Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Hbo Elektrotechniek studeren in deeltijd? In Groningen studeren of liever vanuit huis? Volg de flexibele opleiding Elektrotechniek en bepaal zelf uw studievorm! We zijn al meer dan 10 jaar specialist in het online aanbieden van technisch onderwijs.

De vraag naar goed opgeleide technici is erg groot. In hoog tempo volgen technologische ontwikkelingen elkaar op. Consumentenproducten, machines, installaties, systemen en bedrijfsprocessen veranderen voortdurend. Bent u toe aan de volgende stap in uw carrière en wilt u (verder) aan de slag met elektrotechnische innovaties en uitdagingen? Dan is de opleiding hbo Elektrotechniek iets voor u!

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan.

Kenmerken

 • Bachelor in deeltijd
 • Thuisstudie, klassikaal of beide
 • Af te ronden in 4 jaar
 • Start: 1 sept, 1 nov, 1 febr & 1 apr
 • Graad: Bachelor of Science, Ing.

Na het volgen van de opleiding

 • heeft u zich ontwikkeld tot een Elektrotechnisch Engineer met een brede, multidisciplinaire basis
 • heeft u de kennis verschillende disciplines met elkaar te kunnen verbinden
 • kunt u de wensen van opdrachtgevers vertalen naar duidelijke productspecificaties
 • bent u verzekerd van goede arbeidsperspectieven
 • kunt u verschillende functies vervullen zoals productontwerper, project engineer, netwerkspecialist, elektrotechnisch ingenieur, applicatie ingenieur of R&D engineer.

Uitgebreid

Doel

In de opleiding hbo Elektrotechniek leert u elektrotechnische apparaten en systemen integraal te ontwerpen, produceren, onderhouden en onderzoeken. U bent in staat om in te spelen op uiteenlopende technische vraagstukken. Tegelijkertijd kunt u het totaaloverzicht behouden over het technische en bijbehorende bedrijfskundige proces.

Gecombineerd studieprogramma

Het bedrijfsleven wil ingenieurs die de kennis van deze verschillende disciplines met elkaar kunnen verbinden. Breed opgeleide engineers dus.De Hanzehogeschool biedt daarom de deeltijd bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde aan. In samenspraak met – en vanuit de behoefte van het bedrijfsleven is een gecombineerd studieprogramma opgezet. De eerste anderhalf jaar van de opleidingen zijn gecombineerd en daarna volgt u de gekozen opleidingsrichting. U kunt op dat moment ook nog van opleidingsrichting veranderen.

Opbouw studieprogramma

De opleiding bestaat uit 8 modules van een half jaar. U begint met drie basismodules:

 • Productontwikkeling
 • Procesverbetering
 • Technisch projectmanagement


Na het volgen van de basismodules bepaalt u zelf in welke volgorde u de vervolgmodules volgt:

 • Energietransitie
 • Mechatronica
 • High Tech Systems and Materials
 • Elektrische Energietechniek


U sluit de opleiding af met de module Afstuderen. In veel gevallen is het mogelijk om de afstudeeropdracht bij uw werkgever te voltooien.

Heeft u de juiste vooropleiding en werkt u minimaal 3-5 jaar op Hbo-niveau? Dan kunt u bij ons een scan doen om te bepalen of we uw studie kunnen verkorten of verlichten.

Flexibel studeren in deeltijd

De opleiding is flexibel en modulair van opzet. Daardoor is het goed aan te passen aan uw persoonlijke situatie. U bepaalt zelf de manier van studeren.

Ervaring loont, en dat is in het onderwijs niet anders. Wij bouwen voort op 10 jaar ervaring met flexibel onderwijs. Het flexibele karakter van de opleiding maakt het mogelijk vanuit huis, vanuit uw werkplek of in een klassikale omgeving te studeren. Ook een combinatie van deze onderwijsvormen is mogelijk. De onderwijsvorm is tijdens de studie tevens gemakkelijk te wijzigen. Ons onderwijs maakt het volgen jouw studie ook vanuit het buitenland mogelijk.

Het modulaire karakter van de opleiding maakt het mogelijk om zelf het tempo te bepalen waarin u de opleiding volgt. U kunt alle modules achter elkaar volgen, maar het is ook mogelijk om na het afronden van één of enkele modules een pauze in te lassen.

Deze opleiding doet mee aan het OCW-experiment leeruitkomsten, gericht op het flexibiliseren van het deeltijdonderwijs. Dit experiment loopt van 1 juli 2016 t/m 30 juni 2022.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De opleiding hbo Elektrotechniek deeltijd is zeer praktijkgericht. De studie voert u deels uit op uw eigen werkplek. Zo past u de opgedane kennis meteen toe en kunt u werk en studie optimaal combineren. Beschikt u niet over een relevante werkplek, dan dient u stage te lopen.

Praktisch

Doelgroep

doorstroomkeuzedelen

 • Mensen die op mbo-niveau werken in een technische omgeving en willen doorgroeien.
 • Mensen die op hbo-niveau werken maar niet het bijbehorende diploma hebben.
 • Mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven en/of hun beroepsmogelijkheden willen vergroten.Instroomniveau

Toelatingseisen:
Havo: Profieldiploma Natuur&Techniek, Natuur&Gezondheid (met Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie)
Vwo: Profieldiploma Natuur&Techniek, Natuur&Gezondheid (met Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie), Economie & Maatschappij (met Natuurkunde)

Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.
Aanvullende toelatingsvoorwaarden: u moet op jaarbasis minimaal 504 uren werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling: Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, bent u mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen

Overige data

De deeltijd(avond)opleiding start ieder jaar per 1 september. De afstandsvariant start, bij voldoende deelname, ook in november, februari en april.

Tijden

Maandag- en donderdagavond van 18:00 tot 22:00 uur en incidenteel op andere momenten. Voor de afstandsvariant gelden na de startdag twee verplichte contactdagen per studiejaar.


Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.

Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 4 jaar. Heeft u met uw vooropleiding, werkervaring of wellicht cursussen de nodige aantoonbare ervaring op hbo-niveau opgedaan, dan kunt u mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde studieonderdelen.

Voor dat u begint met de opleiding heeft u gesprek met de instroom coördinator om te kijken of u in aanmerking komt voor een versnelde route (en dus voor vrijstellingen).

Tijdsinvestering

Gemiddeld 25 uur per week, niet rekening houdend met de mogelijkheden om een deel daarvan op je werk te doen. Naast de 2 lesavonden blijft er dan ongeveer 16 uur per week voor zelfstudie over. Ook voor de afstandsvariant geldt een gemiddelde studieduur per week van 20-25 uur.

Kosten

Zie www.hanze.nl/collegegeld. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor u van toepassing zijn.

Locatie

Groningen of via afstandsleren

Contactpersonen

Neem contact op met het secretariaat Deeltijd Engineering via (050) 595 4571 of info.eng.dt@org.hanze.nl.

Maak voor een persoonlijk gesprek een afspraak met Nelleke Vrij-Molenaar via p.vrij-molenaar@pl.hanze.nl.

Bijzonderheden

Meer weten? 

Wij zijn ook aanwezig op de online open dag van de Hanzehogeschool op 13 februari. Meld je hier aan.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top