Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Aan het woord: Koen Looman

“Wist je dat een derde van ons afval uit de bouw komt? Daar schrik je toch van. Dat is een van de dingen die ik tijdens de cursus leerde." Aan het woord is Koen Looman, projectleider bij woningcorporatie Nijestee in Groningen. "Naast alle kennis en feiten gaf de cursus mij de handvatten en inspiratie hoe ik circulair bouwen kan inzetten in mijn werk. En ik weet nu waar ik het over heb als ik met leveranciers spreek. En hoe ik hun kan prikkelen duurzamer te werken. Ik weet wat kan, wat moet en wat niet moet. Ik heb geleerd dat er ontzettend veel mogelijk is wat betreft circulariteit en duurzaamheid.”

Pilot circulair bouwen van 29 appartementen

Koen werkt als projectleider bij Nijestee en is verantwoordelijk voor nieuwbouw. “Wat ik tijdens de cursus heb geleerd kan ik direct toepassen in mijn werk. Na de zomer starten we bij Nijestee met een grote pilot met circulair bouwen. We hebben voor het eerst ‘cart blanche’ qua circulariteit voor de bouw van een appartementencomplex. De appartementen worden volledig opgetrokken uit hout en bio-based isolatiemateriaal. De kennis en inspiratie die ik tijdens de cursus heb opgedaan hielpen mij om dit project van de grond te krijgen. Ik hoop op nog veel meer duurzame projecten in de toekomst. “

Leren van andere cursisten

“Ik heb tijdens de cursus veel nieuwe mensen ontmoet. De cursisten kwamen uit allerlei verschillende hoeken: van architecten tot gemeenteambtenaren en adviesbureaus. Hierdoor had iedereen een andere kijk op circulariteit en duurzaamheid. Die verschillende perspectieven zorgden voor boeiende gesprekken, discussies en nieuwe inzichten. Door een mede-cursist van de gemeente hebben we zelfs een proces binnen Nijestee aangepast. En door een mede-cursist vanuit de infrastructuur kijken we nu naar een regenwateroplossing die geplaatst wordt onder de weg in plaats van rondom of onder het huis.”

De grootste les van de cursus

“Ik weet nu hoe ik de juiste afweging kan maken tussen de investering, het onderhoud van de woning én duurzaamheid en circulariteit. Als je niets doet aan circulariteit, dan ben je uiteindelijk duurder uit. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Daar geloof ik echt in.”

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top