Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden

Algemeen

Com-In-Actie Samen beginnen aan het eerst consult

Herken je deze situatie?

Fysiotherapeuten vinden het soms lastig op één lijn te komen met een patiënt. Soms lijkt de patiënt je te begrijpen maar krijg je toch een onverwachte reactie. Het project Com-In-Actie heeft een werkblad ontwikkeld plus een bijbehorende training over het gebruik tijdens het eerste consult. 

Dit werkblad, inclusief de training, is zeer positief gewaardeerd door 80 fysiotherapeuten en hun patiënten.

“Het helpt mij om snel bij de kern te komen.”

“Door samen te werken aan het werkblad werd de regie meer bij de patiënt gelegd.”

Patiënten: “Ik voelde mij meer gehoord.”

Een kwart van de Nederlanders heeft moeite met gezondheidsbegrip

Patiënten vinden het lastig de eigen gedachten over klachten over te brengen aan de fysiotherapeut. Als de patiënt daarnaast ook moeite heeft met het begrijpen van de vragen en de informatie die de fysiotherapeut geeft kan dat leiden tot het gevoel niet begrepen te worden. Mocht de fysiotherapeut deze miscommunicatie niet herkennen kan dit leiden tot een onvolledig biopsychosociaal beeld van de patiënt, onvrede over de communicatie en de keuze van de behandeling. Deze miscommunicatie is ten nadele van het opbouwen van de relatie met de fysiotherapeut en daarmee het behandelresultaat.

Het doel van deze module is de diagnostisch fase te doorlopen met behulp van een nieuw ontworpen werkblad ‘Samen beginnen’.

Herken je dat je soms ook een gesprek hebt dat stroef verloopt en wil je iets aan die situatie doen dan is deze korte cursus wellicht iets voor jou. Het doel van deze module is de diagnostisch fase te doorlopen met behulp van een nieuw ontworpen werkblad ‘Samen beginnen’. 

Tijdens deze cursus doorloop je de theorie vlot en in je eigen tempo door middel van een app (waar je maar wilt). Zie sneak preview hier. Om vervolgens twee fysieke bijeenkomsten bij HanzePro te volgen, waarbij je vaardig wordt met een nieuw ontworpen werkblad te werken. 

Na het volgen van deze cursus

  • Herkent de fysiotherapeut het lastige gesprek;
  • Kent de fysiotherapeut het concept gezondheidsvaardigheden;
  • Is de fysiotherapeut vaardig in het toepassen van speciaal op deze doelgroep gerichte communicatie strategieën bij zijn eigen patiënt;
  • Kan de fysiotherapeut het werkblad ‘Samen beginnen’ toepassen;
  • Kan de fysiotherapeut de schriftelijke informatie aanpassen aan B1 niveau;
  • Heeft de fysiotherapeut een plan die de toegankelijkheid van de praktijk bevorderd.

Uitgebreid

Bij patiënten die minder vaardig zijn in het kritisch interpreteren van gezondheidsinformatie kan het eerste consult minder vlot verlopen. De fysiotherapeut kan moeite hebben met het verkrijgen van informatie en het werkelijk gezamenlijk beslissen van een behandeling. Het gesprek verloopt stroever dan de fysiotherapeut wil en het lijkt dat fysiotherapeut en patiënt niet op één lijn liggen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de mate van zelfmanagement en de behandelresultaten van de patiënt en kan het stressniveau verhogen van de fysiotherapeut. Het werkblad ‘Samen beginnen’ kan de fysiotherapeut en de patiënt helpen elkaar te begrijpen en sluit aan bij de KNGF richtlijn zelfmanagement.

Naast functionele gezondheidsvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen, toegang tot internet) wordt vooral ook de kritisch-interactieve gezondheidsvaardigheden behandeld zoals moeite hebben met het begrijpen en duiden van gezondheidsinformatie ten behoeven van zelfmanagement. Binnen deze module wordt u stap voor stap vaardig in complexe gespreksvaardigheden bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Logo's samenwerkingspartners Com-In-Actie

Dit onderzoek is medegefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Inhoud

Deze cursus bestaat uit 3 delen

  1. Zelfstudie

door middel van het doornemen van twee appdelen waarvoor je dinsdag 7 mei 2024 toegang krijgt.

