Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Ervaringen klanten: Floris Knot

Floris Knot - Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond

Floris Knot is watersysteembeheerder/adviseur waterbeheer bij Waterschap Noorderzijlvest en heeft onlangs de derde en laatste cursus van de post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond bij de Hanzehogeschool Groningen afgerond.

Tijdens mijn werk ben ik verantwoordelijk voor het operationeel waterbeheer voor een groot deel van de provincie Groningen en een deel van de provincie Drenthe. In droge periodes zorgen we voor wateraanvoer en in natte periodes voor waterafvoer richting de Waddenzee met diverse gemalen. Niet direct iets waarvoor je je zou gaan verdiepen in aardbevingen en diepe ondergrond kun je denken. Het is ook per toeval dat deze opleiding mijn interesse wekte. Ik ging eigenlijk naar de Informatieavond voor Professionals van de Hanzehogeschool om meer informatie te krijgen over de post-hbo opleiding Bedrijfskunde, toen ik iemand sprak van de post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond en ik hierin geïnteresseerd raakte. Nu, een halfjaar verder, ben ik klaar met de opleiding en neem ik de verworven kennis mee in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Naast het operationeel waterbeheer bij het waterschap, houd ik mij ook als inhoudelijk deskundige bezig met multicausale schadezaken als gevolg van aardbevingsproblematiek of bij woningschade door bijvoorbeeld bodemdaling, wisselende grondwaterstand of een sloot naast de woning. Bij onze juridische afdeling komen dit soort schadegevallen binnen waarna we vaak samen met de bewoner gaan kijken wat er aan de hand is en welke oplossing er voor het probleem kan worden gevonden. Nu ik meer kennis heb over aardbevingen en geologie kan ik breder kijken dan alleen vanuit de 'waterbril'. Ook de kennis over constructies, ondergronden en het proces rondom schadeafwikkeling zijn erg waardevol.

Tijdens de opleiding heb ik waardevolle nieuwe contacten gekregen; de groep was zeer gemotiveerd en erg gemêleerd. Bij mij in de studiegroep zaten onder andere medewerkers vanuit gemeenten en de vastgoedsector. We leerden niet alleen van de docenten maar ook van elkaar, want je deelt ook je werkervaringen tijdens de groepsopdrachten.

De opleiding bleek veel minder technisch dan ik aanvankelijk had gedacht. De eerste en tweede cursus waren vooral erg breed maatschappelijk. De laatste cursus was technisch het zwaarst, dus dat was wel even doorzetten, maar over het algemeen was de opleiding goed te doen. Ook als je niet een hele bouwkundige achtergrond hebt.
Wat ik naast het studieprogramma erg kon waarderen waren de excursies. We zijn met elkaar naar BuildinG geweest en hebben een excursie naar Loppersum gedaan om verschillende vormen van schade van dichtbij te bekijken. Hierdoor kan ik nu bepaalde vormen van bevingsschade al snel signaleren; ik herken nu zelfs schadevormen als ik gewoon door een straat loop.

Ik ben blij dat ik deze opleiding heb kunnen doen, want ik kan wat ik heb geleerd direct in de praktijk brengen. Ik ga de ontwikkelingen en opgedane kennis dan ook zeker bijhouden.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top