Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Informatieavond op 25 april 2024

Inzet van eigen ervaringen in Zorg en Welzijn

Algemeen

Op welke wijze kun jij als professional in zorg en welzijn bewust je eigen ervaringen inzetten? Hoe kun je jouw persoonlijke ervaringen als bron van kennis en deskundigheid gebruiken?  Wil jij je eigen ervaringen functioneel leren inzetten dan is deze training wat voor jou.  

Na het volgen van de training

  • Kan je je eigen ervaringen op een professionele wijze inzetten in je werk, waardoor persoonlijke kennis wordt verbonden met professionele kennis. 

Uitgebreid

Inhoud

Er wordt gestart in bijeenkomst 1 met het onderzoeken van je eigen ervaringen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Hoe is jouw socialisatie is verlopen en welke ervaringen heb je in de loop van je leven opgedaan? Je maakt kennis met verschillende begrippen zoals herstel, empowerment en herstelondersteunende zorg, waardoor je meer zicht krijgt op je eigen herstelproces en wat voor jou belemmerend en bevorderend heeft gewerkt. Al deze ervaringen zijn een bron van kennis die je in kunt zetten.

Bijeenkomst 2 gaat het over gevoelens van kwetsbaarheid en schaamte die sommige ervaringen kunnen oproepen, waardoor je het moeilijk vindt om erover te praten en/of je jouw verhaal geheimhoudt. Wanneer je hersteld bent van een ontwrichtende situatie kan dat gevoelens van kracht en trots geven. Hierbij horen ook de begrippen: stigma, stereotypen, vooroordelen en discriminatie en hoe je dit kunt koppelen aan jouw eigen ervaringen.

Bijeenkomst 3 gaat over het ontwikkelen van ervaringskennis. Dat begint met het maken van je eigen verhaal. Dit doe je door terug te kijken op wat er is gebeurd. Het beschrijven van je ervaringen is meer dan een opsomming van gebeurtenissen uit je leven. Het laat zien hoe jij je verhaal ziet en welke betekenis het heeft gekregen.

Bijeenkomst 4 gaat over de voordelen en de valkuilen bij het inzetten van eigen ervaringen. Vertellen over eigen kwetsbaarheden kan de relatie tussen jou en de cliënt en diens herstelproces verbeteren. Maar als sociaal werker moet je ook alert zijn op valkuilen en risico’s die het inzetten van eigen ervaringen met zich mee kan brengen.

Bijeenkomst 5 gaat het eigen leerproces: het leren gebruiken van eigen ervaringen met ontwrichting en herstel is een persoonlijk en professioneel proces. Ondanks onzekerheid en twijfel kun je een sterke motivatie hebben om je ervaringskennis professioneel te willen inzetten. Aan de hand van vijf stappen leer je je ervaringskennis in te zetten. Van ervaring naar het inzetten in de praktijk.

In Bijeenkomst 6  eindigen we de training met een presentatie van jouw verhaal of onderdeel ervan aan de groep.

Praktisch

Doelgroep

Voor professionals uit het werkveld in zorg en welzijn / sociaal werk die als aanvulling op hun professionele rol hun eigen ervaringen met ontwrichting, aandoeningen of problemen op een professionele wijze willen zetten. 

Startdata

Deze training wordt alleen nog incompany aangeboden. De locatie, het aantal dagdelen, aantal cursisten per groep in overleg. Prijs op basis van offerte.

Tijden

9.30-13.00 uur

Duur

6 dagdelen van 3,5 uur

1 keer in de circa twee weken 

Tijdsinvestering

19,5 uur les + 10 zelfstudieuren

Kosten

Inclusief het boek “Inzet van eigen ervaringen bij sociaal werk” van Lenny Kruit 

Locatie

ZernikeCampus in Groningen

 

Afronding

Bij afronding met een voldoende, minimaal 80 procent aanwezigheid en actieve participatie ontvang je een certificaat.

Contactpersonen

De training wordt gegeven door Lenny Kruit, auteur van het boek "Inzet van eigen ervaringen bij sociaal werk" en ervaren docent aan de Academie voor Sociale Studies.

Voor praktische informatie kan je contact opnemen met Petra Bolt via hanzeprosass@org.hanze.nl

 

Bijzonderheden

De scholing van zes dagdelen is geaccrediteerd:

  • De scholing is tot 15-10-2024 geaccrediteerd bij het SKJ (SKJ207511). Categorie Formeel leren - Training. Geaccrediteerde punten totaal: 26.25.
  • De scholing is tot 20-03-2026 geaccrediteerd bij het Registerplein (ID485599) en levert 29,5 registerpunten op voor de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor bij Registerplein geregistreerde professionals. 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top