  1. Twee fysieke trainingsavonden

dinsdag 21 mei  2024 van 17.30-21.30 en dinsdag 4 juni 2024 van 17.30-20.30.

  1. Het beschrijven van een actieplan voor jouw organisatie ten behoeve van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (zoals bv het aanpassen van folders of de website)

Hierin word je begeleid middels het appdeel ‘na de training’

Docenten

De volgende vakdocenten Gezondheidsvaardigheden geven les tijdens in deze post-HBO Fysio en oefentherapeuten:

  • Sandra Jorna-Lakke (vakdocent fysiotherapie met specialisatie communicatie bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden Hanzehogeschool)
  • Ellis van Zutphen. (vakdocent fysiotherapie met specialisatie communicatie bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden Hanzehogeschool)
  • Jose Smeenge vakdocent fysiotherapie met specialisatie communicatie bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden Hanzehogeschool)

Tijdens de eerste bijeenkomst is een acteur aanwezig

Praktisch

Doelgroep

Fysiotherapeuten

Startdata

21-05-2024 | Vervolgdatum: 4 juni 2024 (waarvoor je op 7 mei alvast toegang krijgt tot de app)

Overige data

Je volgt de cursus over een periode van ongeveer 10 weken, (inclusief het schrijven van een actieplan)

Tijden

Twee fysieke trainingsavonden:

dinsdag 21 mei  2024 van 17.30-21.30 uur en dinsdag 4 juni 2024 van 17.30-20.30 uur

Tijdsinvestering

De studielast van de cursus is 21 uur.

Het betreft een zelfstudie met behulp van een leerapp deel 1 en 3 tezamen (inclusief het schrijven van een actieplan voor de organisatie) 14 uur

Twee fysieke trainingen tezamen 7 uur

Kosten

€ 325,- (inclusief koffie/thee, broodje en soep en onderstaande materialen)

  • Een tafelboekje
  • Een bureaulegger met werkbladen
  • Een aantal praatkaarten

Locatie

HanzePro, Zernikeplein 7 Groningen

Aantal deelnemers

Bij een minimum van 12 aanmeldingen gaat de cursus door. 

Contactpersonen

Wilt u meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Sandra Jorna-Lakke (a.e.jorna-lakke@pl.hanze.nl)

Voor praktische vragen kunt u mailen naar:

hanzepro.sagz@org.hanze.nl

Bijzonderheden

Accreditatie 

Voor de Cursus Samen beginnen worden 12 accreditatie punten in het vakinhoudelijk deel fysiotherapie gegeven door het accreditatiebureau fysiotherapie en het Keurmerk fysiotherapie therapeutenregister

Werkvormen

Tijdens de cursus maken we gebruik van de volgende werkvormen; micro-learning via de app, Community of practice  met acteur. 

Voorbereiding

De deelnemer hoeft geen voorbereidende literatuur te lezen. De theorie wordt aangereikt door middel van het eerste deel van de app.

 Achtergrond literatuur:

Indien gewenst kan de volgende achtergrond literatuur gelezen worden

Mutubuki, E. N., van Doormaal, M. C. M., Conijn, D., Toonders, S., & Ostelo, R. W. J. G. KNGF-richtlijn Zelfmanagement.

 Lakke SE, Meerman S. Does working alliance have an influence on pain and physical functioning in patients with chronic musculoskeletal pain; a systematic review. BMC Journal of CompassionateHealth Care. 2016;3(1):1-10.8

Sørenson K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J. et al.. (HLS-EU). Consortium Health Literacy Project Europe. Health Literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health, 2012; 25: 12:80.

Murugesu L, Heijmans M, Fransen M, Rademakers J. Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg: Kennis, methoden en tools, NIVEL Utrecht, Amsterdam AMC, 2018.36.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top