Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Integraal samenwerken met BIM

Algemeen

Door de snelle digitale ontwikkelingen en het toenemend gebruik van digitale data binnen de bouwsector stijgt het belang van kennis en vaardigheden bij professionals om digitaal te kunnen werken en digitale methodieken te kunnen toepassen. Zo wordt het kunnen beheren van BIM-modellen (digitale bouwwerkinformatiemodellen) steeds meer een voorwaarde om goed te kunnen samenwerken in de keten, maar ook om voldoende inzicht te hebben in het aansturen van een integraal project vanuit de eigen organisatie.

Door het toepassen van de BIM-werkmethode is een betere samenwerking mogelijk en
zullen faalkosten binnen de eigen organisatie en binnen (bouw)projecten kunnen worden gereduceerd. Daarnaast kan er met BIM beter worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, geeft het een beter inzicht in materiaalgebruik (herkomst & verbruik) en maakt BIM het bouwproces in zijn geheel inzichtelijk. BIM speelt een sleutelrol op weg naar CO2 reductie.

Voor betrokken professionals heeft HanzePro de cursus ‘Integraal samenwerken met BIM’ ontwikkeld. In deze cursus staan onder andere de volgende vragen centraal: Wat houdt deze manier van werken in? Hoe kan het best een BIM-methodiek in eigen organisatie worden opgezet en wat zijn de voordelen en valkuilen van verregaande digitalisering? Op welke manier kan het best een integrale samenwerking met andere partners in de (bouw)keten worden opgezet? In de cursus wordt ook aandacht besteed aan de huidige en toekomstige rol van professionals in het bedrijf.

Na het volgen van de cursus

  • heb je basiskennis over de BIM-methodiek en de toepassingen in de bouwwereld
  • ken je de actuele ontwikkelingen met betrekking tot wetten, eisen en standaards binnen de BIM-methodiek
  • heb je inzicht in het managen en voeren van een integraal project
  • heb je inzicht in het integraal ondersteunen en opleiden van personeel
  • heb je basiskennis over samenwerking en communicatie in interne of externe teams op basis van analoge en digitale gereedschappen (tools).
  • heb je kennis van het kwantitatieve en kwalitatieve controleren van BIM-modellen
  • heb je kennis van data uit BIM-modellen (databases) te halen en terug te schrijven
  • heb je basiskennis van Visual Programming en een overzicht van een programmeertaal (Python)
  • Heb je kennis van BIM Data op basis van verschillende formaten bi-directionaal uit te wisselen.

Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager van deze cursus.

Uitgebreid

De cursus ‘Integraal samenwerken met BIM’ is bedoeld voor professionals die een rol hebben in de voorbereiding, uitvoering en/of besluitvorming bij (bouw)projecten binnen organisaties en overheidsinstellingen gelieerd aan de bouw en infrasector. Denk aan projectleiders (ook bij woningbouw coöperaties), beleidsmedewerkers, controllers, werkvoorbereiders, architecten etc.

De cursus heeft als doel je van de benodigde basiskennis, inzicht en vaardigheden te voorzien over integraal samenwerken volgens de BIM-methodiek.

De cursus is interactief en praktijkgericht. De cursusdagen vinden plaats in groepsverband, waarbij het leren met en van elkaar centraal staat. Tijdens de cursus wordt gewerkt met verschillende oefeningen die een verbinding leggen tussen de theorie, de aanwezige kennis en ideeën van de deelnemers, eigen ervaringen en (leer)processen in de groep. Aan de hand van een case werken de deelnemers aan het toepassen van de kennis en vaardigheden. De cursus wordt afgerond met een praktijkgerichte opdracht.

Na afronding van de cursus ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de methodiek BIM en het integraal samenwerken in de bouw. Je weet welke stappen je eigen organisatie nodig heeft om toekomstbestendig digitaal te kunnen (samen)werken. Je bent in staat om integraal BIM data te beheren, te bewaken en kwalitatief en kwantitatief te beoordelen binnen je eigen organisatie. Daarnaast doe je basiskennis op om binnen bedrijven, teams en netwerken op basis van de BIM-methodiek integraal samen te werken.

