Het klimaat verandert met als gevolg o.a. droogte, hittestress en wateroverlast. Het is van het grootste belang dat Nederland zich goed blijft voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. De grote uitdaging is om bij alle ruimtelijke plannen volop rekening te houden met de wateropgave en het veranderende klimaat. ‘Klimaatadaptief en waterrobuust bouwen en ontwikkelen is het ‘nieuwe normaal’ (Deltaprogramma 2020). De ambitie is dat Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig is ingericht. In het Deltaprogramma 2020 zijn concrete maatregelen opgenomen op het gebied van waterveiligheid, zoetwaterbeschikbaarheid en ruimtelijke adaptatie. Klimaatadaptatie is een veel gebruikte term als het gaat om maatregelen rondom klimaatverandering.
Voor betrokken professionals heeft HanzePro de training ‘Klimaatadaptatie’ ontwikkeld. In deze training staat onder andere de volgende vragen centraal: Wat is het verschil met andere thema’s in duurzaamheid als klimaatmitigatie? Hoe krijgen we adaptatiemaatregelen mee in onze verduurzamingsopgave? Voor welke concrete maatregel kan gekozen worden op een specifieke locatie? Hoe kun je deze kosteneffectief ontwerpen, aanleggen en beheren? Hoe functioneren ze na 20 jaar? En ook, wat betekent dit voor de organisatie waarin jij werkt? Wat is er voor nodig om klimaatadaptatie in de breedte van de gehele organisatie (en samenwerkingspartners) op de agenda te plaatsen?
Deze training is tot stand gekomen in samenwerking met Kenniscentrum Noorderruimte, onderdeel van Hanzehogeschool Groningen. Daar wordt o.a. praktijkgericht onderzoek gedaan naar beheer- en onderhoud van klimaat adaptieve maatregelen. In de training wordt hieraan dan ook specifiek aandacht besteed.
Wil je liever in-company? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager van deze cursus.
De training Klimaatadaptatie is ontwikkeld voor betrokken professionals en heeft als doel professionals van benodigde kennis over mogelijke klimaatadaptatie te voorzien en antwoorden te geven op relevante vragen voor jou als professional. Tijdens de training kijken we naar klimaatverandering in de breedste context en zoomen we steeds verder in op adaptatiemaatregelen. Hierin volgen we trits: weten – willen – kunnen. Tijdens de training komen de verschillende fases van een project aan bod, van ontwerp tot onderhoud en beheer.
Na afronding van de training heb je kennis over klimaatadaptatie om gesprekken met professionals op het gebied van duurzaamheid te voeren. Ben je op de hoogte van de verschillende klimaat adaptieve maatregelen en diens voor- en nadelen, ook in beheer en onderhoud. Weet je waar maatregelen genomen kunnen worden en welke stakeholders hierbij betrokken moeten worden.
Deze training is ontwikkeld en wordt grotendeels verzorgd door lector Floris Boogaard. Als lector bij het Kenniscentrum Noorderruimte doet hij praktijkgericht onderzoek naar de ruimtelijke transities die nodig zijn voor klimaatadaptatie. Floris is ook werkzaam bij het Global Centre on Adaptation en Deltares. Meer informatie over Floris is te vinden via de volgende link: lector Floris Bogaard. Daarnaast zullen een aantal experts uit het werkveld worden uitgenodigd als gastdocent/spreker.
Tijdens de klimaatweek in januari 2021 gaf Floris Boogaard een interessant proefcollege met veel interactie tijdens het vraag en antwoord gedeelte.
Indien je het college hebt gemist of als je een en ander nog eens rustig terug wilt kijken: bekijk hier de opnames:
Doelgroep
De training is ontwikkeld voor professionals die te maken hebben of krijgen met het thema duurzaamheid, zoals beleidsmakers en projectleiders werkzaam bij overheden, adviesbureaus en bouwgerelateerde bedrijven betrokken bij de ontwerp, de uitvoering- of beheer en onderhoudsfase.
Instroomniveau
MBO+ / HBO werk- en denkniveau
Je hebt beperkte ervaring met het thema klimaatadaptatie en klimaatadaptieve maatregelen. In deze basistraining wordt de basis van klimaatadaptatieve maatregelen tot beheer en onderhoud bijgebracht.
Startdata
31-03-2022 | Excursie
Overige data
14 april, 28 april, 12 mei
Tijden
Donderdagen van 9:00 tot 12:00 uur
Duur
Kosten
€ 825,- inclusief trainingsmateriaal (prijspeil studiejaar ’21-’22, wijzigingen voorbehouden)
Locatie
De training zal digitaal aangeboden worden. De excursie vindt fysiek plaats.
Aantal deelnemers
Minimaal 12 deelnemers, maximaal 25 deelnemers
Afronding
Na het volgen van de training ontvang je een Bewijs van Deelname.
Contactpersonen
Kim Bode , Productmanager
Telefoon: (050) 595 2760
Email: hanzepro.sofe@org.hanze.nl
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.