Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Bezoek de Online informatieavond HanzePro op 26 november 2020

Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

Algemeen

N.B. Deze cursus is onderdeel van de Post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken wordt nog eenmaal aangeboden met als beoogde startdatum september 2021. In verband met de Covid-19 maatregelen zal het programma mogelijk worden aangepast. De aanpassingen zijn nog niet verwerkt op deze webpagina.
Wil je meer weten over deze cursus of heb je een opleidingsvraag binnen het thema Aardbevingen? Neem contact op met de productmanager. We helpen je graag met een advies op maat.

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier. HanzePro biedt daarom drie cursussen aan voor betrokken bouwkundige en civieltechnische professionals. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken is daar een van.

Na het volgen van de cursus

 • Heb je kennis over het gedrag van de ondergrond en funderingen bij aardbevingen;
 • Heb je kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen;
 • Ben je op de hoogte van de regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen;
 • Ken je de basisprincipes van Eurocode 8 en de NPR 9998;
 • Kun je constructies globaal ontwerpen en beoordelen op aardbevingsbelasting.

Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat een grootschalig versterkingsprogramma nodig is. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s van de verschillende gebouwtypologieën en een analyse van de sterkte van de bestaande gebouwen. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geeft u veel kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen.

In het onderdeel Seismiek, geotechniek, funderingen en infra is ruim aandacht voor de geotechnische gevolgen van de seismische belasting. Na een inleiding over grondmechanica en grond-mechanische faalmechanismen als gevolg van aardbevingen (trillingen), worden onderzoekstechnieken voor grondgevoeligheid op aardbevingen behandeld. Verwekingsgevoeligheid van grondlagen, wateroverspanningen, opslingereffecten van grondlagen en natuurlijk zakking en instabiliteit komen uitgebreid aan bod. De invloeden van het grondgedrag (water) op (waterbouwkundige-) constructies worden geanalyseerd.

Het type gebouw, de materiaalsoort en de ondergrond spelen bij versterken een belangrijke rol. Binnen dit onderdeel wordt een eerste aanzet gegeven tot het berekenen en beoordelen van aardbevingsbestendige constructies. Er wordt ruim aandacht besteed aan de beschikbare rekenmethodieken die voorhanden zijn om gebouwconstructies te analyseren, en de relatie van het mogen toepassen van deze rekenmethodes tot het constructieve ontwerp. Uitgangspunt is de Nationale Praktijkrichtlijn NPR 9998, aangevuld met Eurocode 8.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Kenmerken van een aardbevingsbelasting, verschil tussen een opgelegde belasting en een opgelegde vervorming;
 • Wat houdt een aardbevingsbelasting in;
 • Hoe is de balans tussen ondergrond en bovengrond;
 • Principes van aardbevingsbestendig ontwerpen;
 • Waarin verschilt aardbevingsbestendig ontwerpen van reguliere ontwerpen en op welke punten moet specifiek gelet worden om tot een efficiënt en economisch constructief ontwerp te komen;
 • Beschikbare rekenmethodieken om gebouwconstructies te analyseren.

Na het volgen van de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bent u specialist op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen. Ook kunt u constructies globaal ontwerpen en beoordelen.

Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond

Naast de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bieden wij op dit thema ook de volgende cursussen aan:
- Inleiding aardbevingen (wordt niet langer aangeboden)
- Bevingsschade en herstel

De cursussen zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen. Na succesvolle afronding van alle drie de cursussen heb je recht op het diploma Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

De cursussen worden aangeboden bij voldoende deelnemers. Bij deelname aan alle drie de cursussen ontvang je een korting van €200,- op de laatste cursus.

Let op: voor de cursus Bevingsschade en herstel en de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geldt een instroomeis. Zie hiervoor de praktische informatie onderaan de webpagina.

Gespecialiseerde docenten

Het docententeam dat betrokken is bij de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bestaat uit diverse deskundigen uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs.

Inhoudelijk programmaleider: Ir. Jelle Pama
Jelle is werkzaam als hogeschooldocent aardbevingsbestendig ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als constructief ontwerper / projectleider in de utiliteitsbouw bij diverse adviesbureaus in Nederland. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Praktisch

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappen.

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau.
Instroomeisen: Hbo bouwkundige/civiel-technische opleiding en/of relevante werkervaring.

Startdata

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Overige data

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Tijden

5 lesdagen van 9.00u tot 16.30u en een afrondende groepsopdracht.

Kosten

Cursus € 1.800,-
Bijkomende literatuurkosten: geen
(prijspeil studiejaar ’20-‘21, wijzigingen voorbehouden).

Incl. cursusarrangement: broodmaaltijd, onbeperkt koffie, thee en ijswater, gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Wanneer je de cursussen Inleiding aardbevingen en Bevingsschade en herstel reeds gevolgd hebt ontvang je €200,- korting op bovengenoemde cursusprijs.

Locatie

Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers.
Maximaal 25 deelnemers.

Afronding

De cursus wordt afgerond met een groepsopdracht met individuele beoordeling.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Wanneer je naast deze cursus ook de cursussen Inleiding aardbevingen en Bevingsschade en herstel met goed gevolg afrond heb je de opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond voltooid. Je ontvangt dan het diploma post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

Contactpersonen

Kim Bode - productmanager
(050) 595 2760
hanzepro.sofe@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top