off, werkcolleges, online flitscolleges, templates, schema’s, checklists etc.  En er worden online consultatiemomenten geboden ter ondersteuning van deze opdracht.

Afhankelijk van gemaakte keuzes maar in z’n algemeenheid kun je uitgaan van:

Zelfstudie; thuis zelfstudie                        50%
Opdrachten; Thuis en/of werkveld           20%
Opdrachten in de praktijk; werkveld         20%
Intervisie; Instituut/docent                        10%

ETCS credits

5 EC

Kosten

€ 525,- per persoon.

Bij de afname van een module krijg je op iedere bijbehorende cursus € 25,- korting.

Locatie

Soms online en soms bij Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 17 in Groningen.

Aantal deelnemers

Kan individueel, kan als groep

Afronding

Bij positief afsluiten van de gehele module wordt een HBO-waardig certificaat afgegeven.

Vervolg of verdieping

Evt. kan deze cursus vervolgd worden met (parttime) pakketkeuzes t.b.v. het hbo-diploma  Associate degree Sport. Ga voor meer informatie over deze opleiding naar de algemene pagina van de Ad Sport - parttime.

Contactpersonen

Neem voor meer informatie over alle mogelijkheden of aanmelden contact op met: 
Ingrid Hoijting, HanzePro Sportstudies via e-mail hanzepro-sportstudies@org.hanze.nl.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top