Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Ben je een ervaren, technische of technisch commerciële professionals die wil doorgroeien tot bijvoorbeeld werkplaatsbeheerder, dataspecialist of product manager gericht op de transitie naar duurzame mobiliteit? Ben je gemotiveerd om naast je werk verder te leren? Met de Associate degree-opleiding Automotive word je in twee jaar opgeleid als engineer met een brede technische basis en voldoende diepgang om systeemspecialist automotive te worden.

De Associate degree-opleiding Systeemspecialist Automotive speelt in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de automotive sector, zoals de energietransitie en het gebruik van nieuwe energiebronnen (zoals elektrisch rijden), duurzaamheid (duurzame materialen en productieprocessen) en technologische ontwikkelingen (zoals sensortechnologie). Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de nodige vaardigheden om probleemoplossend te werk te gaan.

Meer weten over de opleiding? Vraag dan een brochure aan.

Kenmerken

 • Associate degree in deeltijd
 • Af te ronden in 2 jaar
 • Doorstroom naar bachelor mogelijk
 • Start: 1 sept
 • Graad: Associate degree

Na het volgen van de opleiding

 • heb je een brede technische basis met voldoende analyserend en probleemoplossend vermogen om specialist werk/maatwerk te leveren op automotive gebied
 • ontwikkel je mobiliteitsoplossingen gericht op duurzame en slimme (automotive) mobiliteit tot en met de toepassing in de markt
 • heb je kennis van nieuwe technieken en energiebronnen én de vaardigheden om in te kunnen spelen op snel veranderende (technologische) omstandigheden
 • denk, ontwikkel en analyseer je vanuit de samenhang van het voertuig, de relatie techniek-mobiliteit en de relatie techniek-gebruiker
 • heb je het vermogen om verbindingen te leggen en samen te werken met andere disciplines en sectoren binnen een brede maatschappelijke en internationale context
 • kun je verschillende functies vervullen zoals:
  • Medewerker diagnose helpdesk / diagnostiek
  • Projectengineer
  • Technische medewerker aftersales
  • Service-adviseur
  • Werkplaatsbeheerder
  • Adviseur mobiliteitsvraagstukken

Branches of organisaties waarin behoefte is aan professionals die deze opleiding hebben gevolgd: onderhoudswerkplaatsen, grote dealers, importeurs, voertuigfabrikanten, carrosseriebouwers, leasemaatschappijen, bedrijven gericht op kering en toelating van auto’s, mechanisatiebedrijven en bedrijven gericht op verticaal transport.

Uitgebreid

Doel

De Associate degree-opleiding Automotive is gericht op het opleiden van systeemspecialisten automotive die in staat zijn op een verantwoorde en duurzame manier bij te dragen aan oplossingen voor automotive-vraagstukken van vandaag en morgen. Kenmerkend voor deze deeltijdopleiding is de praktijkgerichtheid en de aandacht voor (multidisciplinair) samenwerken. Mede door het project gecentreerde onderwijs kom je in aanraking met praktisch werk en draag je bij aan het ontwerpen van prototypen.

Inhoud en opbouw

Opbouw studieprogramma
De opleiding bestaat uit vier modules:

 • Productontwikkeling: Voertuigontwerp
 • Procesverbetering: Mobiliteitsconcept
 • Projectmanagement
 • Energietransitie Automotive


Per module wordt een project rondom een automotive-thema centraal gesteld en staan de onderwijsonderdelen ten dienste van het project. De projecten worden altijd gerealiseerd met een opdrachtgever uit het werkveld.

Je kunt de inhoud van de opleiding zelf vorm geven, door rollen te kiezen in de projecten en de specialisatie in het afsluitende project. We bieden de mogelijkheid om de studieprojecten te koppelen aan actuele issues binnen je organisatie. Hierdoor profiteert zowel jij als jouw werkgever direct van de meest actuele kennis en inzichten binnen het vakgebied. In de laatste fase ga je met je individuele project bijdragen aan de veranderingen bij jouw organisatie in het kader van de transitie naar duurzame (slimme) mobiliteit.

Doorstroommogelijkheden studieprogramma
Je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de bachelor deeltijdopleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Automotive. Het is dan mogelijk om in twee jaar tijd je bachelordiploma te behalen.

