Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

De post-hbo-opleiding Vakspecialist Muziek leidt leraren op tot vakspecialist muziek; een leerkracht die niet alleen weet dat muziek een onmisbaar onderdeel is van het lesprogramma, maar daar in praktische zin ook invulling aan kan geven. Gedurende de opleiding Vakspecialist Muziek staan de verhoging van de instrumentale en vocale vaardigheden en het leiding geven aan het gezamenlijk
musiceren centraal.

Na het volgen van de cursus:

 

  • kent u de methodiek en didactiek voor zingen, spelen, luisteren, bewegen en muzieknotatie;
  • kunt u leiding geven aan musicerende kinderen;
  • kunt u leerlijnen voor het vak muziek ontwikkelen in uw eigen school;
  • kunt u een bijdrage leveren aan de verbetering van het muziekonderwijs en het culturele klimaat op uw school;
  • heeft u meer plezier in het geven van muzieklessen aan kinderenOok op maat voor uw organisatie


Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Cultuur staat in de belangstelling in het primair onderwijs. Naast speciale subsidies en regelingen voor het versterken van cultuureducatie, spelen ook de wensen van ouders een rol in de sterke ontwikkeling van dit vakgebied. Zo blijken veel scholen in staat zich te profileren als muziekbasisschool of kunstmagneetschool. Door deze ontwikkeling groeit de behoefte aan leerkrachten die zich hebben gespecialiseerd in het vak Muziek en die een bijdrage kunnen leveren aan het culturele klimaat in een school. Met de opleiding Vakspecialist muziek kunt u die leerkracht worden.

Muziekbasisscholen en kunstmagneetscholen zijn niet de enige basisscholen die erkende vakspecialisten muziek aantrekken om de cultuureducatie binnen de school vorm en inhoud te geven. Ook steeds meer 'gewone' basisscholen hebben behoefte aan een expert die het team op gebied van cultuureducatie kan ondersteunen. De Pabo's en Conservatoria hebben de handen ineengeslagen om in de groeiende vraag naar muziekspecialisten in het basisonderwijs te kunnen voorzien. Zij ontwikkelden een opleiding waarmee leerkrachten met interesse en talent voor muziek zich kunnen ontwikkelen tot dé vakspecialist in hun school.

Doel


Na de opleiding vakspecialist muziek kunt u als vakspecialist in uw eigen school aan de slag. U heeft ruim voldoende kennis en vaardigheden om het team te ondersteunen in het verbeteren van het muziek- en cultuuronderwijs.

Inhoud


In de opleiding komen alle gangbare muziekmethoden aan bod. U leert leerlijnen voor het vak muziek te ontwikkelen die u kunt inpassen binnen het onderwijs van uw school. Ook legt u als cursist contacten met kunstzinnige instellingen zoals schouwburgen, muziekscholen en muziekgezelschappen. Door activiteiten die u ontplooit krijgt het muziekonderwijs op uw school een nieuwe impuls.
In de lessen doen zich veel mogelijkheden voor om praktische ervaring op te doen met de methodiek en didactiek voor zingen, spelen, bewegen en leiding geven. Het Prins Claus Conservatorium biedt bovendien veel mogelijkheden om aanvullende muzieklessen te volgen op uw eigen niveau. Dit gebeurt in de vorm van nevencursussen (bijvoorbeeld liedbegeleiding op gitaar of piano, zang, slagtechniek/ensemblebegeleiding en muziektheorie). Die nevencursussen worden gegeven door gevorderde conservatoriumstudenten.

Als cursist maakt u een persoonlijk opleidingsplan en bepaalt u voor een deel uw eigen leerroute.

Praktijk


Het is van groot belang dat u vanuit een eigen werkkring/ stageplaats aan deze cursus deelneemt. Indien u geen werkkring heeft, kan het Prins Claus Conservatorium hierin bemiddelen.
U sluit de opleiding af met een presentatie van uw portfolio. Daarin staan onder meer verslagen van gegeven lessen, projecten, werkstukken van kinderen, beeld- en geluidsverslagen en eigen arrangementen. In het portfolio is ook een verklaring opgenomen van de schoolleiding omtrent uw functioneren als vakspecialist.

Praktisch

Doelgroep

Leerkrachten in het basisonderwijs die affiniteit hebben met muziek, kunst en cultuur. Ze kunnen zelf actief zijn (geweest) in de (amateur)muziek en zijn in staat het traditionele notenschrift te gebruiken. Ze hebben de wens om na hun Pabo-studie extra methodisch-didactische scholing op muzikaal gebied te krijgen.

Instroomniveau

Toelatingsvoorwaarden:

  • Een afgeronde opleiding docent basisonderwijs (sterke voorkeur;
  • Bovengemiddelde muzikale vaardigheden (aantoonbaar);
  • Een werkkring (of langdurige stageplaats) is een vereiste.

Startdata

14-09-2022 | Onder voorbehoud van het aantal aanmeldingen en Coronamaatregelen.

Tijden

Woensdagmiddagen van 15 tot 18 uur.

Duur

1 jaar

Kosten

€ 1995,-

Locatie

Groningen, locatie Prins Claus Conservatorium aan de Meeuwerderweg 1.

Aantal deelnemers

min. 10 - max. 25

Afronding

Post-hbo diploma

Contactpersonen

Johan Sterken
E. johan.sterken@nhlstenden.com
M. 06-17704352

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top