Overslaan en naar hoofdcontent gaan
Meld je aan voor de Informatieavond op 25 april 2024

Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

Algemeen

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier.

Na het volgen van de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken ben je deskundig op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen. Ook kun je constructies globaal ontwerpen en begrijp je hoe gebouwen aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden.

Na het volgen van de cursus

  • Heb je kennis over het gedrag van de ondergrond en funderingen bij aardbevingen.
  • Heb je kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen. 
  • Ben je op de hoogte van de regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen.
  • Ken je de basisprincipes van Eurocode 8 en de NPR 9998.
  • Weet je hoe constructies globaal ontworpen dienen te worden op aardbevingsbelasting en aan welke constructieve eisen een aardbevingsbestendig gebouw moet voldoen.

Uitgebreid

De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat een grootschalig versterkingsprogramma nodig is. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s van de verschillende gebouwtypologieën en een analyse van de sterkte van de bestaande gebouwen. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geeft u veel kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen.

In het onderdeel Seismiek, geotechniek, funderingen en infra is ruim aandacht voor de geotechnische gevolgen van de seismische belasting. Na een inleiding over grondmechanica en grond-mechanische faalmechanismen als gevolg van aardbevingen (trillingen), worden onderzoekstechnieken voor grondgevoeligheid op aardbevingen behandeld. Verwekingsgevoeligheid van grondlagen, wateroverspanningen, opslingereffecten van grondlagen en natuurlijk zakking en instabiliteit komen uitgebreid aan bod. De invloeden van het grondgedrag (water) op (waterbouwkundige-) constructies worden geanalyseerd.

Het type gebouw, de materiaalsoort en de ondergrond spelen bij versterken een belangrijke rol. Binnen dit onderdeel wordt een eerste aanzet gegeven tot het berekenen en beoordelen van aardbevingsbestendige constructies. Er wordt ruim aandacht besteed aan de beschikbare rekenmethodieken die voorhanden zijn om gebouwconstructies te analyseren, en de relatie van het mogen toepassen van deze rekenmethodes tot het constructieve ontwerp. Uitgangspunt is de Nationale Praktijkrichtlijn NPR 9998, aangevuld met Eurocode 8.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Kenmerken van een aardbevingsbelasting, verschil tussen een opgelegde belasting en een opgelegde vervorming.
  • Wat houdt een aardbevingsbelasting in.
  • Hoe is de balans tussen ondergrond en bovengrond.
  • Principes van aardbevingsbestendig ontwerpen.
  • Waarin verschilt aardbevingsbestendig ontwerpen van reguliere ontwerpen en op welke punten moet specifiek gelet worden om tot een efficiënt en economisch constructief ontwerp te komen.
  • Beschikbare rekenmethodieken om gebouwconstructies te analyseren.

Praktisch

Contactpersonen

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top