Waterstof gaat als energiedrager in de nabije toekomst een prominente rol spelen in onze energievoorziening. Nieuwe waterstofinstallaties moeten worden ontworpen en gebouwd.
Hoewel het ontwerpproces van een waterstofinstallatie niet wezenlijk verschilt van het ontwerpproces van andere installaties, zijn er wel andere en grotere risico’s op het gebied van veiligheid. Zowel in de voorbereidingsfase op het ontwerpproces van een waterstofinstallatie, als ook tijdens het ontwerpproces zelf moet nadrukkelijk rekening gehouden worden met deze (veiligheids)risico’s. Zo moeten ze niet alleen in kaart worden gebracht, maar moet er ook worden nagedacht over hoe de (veiligheids)risico’s kunnen worden gereduceerd of liever nog kunnen worden voorkomen.
In de cursus ‘Waterstof - Inleiding in het analyseren en reduceren van (veiligheids)risico’s bij het ontwerpen van waterstofinstallaties’ leer je vanuit veiligheidskundig perspectief naar (bestaande) ontwerpen van waterstofinstallaties te kijken. Je leert risicoscenario’s te onderkennen als onderdeel van het ontwerpproces van waterstofinstallaties en je krijgt inzicht in welke normen en richtlijnen daarbij van belang zijn. Ook wordt er aandacht besteed aan welke lagen van beveiliging (Level of Protection Analysis) bij het ontwerp van een waterstofinstallatie kunnen worden toegepast, en waarop moet worden gelet met betrekking tot Aarding en EMC.
De cursus wordt aangeboden in samenwerking met het Centre of Expertise Energy EnTranCe.
Het programma bestaat uit zeven dagdelen. Tijdens de cursusdagen komen de volgende onderwerpen aan bod:
Docenten bestaan uit docenten uit experts uit het bedrijfsleven en deskundigen verbonden aan het expertisecentrum EnTranCe.
Deze cursus is in samenwerking met Entrance| Centre of Expertise Energy ontwikkeld. Entrance draagt bij aan de snelle overgang naar een schone en betaalbare energievoorziening. In ons expertisecentrum ontmoeten wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen elkaar om hun kennis te delen. Samen zorgen we voor de innovaties die hard nodig zijn voor de energietransitie én we versterken de regionale kenniseconomie.
Doelgroep
Engineers, docenten in technische sector, projectleiders en (toekomstige) beheerders van waterstofinstallaties die kennis willen nemen van het ontwerpproces van installaties waarin waterstof als energiedrager wordt gebruikt.
Instroomniveau
MBO+/HBO Werk/denkniveau
Startdata
06-04-2023 | Vervolg op: 19 april 2023, 12 mei 2023 en 25 mei 2023.
09-11-2023 | Vervolg op 23 november, 7 en 21 december 2023
Tijden
3,5 cursusdagen: 9.00 - 16.00 uur en 1 dag van 13.00 - 16.00 uur
Duur
3,5 cursusdagen
Kosten
€1750,-
Locatie
Entrance
Contactpersonen
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.