Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

Deze cursus geeft u inzicht in de architectuur van een informatiesysteem. Een informatiesysteem bestaat uit de mensen (1) die een applicatie (2) gebruiken bij het uitvoeren van processen (3). De applicatie draait in een softwareomgeving (4) op een geheel van hardware (5). Hoe zit de software en hardwarelaag in elkaar? Hoe werken deze 5 lagen samen? Welke structuurprincipes spelen daarbij een rol? Dat zijn de onderwerpen die in deze cursus aan de orde komen. Bent u geïnteresseerd in de meer technische aspecten? Dan biedt deze cursus u een verdieping in IT-infrastructuren. Bent u meer geïnteresseerd in bedrijfskundige aspecten? Dan gaat u dieper in op informatiearchitecturen.

Na afloop van deze cursus

 • Weet u welke aspecten van belang zijn bij het inrichten van de architectuur van een informatiesysteem;
 • Kunt u zelf architecturen analyseren en verbeteren.

Uitgebreid

Na het volgen van de cursus

 • Weet u hoe een informatiearchitectuur er uit ziet;
 • Kunt u een computerarchitectuur analyseren en aanpassen;
 • Kent u de basiscomponenten van een modern besturingssysteem en kunt u weergeven welke functie ze vervullen;
 • Kunt u de basisprincipes van een netwerk benoemen en kunt u weergeven welke functie ze vervullen;
 • Kunt u mondeling en schriftelijk rapporteren in het Engels.

Werkvorm

U krijgt les samen met studenten van de deeltijdopleiding HBO-ICT: u schuift aan bij het voor deze groep uitgewerkte programma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die werken in een omgeving waar ICT een rol speelt. Alle deelnemers aan de cursus brengen hun eigen kennis en ervaring in. U bouwt aan een netwerk van collega’s.

U werkt aan de hand van opdrachten die u in de eigen praktijk uitvoert en in de gemengde groep met de docent bespreekt. Zo benut u uw eigen werkomgeving en profiteert van wat anderen weten.

U bereidt de lessen voor door zelfstudie, ondersteund door de elektronische leeromgeving. In de lessen wordt van u actieve participatie verwacht. De docent gaat in op wat er is voorbereid en diept dit uit. U maakt praktijkopdrachten in een werkomgeving waarin IT Architecturen relevant is.

Werkt u niet in een voor deze cursus relevante werkomgeving? Dan kunt u of zelf een relevante praktijkomgeving regelen. Hou er rekening mee dat u alleen wordt toegelaten tot de opleiding als u een werkgeversverklaring indient.

Programma

Klik hier voor meer informatie over het programma.

De docenten

De docenten zijn ervaren in het verzorgen van lessen in zowel de voltijd als deeltijd opleiding HBO–ICT. De werkvormen die zij toepassen zijn gevarieerd en activerend en sluiten aan op de onderwijsvisie die bekend staat als de ‘flipped classroom’ waarin studenten de les goed voorbereiden en tijdens de les samen actief bezig zijn met de leerstof. De leerstof wordt ‘blended’ aangeboden via zowel digitale als traditionele weg.

Studielast

Deze module duurt een half jaar en heeft een studielast van 30 European Credits (EC). 1 EC staat voor 28 uur studiebelasting. 20 punten is de omvang van het centrale thema (theorie en opdrachten), 10 punten is de omvang van de stagecomponent die is gerelateerd aan het themadeel. In de praktijk komt dit neer op de volgende tijdsinvestering:

 • Iedere maandag van 13.30 - 21.30 uur colleges en professional skills (8 uur);
 • 1 - 2 dagen in de week bezig met uw praktijkopdracht op het werk en zelfstudie (12 - 16 uur).

Houd dus rekening met een tijdsinvestering van 32 - 40 uur per week.

Praktisch

Doelgroep

 • U werkt op MBO+ niveau in de ICT en kunt praktijkopdrachten maken in een omgeving die relevant is voor IT Architecturen; 
 • U werkt op MBO+ niveau in de ICT maar niet in een voor IT Architecturen relevante omgeving.*

* Werkt u niet in de voor deze cursus relevante werkomgeving? Dan kunt u zelf een relevante praktijkomgeving regelen. Hou er rekening mee dat u alleen wordt toegelaten tot de opleiding als u een werkgeversverklaring indient.

Startdata

14-02-2022

Tijden

Lestijden zijn van 13.30 uur tot 21.30 uur

Duur

5 maanden

Kosten

€ 2.600,-. Over het bedrag wordt geen btw geheven, dit in verband met onze onderwijsvrijstelling.

Bijkomende literatuurkosten circa € 350,-

Locatie

Instituut voor Communicatie, Media & IT op Zernikeplein 11 te Groningen.

Afronding

Als u de cursus met een voldoende afrondt, ontvangt u een certificaat van deelname. Als u later besluit om toch het bachelordiploma HBO-ICT te gaan halen, kunt u dit certificaat inbrengen.

Contactpersonen

Wilt u meer weten over de opleiding of hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met Mark Veldkamp (productmanager) via telefoon (06) 57536795 of mark.veldkamp@itacademy.nl.

Bijzonderheden

Deze module is onderdeel van het aanbod van de IT Academy Noord-Nederland.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top