Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Online Informatieavond op 23 januari 2023

Echografie in de gynaecologie en obstetrie

Algemeen

Vanuit de eerstelijns gezondheidszorg is er een groeiende vraag naar termijnbepaling onderzoek met behulp van echografie. Er is behoefte aan goed opgeleide en gekwalificeerde echografisten. In de basiscursus echografie op het gebied van gynaecologie & obstetrie verwerft u de competenties om deze echo-onderzoeken vakkundig uit te kunnen voeren.

Na het volgen van de cursus:

 • kunt u als verloskundige of MBB-er een termijnbepaling onderzoek zelfstandig uitvoeren;
 • heeft u kennis van alle aspecten van een echoscopisch termijnbepalingsonderzoek en biometrie, inclusief de bijbehorende verslaglegging.

Ook op maat voor uw organisatie


Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Na deze basiscursus kunt u als verloskundige of MBB-er een termijnbepaling en biometrie zelfstandig uitvoeren en u hebt kennis van de bijbehorende verslaglegging.

Doelgroep

De basiscursus echografie in de gynaecologie/obstetrie is primair bedoeld voor verloskundigen en MBB’ers die zich gaan bezighouden met termijnbepaling en biometrie middels echografisch onderzoek. Indien men om andere redenen wil deelnemen aan deze basiscursus dan kan een toelatingsgesprek deel uitmaken van de selectieprocedure.

Onderwerpen

 • Echofysica: beeldkwaliteit, optimalisering, veiligheid, etc.
 • Scanvlakken en terminologie
 • Gynaecologie anatomie en pathologie
 • Hands-on training gynaecologie
 • Anatomie en pathologie in de obstetrie
 • Werkcolleges casuïstiek en biometrie
 • Logboekbesprekingen
 • Termijnbepaling middels een fantoom
 • Hands-on trainingen biometrie 2de en 3e trimester

Toetsing

De cursus wordt afgesloten met een theoretische toets en een vaardigheidstoets. Om deel te mogen nemen aan de vaardigheidstoets dient de cursist een goedgekeurd logboek te overhandigen.

Praktisch

Instroomniveau

Toelatingseisen
Cursisten die een opleiding op HBO-niveau Verloskunde of MBRT hebben afgerond en betrokken zijn bij echografisch onderzoek in de gynaecologie & obstetrie. Een stageplaats van minimaal 2 dagdelen per week gedurende 15 weken. U moet aantoonbaar minimaal 150 echo’s zelfstandig hebben uitgevoerd. Indien u niet werkzaam bent in de echografie moet u zelf een stageplaats regelen.

Overige data

De cursus start elk cursusjaar in de maanden september, januari en april (voor aanmelden zie onder bij ‘Bijzonderheden’)

Tijden

Vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur.

Duur

8 dagen

Tijdsinvestering

De totale studielast inclusief bijeenkomsten bedraagt ongeveer 200 SBU.

Kosten

Prijs € 2.500,- (inclusief cursusarrangement*). 

Bijkomende literatuurkosten: € 125, -

Let op: per september 2023 hanteren we een prijs van €2.800,- per deelnemer. 

*Cursusarrangement: benodigde readers, lunch, onbeperkt koffie, thee en ijswater. Gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Locatie

Academie voor Gezondheidsstudies
Locatie Wiebengacomplex
Petrus Driessenstraat 3
9714 CA Groningen

Aantal deelnemers

Minimum 10 en maximaal 16 personen voor de opleiding.

Afronding

De cursus wordt afgesloten met een theoretische toets en een vaardigheidstoets. Om deel te mogen nemen aan de vaardigheidstoets dient de cursist een goedgekeurd logboek te overhandigen.

NB. Voor deze cursus geldt een 100% aanwezigheidsplicht, deze wordt ook geregistreerd. Indien u niet 100% aanwezig bent geweest, mag u niet deelnemen aan de kennistoets en/of vaardigheidstoets aan het einde van de cursus. Ook indien u halverwege een cursusdag weggaat, mag u niet mee doen aan de toetsen en vervalt uw aanspraak op het certificaat.

Accreditatie
Deze cursus is voor 16 punten geaccrediteerd door de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

Contactpersonen

Voor vragen kunt u terecht bij:
hanzepro.sagz@org.hanze.nl

Bijzonderheden

De cursus start elk cursusjaar in de maanden september, januari en april.

Mocht u deel willen nemen, dan kunt u zich via email hanzepro.sagz@org.hanze.nl aanmelden voor de lijst voor geïnteresseerden. Geef daarbij uw privémail door en of u bent afgestudeerd (of het jaar van afstuderen, dan krijgt u niet onnodig bericht).

Staat u bovenaan de lijst, dan ontvangt u, zodra het nieuwe rooster van een startmaand bekend is, een mail met een inschrijflink met de mogelijkheid om u binnen een paar weken met voorrang aan te melden. Daarna komt de inschrijving voor iedereen open te staan op de website zelf. Bij aanmelden geldt de regel: je voldoet aan de inschrijfvoorwaarden en je hebt reeds een stageplek geregeld.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top