Overslaan en naar hoofdcontent gaan

STAP-budget

Als werkenden of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Met het geld uit het STAP-budget kunnen personen vanaf 18 jaar een opleiding, training of cursus volgen. Personen die nog aanspraak kunnen maken op studiefinanciering of in het bezit zijn van een studievoucher zijn uitgesloten van deze regeling.

Wil je een cursus, post-hbo-opleiding of training starten bij HanzePro? Dan kun je het STAP-budget aanvragen via het UWV. Op dit moment kun je voor een beperkt aantal opleidingen van HanzePro het STAP-budget aanvragen. Dit aanbod wordt de komende periode uitgebreid. Let op: ga je een bachelor- of masteropleiding volgen? Dan kun je hiervoor nog geen STAP-budget aanvragen

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

1. Meld je aan voor een opleiding of cursus.
Op de opleidingspagina van jouw keuze staat vermeld of je STAP-budget kunt aanvragen voor die opleiding. Meld je aan voor de opleiding. Na aanmelding ontvang je per mail een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs gebruik je om zelf het STAP-budget aan te vragen bij het UWV. 

2. Denk erom. 
Je kunt op 6 momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Wees er op tijd bij, want op=op. Is het budget op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. 

Op  3 juli 2023 vanaf 10.00 uur* kan je STAP-budget aanvragen voor een opleiding die na 4 weken start, dus dat is na 31 juli 2023. 

* Let op: Bericht UWV

Omdat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd, wordt onderzocht of er andere manieren zijn om het leren en ontwikkelen te blijven stimuleren.
Het is nog onduidelijk of en welke gevolgen dit heeft voor de geplande aanvraagperiodes van 2023. Wij begrijpen dat dit onzekerheid met zich meebrengt en werken er hard aan u zo spoedig mogelijk te kunnen informeren. Zodra er nieuws is, vindt u dit op deze website.

3. Aanvraag indienen bij het UWV.
Dien je aanvraag in via het STAP-portaal van het UWV. Je krijgt bericht als je het STAP-budget krijgt toegekend.

Uitgebreide informatie?

STAP-budget | Leven Lang Ontwikkelen | Rijksoverheid.nl

 

Veelgestelde vragen

Als werkenden of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Met het geld uit het STAP-budget kunnen personen vanaf 18 jaar een opleiding, training of cursus volgen. Personen die nog aanspraak kunnen maken op studiefinanciering of in het bezit zijn van een studievoucher zijn uitgesloten van deze regeling.

Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je:

  • tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd bent.
  • in loondienst bent of ondernemer of als je momenteel geen werk hebt.
  • geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering ontvangt (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).
  • opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
  • dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie hebt gekregen en er nog budget beschikbaar is.

Als je rechts op de opleidingspagina van onze website een STAP-blokje ziet staan, dan kun je voor die opleiding STAP-budget aanvragen. Ontbreekt het STAP blokje, dan is de opleiding niet opgenomen in het scholingsregister van het UWV en kun je hiervoor geen STAP-budget aanvragen. Let op: het kan zijn dat deze opleiding in een later stadium wel in aanmerking komt. Houd de website dus goed in de gaten.

 

Check op de opleidingspagina op de website of er rechts een STAP- blokje staat. Zo ja, dan kun je STAP-budget aanvragen. Schrijf je in voor de HanzePro-opleiding van je keuze. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail en een aparte mail met je STAP aanmeldingsbewijs. Dit bewijs gebruik je om zelf het STAP-budget aan te vragen bij het UWV. Dien je aanvraag in via het STAP-portaal van het UWV. Je krijgt bericht als je het STAP-budget krijgt toegekend. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan betaalt het UWV je opleiding, tot een maximum van € 1.000,-.

Als je je inschrijft voor een opleiding voor HanzePro, kun je aangeven of je STAP-budget wilt aanvragen. Zo ja, dan ontvang je van ons een bevestigingsmail en een aparte mail met je STAP aanmeldingsbewijs. Vervolgens vraag je zelf, met dit bewijs, het STAP-budget aan bij het UWV. Word je aanvraag goedgekeurd, dan betaalt het UWV je opleiding, tot een maximum van € 1.000,-

Het UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.

Je kunt meerdere aanvragen doen, maar je kunt slechts één keer per kalenderjaar het STAP-budget toegekend krijgen. Het maakt hiervoor niet uit of je je STAP-budget niet in 1 keer opmaakt. Als het budget in een bepaalde aanvraagronde op is, dan kun je in een volgend tijdvak opnieuw een aanvraag doen, mits deze dan nog aan alle voorwaarden voldoet.

Jazeker dat kan! Als je aanvraag wordt goedgekeurd, betaalt het UWV je opleiding, tot een maximum van € 1.000,-. Het bedrag boven de €1000,- betaal jezelf of je werkgever. Dit kun je aangeven als je je inschrijft voor een opleiding (wie betaalt?).

Nee, je dient je aanvraag in, in het portaal van het UWV. Het UWV bepaalt of je voldoet aan de voorwaarden en of je aanvraag wordt toegekend.

Je hebt dan de keus de het volledige bedrag zelf te betalen of je meldt je af voor de opleiding. Zie hiervoor ook de annuleringsvoorwaarden van het cursistenstatuut.

Als het budget in een bepaalde aanvraagronde op is, dan kun je in een volgend tijdvak opnieuw een aanvraag doen. De aanvraagrondes van het UWV zijn:

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Je kunt je vraag stellen via stap@org.hanze.nl

 

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top