Onderwerpen

  • De theorie van BIM
  • Basisthema’s voor nieuwe digitale aanpakken: Semantics, Parametrics en Object.
  • Overzicht over de BIM-standaarden, richtlijnen en wetgeving (zoals: NL-SfB, IFC, ILS, EIR/BEP, ISO19650​)
  • Verschil integraal versus traditioneel projectmanagement en projectvoering
    (technisch & sociaal)
  • Samenwerking in Teams, Keten, Netwerk, Cloud
  • Data vanuit BIM-modellen (planning, hoeveelheden, kosten)
  • Controle van eisen, standaards, tijd en kwaliteit
  • Instap Visual Programming en Programming
  • Data uitwisseling via verschillende formaten en IFC

Onze docent:

De cursus wordt gegeven door Dipl.-Ing. Boris Bähre, docent Built Environment aan de Hanzehogeschool Groningen en zelfstandig architect. Hij werkte als architect bij internationaal bekende bureaus in Duitsland, de VS en in Nederland. Zijn specialisatie ligt in architectuur, BIM gerelateerde bouwprocessen en computational design in praktijk en onderwijs. Naast zijn dienstverband bij de Hanzehogeschool Groningen doceert en doceerde hij regelmatig aan de RWTH in Aken, de TU Delft en aan de TH in Keulen.

Praktisch

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor professionals die een rol hebben in de voorbereiding, uitvoering of besluitvorming van (bouw) projecten vanuit bijvoorbeeld projectmanagement, wetgeving, planning, kostencalculatie, opdrachtgeverschap en HR. Denk aan: projectleiders, adviseurs, architecten, uitvoerders, werkvoorbereiders, opdrachtgevers, toezichthouders, calculators en HR-functionarissen.

Instroomniveau

HBO denk- en werkniveau.

Instroomeisen:

  • Basiskennis van Excel en Word is noodzakelijk.
  • Enige kennis van Revit (kunnen uitlezen) is wenselijk. In het programma is hiervoor een crashcourse opgenomen om deze basiskennis aan te reiken.

Overige data

Verwachte start: voorjaar 2023. Neem voor meer informatie over zowel open inschrijving als maatwerk/in company trajecten contact op met de hieronder genoemde productmanager.



Tijdsinvestering

De cursus kent een totale studietijd van 40 uur 
Contacturen: 28 uren (7 x 4) 
Zelfstudie: 12 uren

Kosten

€ 1.500,-  inclusief cursusmateriaal en crash course. Indien de crash course niet gevolgd wordt krijgt de deelnemer €100,- korting op de cursusprijs.  

(prijspeil studiejaar ’22-’23, wijzigingen voorbehouden)        

Locatie

HanzePro   
Zernikeplein 7 te Groningen. 


Let op:
Je dient zelf voor een pc of laptop te zorgen waarop het programma Revit gebruikt kan worden.

Aantal deelnemers

10 – 16 deelnemers. 

Afronding

De cursus wordt afgerond met een eindopdracht.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Contactpersonen

Productmanager Floor de Vos
Telefoon: (050) 595 7743
E-mail: f.e.de.vos@pl.hanze.nl

Bijzonderheden

Modulair cursusaanbod BIM
Samen met Alfa-college, Bouwend Nederland en BuildinG bieden we een doorlopend programma om stap voor stap digitaal integraal werken te implementeren. De aspecten van digitalisering in de bouwsector komen samen in de verschillende cursussen op mbo, mbo+, hbo en hbo+ niveau. Het op elkaar afgestemde aanbod is bedoeld voor de huidige professionals werkzaam bij bedrijven, overheden en opdrachtgevers direct of indirect uit de bouw en infrasector.

Blijf op de hoogte van nieuw aanbod, startdata, onderzoeken en actualiteiten. Volg onze pagina.

HanzePro Bouw & Techniek LinkedIn

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top