Overslaan en naar hoofdcontent gaan

Algemeen

U bent geïnteresseerd in het uiteenrafelen van problemen. U ziet verandering als een uitdaging. U wilt uw analytische en communicatieve vaardigheden verbeteren. U wilt meer inzicht krijgen in wat er speelt in een organisatie. En hoe u vanuit een probleemanalyse een advies opstelt met betrekking tot een veranderingstraject.

Na het volgen van de module:

 • kunt u een organisatie gestructureerd beschrijven;
 • kunt u bedrijfskundige problemen benoemen, kwantificeren en classificeren;
 • kunt u een business analyse-traject plannen en uitvoeren;
 • kunt u requirements opstellen en visualiseren voor een nieuw te ontwikkelen applicatie die aansluit op de business analyse;
 • kunt u een opdrachtgever adviseren;
 • kunt u mondeling en schriftelijk rapporteren;
 • kunt u een eenvoudig onderzoek opzetten en uitvoeren.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Uitgebreid

Doel

Na afloop van deze cursus weet u welke aspecten van belang zijn bij het uitvoeren van een veranderingsanalyse. U weet wat de kenmerken en stappen zijn van een business analyse traject en wat de aandachtspunten zijn. Ook kunt u op basis van de veranderingsanalyse de eisen (requirements) opstellen voor een vervolgtraject waarin een ICT-systeem wordt ontworpen en gebouwd. U beschikt over de communicatieve vaardigheden om de resultaten van de business analyse te laten landen in de organisatie.

Werkvorm

U krijgt les samen met studenten van de deeltijdopleiding HBO-ICT: u schuift aan bij het voor deze groep uitgewerkte programma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mensen die werken in een omgeving waar ICT een rol speelt. Alle deelnemers aan de cursus brengen hun eigen kennis en ervaring in. U bouwt aan een netwerk van collega’s.

U werkt aan de hand van opdrachten die u in de eigen praktijk uitvoert en in de gemengde groep met de docent bespreekt. Zo benut u uw eigen werkomgeving en profiteert van wat anderen weten.

U bereidt de lessen voor door zelfstudie, ondersteund door de elektronische leeromgeving. In de lessen wordt van u actieve participatie verwacht. De docent gaat in op wat er is voorbereid en diept dit uit. U maakt praktijkopdrachten in een werkomgeving waarin Business Analyse relevant is.

Werkt u niet in een voor deze cursus relevante werkomgeving? Dan kunt u of zelf een relevante praktijkomgeving regelen. Hou er rekening mee dat u alleen wordt toegelaten tot de opleiding als u een werkgeversverklaring indient.

Programma

Klik hier voor het programma.

Docenten

De docenten zijn ervaren in het verzorgen van lessen in zowel de voltijd als deeltijd opleiding HBO –ICT. De werkvormen die zij toepassen zijn gevarieerd en activerend en sluiten aan op de onderwijsvisie die bekend staat als de ‘flipped classroom’ waarin studenten de les goed voorbereiden en tijdens de les samen actief bezig zijn met de leerstof. De leerstof wordt ‘blended’ aangeboden via zowel digitale als traditionele weg.

Studielast

Deze module duurt een half jaar en heeft een studielast van 30 European Credits (EC). 1 EC staat voor 28 uur studiebelasting. 20 punten is de omvang van het centrale thema (theorie en opdrachten), 10 punten is de omvang van de stagecomponent die is gerelateerd aan het themadeel. In de praktijk komt dit neer op de volgende tijdsinvestering:

 • Iedere maandag van 13.30 - 21.30 uur colleges en professional skills (8 uur);
 • 1 - 2 dagen in de week bezig met uw praktijkopdracht op het werk en zelfstudie (12 - 16 uur).

Houd dus rekening met een tijdsinvestering van 32 - 40 uur per week.

Praktisch

Doelgroep

 • U werkt op MBO+ niveau in de ICT en kunt praktijkopdrachten maken in een omgeving die relevant is voor Business Analyse;
 • U werkt op MBO+ niveau in de ICT maar niet in een voor Business Analyse relevante omgeving*.

* Werkt u niet in de voor deze cursus relevante werkomgeving? Dan kunt u zelf een relevante praktijkomgeving regelen. Hou er rekening mee dat u alleen wordt toegelaten tot de opleiding als u een werkgeversverklaring indient.

Startdata

09-09-2021

Tijden

Donderdag van 13.30 uur tot 21.30 uur

Duur

5 maanden

Tijdsinvestering

30 studiepunten (1 studiepunt = 28 uur studiebelasting).

Kosten

€ 2600,-. Over het bedrag wordt geen btw geheven, dit in verband met onze onderwijsvrijstelling.

Bijkomende literatuurkosten circa € 350,-

Locatie

De lessen vinden plaats bij het Instituut voor Communicatie, Media & IT op Zernikeplein 11 te Groningen.

Afronding

Als u de cursus met een voldoende afrondt, ontvangt u een certificaat van deelname. Hiermee ontvangt u de credits die u in deze cursus hebt behaald. Als u later besluit om toch het bachelordiploma HBO-ICT te gaan halen, kunt u dit certificaat inbrengen.

Vervolg of verdieping

Bachelor HBO-ICT

Contactpersonen

Wilt u meer weten over de opleiding of hebt u vragen, dan kunt u contact opnemen met Mark Veldkamp (productmanager) via telefoon (06) 57536795 of mark.veldkamp@itacademy.nl

Bijzonderheden

Deze module is onderdeel van het aanbod van de IT Academy Noord-Nederland.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.

Back to top