Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Wil jij het verschil maken in de transformatie van het sociaal domein? Ben je geïnteresseerd in de complexe vraagstukken? Wil jij het anders doen zodat de mensen meer centraal staan? Dan biedt onze masteropleiding Social Work jou de tools om de uitdagingen in het vakgebied aan te gaan.
  • Onderwijsprogramma in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool
  • Sterke koppeling van theorie en praktijk
  • Directe bijdrage aan de transformatie en innovatie in je eigen beroepspraktijk

Uitgebreid

Doel


De masteropleiding Social Work bereidt je voor op een spilfunctie in de transformatie van het sociaal domein. Op basis van een brede theoretische kennis kun je analyseren, innoveren, adviseren en verbinden. Na de studie ben je klaar voor een positie als masterprofessional waarin je nieuwe aanpakken voor complexe vraagstukken ontwerpt en de spil wordt tussen uitvoering en beleid. Na succesvolle afronding van de masteropleiding mag je de titel Master of Social Work (MSW) voeren.

Inhoud en opbouw


Tijdens de masteropleiding Social Work ontwikkel je professionele en persoonlijke competenties op basis van actuele en relevante theorieën en concepten. Jij wordt de deskundige die bijdraagt aan een solide basis van het Sociaal Werk-domein. Je inspireert en coacht collega´s, teams en samenwerkingspartners in het werkveld bij het vormgeven van transformatie en innovatie.

De opleiding bestaat uit vier masterclasses:

  • Signaleren & Analyseren
    Vanuit je eigen beroepssituatie signaleer en analyseer je actuele ontwikkelingen, trends en maatschappelijke vraagstukken in het sociale domein. Op basis hiervan formuleer je je eigen visie en deelt deze met je beroepsgroep.
  • Co-creëren & Innoveren
    In co-creatie ontwerp je een innovatieve interventie, organiseer je draagvlak hiervoor en ondersteun je de benodigde veranderingsprocessen binnen en buiten jouw organisatie en beroepsomgeving.
  • Samenwerken in transitie
    Je ontwikkelt een nieuw businessmodel die op meerdere manieren bijdraagt aan de samenwerkingsvraagstukken in het sociale domein. Hierbij draag je zorg voor een goede match tussen beleid en uitvoering.
  • Onderzoeken en waarde creëren 
    Deze laatste masterclass staat in het teken van je eindthesis (afstuderen), waarin je door middel van onderzoek bijdraagt aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk. In deze masterclass worden alle opleidingscompetenties op eindniveau getoetst.​​

De masteropleiding Social Work legt een nauwe verbinding met de beroepspraktijk. Tijdens de studie combineer je leren met werken en werk je aan integrale beroepsopdrachten in de eigen praktijk. 

Begeleiding


Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor jouw studieloopbaan. Aan het eind van elke masterclass wordt jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling geëvalueerd. Dat doe je aan de hand van het portfolio. Begeleiding in de opleiding vindt zowel individueel als in groepsverband plaats.

Na de opleiding

 

De masteropleiding Social Work bereidt je voor op een spilfunctie in de transformatie van het sociaal domein. Op basis van een brede theoretische kennis kun je analyseren, innoveren, adviseren en verbinden. Na de studie ben je klaar voor een positie als masterprofessional waarin je nieuwe aanpakken voor complexe vraagstukken ontwerpt en de spil wordt tussen uitvoering en beleid. Na succesvolle afronding van de masteropleiding mag je de titel Master of Social Work (MSW) voeren.

Samenwerking NHL Stenden Hogeschool

 

Het onderwijsprogramma wordt uitgevoerd in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool. Je volgt afwisselend onderwijs in Leeuwarden en Groningen. Door deze unieke samenwerking is het mogelijk de kennis(-netwerken), expertise en onderwijsfaciliteiten van de beide hogescholen te combineren. Daar profiteer jij als student van.

Praktisch

Doelgroep

Je beschikt over een bacheloropleiding en hebt enige jaren werkervaring in het sociaal domein. Je ambitie is om door te groeien naar een seniorfunctie.

Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of gelijkwaardige werkervaring? Informeer dan naar de mogelijkheden.

