Waterstof gaat als energiedrager een hele prominente rol innemen in onze energievoorziening. Hiervoor is een (steeds groter groeiende) behoefte aan mensen die hiervoor installaties kunnen ontwerpen, beheren en onderhouden. Maar hoe ontwerp je nu een installatie die veilig is, die ook kan worden gecertificeerd en wordt geaccepteerd door een vergunningverstrekker? Aan welke normen moet worden voldaan en hoe interpreteer je de richtlijnen die momenteel leidend zijn? Welke maatregelen kun je nemen om veiligheidsrisico’s te verminderen? Antwoorden op deze en andere vragen krijg je in de cursus Waterstof – Het ontwerpen van veilige en certificeerbare installaties. De cursus wordt aangeboden in samenwerking met Entrance.
Het programma bestaat uit drie cursusdagen die om de week zullen plaatsvinden. Binnen deze cursusdagen zullen de volgende thema’s aanbod komen:
Wat is waterstof?
Wat is waterstof, wat is er anders in vergelijking met bijvoorbeeld aardgas? Hoe kun je deze kennis gebruiken om veilige installaties te bouwen? In dit dagdeel wordt de theorie met verschillende opstellingen in de praktijk gebracht. Daarnaast worden verschilllende installaties op het EnTranCe terrein bezocht in de keten van waterstofproductie tot gebruik.
Normen, Richtlijnen en Vergunningen
Welke normen zijn van toepassing voor waterstofinstallaties, hoe interpreteer je richtlijnen? Welke vergunningen zijn nodig voor welke installaties en wat moet je hiervoor aanleveren?
Ontwerp van een Hogedruk systeem met waterstof als energiedrager
De reeds vergaarde kennis wordt in deze dag toegepast op een waterstofdistributiesysteem op EnTranCe. We gaan deze installatie in één dag ontwerpen, waarbij de focus ligt op het uitvoeren van risico analyses in verschillende fases van het project en het maken van ontwerpkeuzes die aansluiten bij de uitkomsten van deze analyses. Er wordt een directe relatie gelegd naar de gerealiseerde installatie, waarbij een bezoek aan de installatie onderdeel is van de dag.
Veiligheid- Maatregelen in ontwerp en uitvoering
Deze dagdelen staan in het teken van de ontwerpkeuzes die gemaakt kunnen worden om de geïdentificeerde risico’s te beheersen. Verschillende technische maatregelen zullen worden behandeld. Denk hierbij aan de inzet van technologie (automatisering), het ontwerpen van een goede aarding en EMC maatregelen. Met een praktijk voorbeeld wordt de impact van een goed en onvoldoende uitgevoerd ontwerp gedemonstreerd.
Docenten bestaan uit docenten uit experts uit het bedrijfsleven en deskundigen verbonden aan het expertisecentrum EnTranCe.
Deze cursus is in samenwerking met Entrance| Centre of Expertise Energy ontwikkeld. Entrance draagt bij aan de snelle overgang naar een schone en betaalbare energievoorziening. In ons expertisecentrum ontmoeten wetenschappers, studenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen elkaar om hun kennis te delen. Samen zorgen we voor de innovaties die hard nodig zijn voor de energietransitie én we versterken de regionale kenniseconomie.
Doelgroep
Engineers, docenten in technische sector, projectleiders en (toekomstige) beheerders van waterstofinstallaties die kennis willen nemen van het ontwerpproces van installaties waarin waterstof als energiedrager wordt gebruikt.
Instroomniveau
MBO+/HBO Werk/denkniveau
Startdata
03-11-2022 | Vervolg op: 16 november, 30 november en 15 december 2022
Tijden
3 Cursusdagen: 9.00 - 16.00 uur en 1 dag van 13.00 - 16.00 uur
Kosten
€1650,-
Locatie
Entrance
Contactpersonen
Cookieverklaring
Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.