Praktijkgericht studeren in deeltijd

De deeltijdopleiding Automotive is zeer praktijkgericht. De studie voer je deels uit op je eigen werkplek. Zo pas je de opgedane kennis meteen toe en kun je werk en studie optimaal combineren. Beschik je niet over een relevante werkplek, neem dan contact met ons op.

Praktisch

Doelgroep

 • Technische en technisch commerciële professionals met relevante werkervaring, die willen doorgroeien naar een functie in de automotive branche, bijvoorbeeld als (aankomend) werkplaatsbeheerder, dataspecialist of product manager gericht op de transitie naar duurzame slimme mobiliteit.
 • Professionals met een brede technische basis met voldoende diepgang om systeemspecialist automotive te worden. Met het vermogen om verbindingen te leggen en samen te werken met andere disciplines en sectoren. Denkend vanuit de samenhang van het voertuig, de relatie techniek-mobiliteit en de relatie techniek-gebruiker. Hij of zij toont zich een ‘toekomstbestendige’ professional die ook na de opleiding in staat is om de snelle ontwikkelingen op het vakgebied bij te houden.

Instroomniveau

Toelatingseisen:
Havo/Vwo: Profiel Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid (met natuurkunde of natuur, leven en technologie).


Mbo: Niveau 4-diploma. Studenten uit de alle mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Wij adviseren dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde B. Daarnaast biedt de Hanzehogeschool ook opfriscursussen Wiskunde en Natuurkunde aan.


Aanvullende toelatingsvoorwaarden: U moet minimaal 252 uur per module werkzaam zijn in een aan de studie verwante functie en bedrijf.

21+ regeling: Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Na een toelatingsonderzoek waarin uw kennis van Wiskunde, Nederlands en Natuurkunde getoetst wordt, bent u mogelijk alsnog toelaatbaar. Voor informatie over de toelatingstoetsen zie toelatingstoetsen

Overige data

De deeltijd(avond)opleiding start ieder jaar per 1 september.

Tijden

Op maandag- en donderdagavond van 18.00 – 22.00 uur en incidenteel op andere momenten.


Toetsing
Toetsen worden online ’s avonds afgenomen.
Als student moet je beschikken over een computer met webcam of camera, microfoon en goed werkend internet.


Duur

Gemiddeld een halfjaar per module, totale duur minimaal 2 jaar. Heb je de juiste vooropleiding, werk je op mbo+-niveau en heb je minimaal drie tot vijf jaar relevante werkervaring? Dan kun je bij ons een assessment doen om te bepalen of we de studie kunnen verkorten of verlichten.

Tijdsinvestering

Er wordt uitgegaan van 8 uur contacturen per week. Daarnaast wordt uitgegaan van 16 uur zelfstudie en 12 uur op werkplek.

Kosten

Zie hiervoor www.hanze.nl/collegegeld. Gemiddeld kun je rekening houden met €700 voor studieboeken en overige studiematerialen. Er zijn diverse regelingen die voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Neem contact op om te kijken welke financiële regelingen voor jou van toepassing zijn.

Locatie

Groningen

Afronding

Heb je alle modules/vakken afgerond, dan ontvang je het geaccrediteerde diploma Associate degree Systeemspecialist Automotive.

Vervolg of verdieping

Je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de bachelor deeltijdopleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of Automotive. Het is dan mogelijk om in twee jaar tijd je bachelordiploma te behalen

Contactpersonen

Neem contact op met het secretariaat Deeltijd Engineering via (050) 595 4571 of info.eng.dt@org.hanze.nl.

Bijzonderheden

De deeltijdopleiding Associate degree Automotive is tot stand gekomen in samenwerking met Noorderpoort Automotive en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Automotive.

Aanmelding
Voordat je je aanmeldt via www.studielink.nl verzoeken wij je om onderstaand intakeformulier in te vullen. Na ontvangst hiervan word je uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek, waarna je een studieadvies ontvangt. Je vindt hier het intakeformulier.

Meer weten? 

Wij zijn ook aanwezig op de online open dag van de Hanzehogeschool op 13 februari. Meld je hier aan.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top