Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

N.B. Deze cursus is onderdeel van de Post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden. De cursus Bevingsschade en herstel wordt nog eenmaal aangeboden met als startdatum februari 2021.
In verband met de Covid-19 maatregelen zal het programma worden aangepast. De aanpassingen zijn nog niet verwerkt op deze webpagina. Wil je meer weten over deze cursus of heb je een opleidingsvraag binnen het thema Aardbevingen? Neem contact op met de productmanager. We helpen je graag met een advies op maat.

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier. HanzePro biedt daarom drie cursussen aan voor betrokken bouwkundige en civieltechnische professionals. De cursus Bevingsschade en herstel is daar een van.

Na het volgen van de cursus

  • Heb je inzicht in welke factoren van belang zijn bij het herkennen van schade;
  • Kun je bijbehorende oorzaken van schade achterhalen;
  • Kun je rapportages schrijven en rapportages van derden naar waarde interpreteren;
  • Kun je schaderapporten lezen;
  • Heb je een bredere kennis aangaande het beoordelen van schade;
  • Kun je het gesprek voeren aangaande een schadebeoordeling;
  • Krijg je inzicht in mogelijkheden voor herstel.

Ook op maat voor jouw organisatie

Wil je liever in-company? Of denk je aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Tijdens de cursus staat het beoordelen van schade aan gebouwen centraal. Je krijgt kennis van - en inzicht in - factoren die van belang zijn bij het herkennen van schade en achterhalen van bijbehorende oorzaken.

Deze basiskennis is nodig om te kunnen beoordelen of scheuren wel of niet door aardbevingen zijn veroorzaakt en om juiste oplossingen te kunnen adviseren voor het (aardbevingsbestendig) herstellen van woningen. Door de aardbevingen in Groningen is veel schade ontstaan aan woningen en gebouwen. Maar zijn de aanwezige scheuren wel allemaal ontstaan door de bevingen of is van een andere schadeoorzaak sprake?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt schadeherkenning en –herstel voor een aantal typische Groningse woningen en gebouwen behandeld. Ook wordt ingegaan op een heldere en volledige manier van onderzoek en rapportage. Je oefent tevens met het lezen en interpreteren van schaderapporten.

Na het volgen van de cursus ben je specialist op het gebied van het herkennen en beoordelen van bevingsschade. Daarnaast kun je op een heldere en volledige manier een schadecasus onderzoeken en rapporteren. Je krijgt inzicht in wat er in het schaderapport moet staan en waarom. Ook krijg je handvatten om je voor te bereiden op het gesprek over het schaderapport.

Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond


Naast de cursus Bevingsschade en herstel bieden wij op dit thema ook de volgende cursussen aan:
- Inleiding aardbevingen (wordt niet langer aangeboden)
- Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

De cursussen zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen. Na succesvolle afronding van alle drie de cursussen heb je recht op het diploma Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

De cursussen worden aangeboden bij voldoende deelnemers. Bij deelname aan alle drie de cursussen ontvang je een korting van €200,- op de laatste cursus.

Let op: voor de cursus Bevingsschade en herstel en de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geldt een instroomeis. Zie hiervoor de praktische informatie onderaan de webpagina.

Gespecialiseerde docent

De docent die betrokken is bij de cursus Bevingsschade en herstel is een deskundige uit het bedrijfsleven met veel ervaring op het gebied van aardbevingsschade en schadeherstel.

Inhoudelijk programmaleider: Ir. Jelle Pama
Jelle is werkzaam als hogeschooldocent aardbevingsbestendig ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als constructief ontwerper / projectleider in de utiliteitsbouw bij diverse adviesbureaus in Nederland. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Praktisch

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappen.

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau.
Instroomeisen: Hbo bouwkundige/civiel-technische opleiding en/of relevante werkervaring.

Startdata

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Overige data

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Duur

4 lesdagen van 9.00u tot 16.30u (inclusief excursie) en een individuele eindopdracht.

Kosten

Cursus € 1.400,-
Bijkomende literatuurkosten: geen
(prijspeil studiejaar ’20-‘21, wijzigingen voorbehouden).

Incl. cursusarrangement: broodmaaltijd, onbeperkt koffie, thee en ijswater, gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Wanneer je de cursussen Inleiding aardbevingen en Seismiek en
aardbevingsbestendig versterken reeds gevolgd hebt ontvang je €200,- korting op bovengenoemde cursusprijs.

Locatie

Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers.
Maximaal 25 deelnemers.

Afronding

De cursus wordt afgerond met een individuele opdracht.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Wanneer je naast deze cursus ook de cursussen Inleiding aardbevingen en Seismiek en aardbevingsbestendig versterken met goed gevolg afrond heb je de opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond voltooid. Je ontvangt dan het diploma post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

Contactpersonen

Kim Bode - productmanager
(050) 595 2760
hanzepro.sabe@org.hanze.nl

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top