Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Het Instituut voor Communicatie, Media & IT biedt een flexibele HBO-ICT opleiding aan waarvan onderdelen ook op zichzelf (als ‘losse cursus’) te volgen zijn. De opleiding betreft het analyseren, adviseren, ontwerpen en beheren ten aanzien van informatiesystemen. Na afronding van deze vierjarige deeltijdopleiding heeft u het uitstroomprofiel Business IT & Management (BITM). U wordt dus opgeleid tot ICTprofessional die een brug kan slaan tussen de vraag van het management en het aanbod van ICT-diensten. Daarnaast krijgt u componenten uit Software Engineering (SE) en Network & Security Engineering (NSE) tijdens de opleiding. SE richt zich op het analyseren, ontwerpen en
realiseren van softwaresystemen. Bij Network & Security Engineering (NSE) ligt het accent op netwerktechnologie en security. Belangrijke onderwerpen zijn het analyseren, ontwerpen en realiseren van infrastructuren en het vaststellen en implementeren van beveiligingsbeleid.

Na het volgen van de opleiding kunt u aan de slag als:

  • Informatieanalist of -architect
  • IT-regisseur
  • Business Intelligence Consultant
  • Software Engineer
  • IT Service Manager
  • Systeemontwikkelaar
  • Infrastructuur Specialist
  • Network Engineer
  • Security Officer

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Inhoud

De opleiding is praktijkgericht en een deel van de opdrachten wordt op een werkplek uitgevoerd. Als u geen relevant werk in de ICT heeft (minimaal 2 dagen in de week), dan behoort een stageplaats ook tot de mogelijkheid. De praktijkopdrachten dienen zoals gezegd uitgevoerd te worden op een werkplek.

Opzet van het programma

Klik hier voor de opzet van het programmaDe deeltijdopleiding HBO-ICT bestaat uit twee fases: de basis (jaar 1 en 2) en de hoofdfase (jaar 3 en 4). U heeft de propedeuse behaald als u de basismodules van het eerste jaar heeft voltooid.

De basis

Business Analyse. Na afloop van deze module weet u o.a. welke aspecten van belang zijn bij het uitvoeren van een veranderingsanalyse en weet u wat de kenmerken en stappen zijn van een business analyse traject en wat de aandachtspunten zijn.

Ontwerpen & Programmeren. Na afloop van deze module weet u o.a. welke aspecten van belang zijn bij het ontwerpen en realiseren van een softwareapplicatie en kunt u op basis van gegeven eisen (requirements) een ontwerp maken voor een webapplicatie die gebruik maakt van gegevensopslag.

IT Service Management & Security. Na afloop van deze module weet u welke ICT-processen essentieel zijn voor een effectieve en efficiënte dienstverlening en welke aspecten van belang zijn bij het beveiligen en beheren van een IT-infrastructuur. ‘Control’ is het kernbegrip.

IT Architecturen. Na afloop van deze module weet u welke aspecten van belang zijn bij het inrichten van de architectuur van een informatiesysteem en kunt u zelf architecturen analyseren en verbeteren.

Hoofdfase

Het derde jaar bestaat uit de modules Product Life Cycle en Business Intelligence. Het vierde jaar begint met de minor: een module die u naar keuze kunt invullen onder de voorwaarde dat hbo-niveau aantoonbaar is. Het Instituut biedt momenteel Cybersecurity aan als keuzedeel. Deelnemers zijn vrij om ergens anders een minor te volgen. Mocht u recentelijk al vakken op tenminste hbo-niveau elders hebben behaald, dan kunt u hiervoor vrijstelling aanvragen. U sluit vervolgens de studie af met een afstudeeropdracht van een half jaar die in de eigen werkomgeving wordt uitgevoerd. De Hanzehogeschool Groningen is continu bezig om het curriculum door te ontwikkelen en te verbeteren. Dit betekent dat er wijzigingen kunnen plaatsvinden in het programma.

Flexibel en stapelbaar

HBO-ICT is flexibel: u kunt kiezen voor het volgen van de deeltijdopleiding of voor het volgen van losse cursussen (modules) uit de deeltijdopleiding. Deze modules kunt u stapelen om het bachelor-diploma te verkrijgen. Doet u dit niet, dan krijgt u per module een certificaat. De volgorde van de vier basismodules is willekeurig waardoor instroom op meerdere manieren mogelijk is. Ook de 3e en 4e jaars modules kunt u in willekeurige volgorde doorlopen, mits de basis is afgerond. Voor onderdelen van de modules kunnen vrijstellingen worden verleend op grond van elders gevolgd onderwijs of bedrijfsopleidingen.

Werkplekleren

Het onderwijs is competentiegericht en bestaat uit een mix van colleges, practica en opdrachten. Bij het onderdeel Werkplekleren wordt op maat aandacht besteed aan het ontwikkelen van de beroepscompetenties in de praktijk, zoals ontwerpen, realiseren, beheren, projectmatig werken, onderzoekend vermogen, communicatie & samenwerken en professioneel handelen. Van studenten wordt actieve participatie verwacht. Alle studenten werken in principe binnen het ICT-werkveld. Door de opzet van de studie krijgt u er een interessant netwerk van ICT’ers bij.

Praktisch

Doelgroep

Werkende ICT-professionals

Instroomniveau

Minimaal Havo of MBO niveau 4

Startdata

06-09-2021

Tijden

Maandagen van 13.30-21.30 uur

Duur

Het HBO-ICT deeltijd programma duurt 4 jaar en de studielast bedraagt 240 ECTS. Gedurende deze periode bent u één middag/avond per week aanwezig op het Instituut voor Communicatie, Media en IT.

Het is in sommige gevallen mogelijk het studieprogramma in een korter tijdsbestek af te ronden. Dit is afhankelijk van uw vooropleiding, uw werkervaring en uw huidige functie.

Tijdsinvestering

Studielast
De deeltijdopleiding HBO-ICT komt neer op de volgende wekelijkse tijdsinvestering (gemiddeld):
• Colleges en werkplekleren bijeenkomsten (8 uur);
• Zelfstudie (12 – 16 uur).

De volledige opleiding duurt 4 jaar en de studielast bedraagt 240 ECTS (1 EC staat voor 28 uur studiebelasting).

Locatie

Zernikeplein 11, 9747 AS Groningen

Afronding

Bachelor of Science

Contactpersonen

U kunt een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. We denken graag met u mee over de ontwikkeling van uw loopbaan. Voor specifieke vragen over de opleiding kunt u terecht bij: Mark Veldkamp
06 - 57 53 67 95 of mark.veldkamp@itacademy.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top