Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Waterstof - Energierecht en Veiligheidswetgeving

Algemeen

Waterstof gaat als energiedrager een hele prominente rol innemen in onze energievoorziening Hiervoor is een (steeds groter groeiende) behoefte aan kennis en kunde op een groot aantal terreinen nodig om de voorliggende vraagstukken te kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan inpassing in de huidige infrastructuur, sociale acceptatie en technische vraagstukken. Grote vraagstukken liggen er ook op het juridische domein. Wetgeving voor waterstof is nog in ontwikkeling, maar de energietransitie mag hierdoor niet worden vertraagd. De vraag is hoe ga je hier mee om?

In deze cursus staat Energierecht en Veiligheidswetgeving centraal met de focus op gebruik van waterstof in de sectoren transport & distributie, de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit.

Na het volgen van de cursus

 • Heb je kennis van de marktordening van waterstof, de algemene plaats van waterstof in het energiesysteem en de juridische Europese kaders.
 • Heb je inzicht gekregen in de veiligheidswetgeving rondom waterstof binnen de sectoren transport & distributie en gebouwde omgeving & Industrie

Uitgebreid

Programma

Het programma bestaat uit drie dagdelen

Waterstofmarktordening (dagdeel 1)

 • Europese (gas)wetgeving (huidig en aankomende wetgeving)
 • Beleidsdocumentatie waterstofmarktordening
 • Overzicht actoren
 • Hydrogen backbone en gebruik bestaande infrastructuur
 • Waterstofopslag vanuit Europese kaders
 • Het eerste dagdeel dient ter inleiding op de volgende dagdelen.
 • Energierecht +  Veiligheidsrecht: industrie & bebouwde omgeving
 • Energierecht + Veiligheidsrecht: transport (logistiek) & distributie

Veiligheidsrecht in industrie en gebouwde omgeving (dagdeel 2)

Introductie, industrie en gebouwde omgeving

 • Introductie, plaats van waterstof in algemene juridische kader, ontbreken van specifieke regelgeving waterstof voor diverse toepassingen, Wat is er wel geregeld? omgevingsrecht, milieurecht, Publicatiereeksgevaarlijke stoffen, beleidsdocumenten, kwalificatie regelgeving, normen en beleid (circa 60 minuten);
 • Toepassing in de industrie, welke juridische aspecten spelen een rol bij waterstof en veiligheid?, concrete casus behandelen (60 minuten);
 • Toepassing in de gebouwde omgeving, welke juridische aspecten spelen een rol bij waterstof en veiligheid?, concrete casus behandelen (60 minuten).

Veiligheidsrecht in transport & distributie  (dagdeel 3)

Transport (logistiek), distributie en combinatie wind en zon

 • Toepassing in transport en distributie, welke juridische aspecten spelen een rol bij waterstof en veiligheid?, nader inzoomen op PGS, omgevingsveiligheid, brandpreventie, arbeidsveiligheid en rampenbestrijding, concrete casus behandelen (60 minuten).
 • Toepassing in combinatie met opwek wind en zonne-energie, opslag van waterstof, cablepooling en waterstof, veiligheidsaspecten en complexiteit bij combinatie van wind, zon en waterstof. Wat ontbreekt aan juridisch kader of levert ontbreken hiervan juist een kans op? Afsluiten met groepsdiscussie.

Docenten

Dr. Daisy G. Tempelman, lector juridische vraagstukken in de energietransitie, mr. Hans Koenders, MRICS, partner bij Dorhout Advocaten

Praktisch

Doelgroep

Werknemers van (lokale)overheden, Instanties en bedrijven die betrokken zijn of gaan worden met wetgevingsvraagstukken in de waterstofketen.

Instroomniveau

HBO werk- en/of denkniveau

Overige data

De startmomenten voor het najaar worden binnenkort bekend gemaakt’.

Tijden

09.00 – 12.00 uur

Tijdsinvestering

buiten de lesuren:  ongeveer 5 uren voor het maken van een eindopdracht

Kosten

€ 995,-

Locatie

ENTRANCE - Centre of Expertise Energy, Hanzehogeschool

Aantal deelnemers

15 maximaal

Contactpersonen

Marloes Nieuwenhuis, productmanager
Ma.n.nieuwenhuis@pl.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top