Instroomniveau

Om toegelaten te worden tot de masteropleiding Social Work moet je beschikken over:
  • Een afgeronde bacheloropleiding (hbo of wo) in het sociale domein óf kennis, inzicht en vaardigheden op het niveau van een bachelordiploma. 
  • Een relevante werkplek (betaald of onbetaald) binnen het domein Social Work, die past bij de masteropleiding Social Work en je de mogelijkheid biedt om opdrachten en onderzoek vanuit deze opleiding in de praktijk uit te voeren. Je hebt hiervoor een intentieverklaring van je werk-/opdrachtgever nodig.
  • Een probleemoplossende, ondernemende en innovatieve werkhouding. Dat wil zeggen dat je stelling durf te nemen, dingen naar je toetrekt, doelgericht probeert invloed uit te oefenen en actief een bijdrage wilt leveren. Deze houding is taakoverstijgend. Dat wil zeggen dat je deze rollen zowel in de opleiding als ook in de organisatie durft te pakken. Het gaat dus verder dan wat je doet in het directe contact met cliënten. Dit kun je bij voorkeur aantonen d.m.v. uitgevoerde projecten.
  • Besef van en interesse in ontwikkelingen binnen het domein Social Work op macro- en meso-niveau.  Je hebt naast oog voor je eigen caseload ook interesse in achterliggende maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen.
  • Volop motivatie en zelfsturend vermogen om werken en leren te combineren en de mogelijkheid om gemiddeld ten minste 20 uur per week aan je opleiding te besteden.
  • Studievaardigheden op het gebied van literatuurstudie. Je begrijpt wetenschappelijke (onderzoeks-) en vakliteratuur (Nederlands- en Engelstalig), je bent in staat deze samen te vatten en met elkaar te vergelijken.
Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of gelijkwaardige werkervaring? Informeer dan naar de mogelijkheden.

Startdata

12-09-2022

Overige data

Startdata: elk jaar in september

Tijden

De lesdagen zijn op maandag (onder voorbehoud) van 09.00 tot 17.00 uur. Je volgt de lessen het ene semester in Leeuwarden en het andere semester in Groningen. De lessen zijn vormgegeven als studiebijeenkomsten waarin je in uitwisseling met (gast)docenten en medestudenten kennis opdoet en verwerkt en werkt aan de opdrachten en je eigen professionele ontwikkeling. Afhankelijk van het thema en de fase van de opleiding worden de bijeenkomsten vormgegeven als hoorcollege, werkcollege, intervisie, practicum of werkplaats. De voertaal van de master is Nederlands.

Duur

2 jaar

Tijdsinvestering

De masteropleiding Social Work heeft een omvang van 60 EC en vereist een wekelijkse inspanning van ongeveer twintig uur. Dit is inclusief de colleges en begeleidingsuren bij de masteropleiding.

Kosten

Het collegegeld voor 2021/2022 is € 2.168. Naast het collegegeld moet je rekening houden met bijkomende kosten voor studiemateriaal zoals boeken en readers. Deze kosten bedragen circa € 600,- per jaar. Kijk voor de actuele kosten op www.hanze.nl/collegegeld.

Locatie

Je volgt de masteropleiding Social Work deels in Leeuwarden en deels in Groningen. De lessen in Leeuwarden volg je op de NHL Stenden-locatie aan de Rengerslaan 10. In Groningen krijg je les in de gebouwen van de Hanzehogeschool Groningen aan het Zernikeplein 23 (Marie KamphuisBorg) in Groningen. Beide locaties zijn zowel met het openbaar vervoer als de auto uitstekend te bereiken en beschikken over voldoende parkeerplaatsen.

Contactpersonen

De masteropleiding Social Work wordt verzorgd door de Academie voor Sociale Studies, Hanzehogeschool Groningen. 

Fiona Zeldenthuis, Stafmedewerker
mastersocialwork@org.hanze.nl
tel 050 – 595 45 13
(ma, di, do)

 

Bijzonderheden

Veel gestelde vragen
Klik hier voor de veel gestelde vragen.

Intakegesprek
Je kunt je inschrijven voor de opleiding via www.studielink.nl. Je schrijft je in bij zowel de Hanzehogeschool Groningen als NHL Stenden Hogeschool. Kijk hier voor de inschrijftips.

Na de aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek. Het intakegesprek is een verplicht onderdeel van de aanmeldprocedure, net als het bezoeken van een voorlichting. Tijdens dit gesprek kijken we of er een match is tussen jou en de opleiding. We praten bijvoorbeeld over jouw leervraag en jouw motivatie. Ter voorbereiding op het intakegesprek vragen we je enkele documenten aan te leveren. Als je geen achtergrond in het sociaal domein hebt, vragen we je een aanvullende opdracht te doen. 

Master Social Work ook in Voltijd! 
De voltijd variant is een doorstroommaster van 1 jaar. Na je bachelor Social Work kun je dan meteen doorstromen naar de master. De start is in september. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact op met Fiona Zeldenthuis: mastersocialwork@org.hanze.nl, 050 – 595 45 13 (ma, di, do). 

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top